Ret geografibøgerne.

Nedbørsmængden i Amazonas og Kalahari er den samme!

Det er læren af turen til Brasilien for tre år siden og turen til Namibia og Botswana de forgangne to uger, hvis man -som pressen ofte gør- blander begreberne vejr og klima sammen for at få sensationsoverskiften i hus.

Det var tredie tur til Namibia og anden gang vi var i Botswana.
Områderne er imidlertid enorme, så bortset fra Heikos farm, Kantaneno, som hver gang har været vort udgangspunkt, har der aldrig været overlapninger rent geografisk.

Denne gang var det to grønne og frodige lande vi besøgte. På farmen Kantaneno var græsset allerede op til en meter højt og væksten var overvældende.
Jeg fandt et gammelt foto frem fra marts 2013; altså mere end en måned længere henne i regntiden:

Og her et foto fra stort set samme plet på Kantaneno 1. februar i år, hvor hjorten blot er skiftet ud med den lokale skytte, Eddie:

 

Valutaen i Botswana hedder pula, og det betyder ganske enkelt regn.
I et ørken- og semiørkenområde er det logisk.
Der var der ingen ende på glæden. Næsten alle har i større eller mindre udstrækning et stykke dyrket eller afgræsset jord, hvis ydeevne stort set kun afhænger af nedbørsmængden.

Regnen var også tiltrængt. Hos Heiko, hvor vi boede de første 2 dage, havde de i en måned haft en flok køer på 120 plus kvier og kalve på besøg.
De var med ejeren og to hyrder vandret 400 km. fra det nordvestlige Kalahari op til Kantaneno 150 km. nordvest for Windhoek for at dyrene kunne overleve. Oprindeligt havde der været 153 køer, så 23 var døde af strabadserne.
Kantaneno havde dengang stadig lidt vissent græs tilbage, så de lejede sig ind.

Sådan ser køer ud, som er hårdføre nok til Kalahari:


Nu var regnen kommet til Kalahari også, så de havde lejet yderligere en måneds græsning hvor køerne kunne samle kræfter, og derefter ville turen gå de 400 km. hjemover igen omkring 1. marts med forventet ankomst ca. medio april.
Som på vejen op skulle dyrene leve af græsset i vejrabatterne og vand skulle skaffes hos de lokale farmere under vejs.
Nu var alt grønt, og man håbede på bedre overlevelse end på udturen.

Vi var heldige at se flokken samlet, for køerne skulle vaccineres og kalvene skulle brændemærkes, så sårene kunne hele inden den lange tur.

Skulle nogen få hang til kannibalisme, så stryg de to gutter på nedenstående billede af menukortet. De vil ikke kunne koges møre. De havde vandret de 400 km op, og var nu ved at være parat til tilbageturen. Jeg fik den dybeste respekt for både folk og fæ fra de egne:

5 tanker om “Ret geografibøgerne.

 1. Jørgen

  Tak for turen og beretningen om de livsvilkår der er på de kanter. Det lyder som om det generelt er barske, men en anelse mere tålelige efter den livgivende regn.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Nej, det er ikke et landskab for sarte sjæle og kroppe. Men så meget mere glædes man over, når vejr og landskab arter sig vel.

   Svar
 2. Ellen

  Hehe “de vil ikke kunne koges møre” – skøn bemærkning om de i enhver forstand seje mænd 🙂
  Botswana har vi også været i, men mangler Namibia. Det er højt oppe på min ønskeliste, men desværre ret langt nede på Johns. Kan du ikke lige give mig et par gode argumenter, så jeg kan overbevise ham?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Noget af det tiltalende er det lave befolknings- og turisttal. Man kan virkelig få lov at være sig selv.
   Namibia er verdens næsttyndest befolkede land. 2,1 indbygger pr. km2!
   Den farm vi nu har brugt som udgangspunkt 3 gange har 12 km. til nærmeste nabo. Udenfor kødkvægsområderne er beboelserne endnu mere spredte -om der overhovedet er nogle.
   Samtidig præger det stadig, at det er en tidligere tysk koloni. Der rimelig orden på tingene og man føler sig sikker når man blot undgår at opføre sig totalt turisttåbeligt.
   Vi mangler nu “kun” en tur ret mod vest til Walvis Bay med dens havdyr og nærliggende sandbjerge. Den tur kunne klares på en pæn forlænget weekend. Der går fly direkte derud fra hovedstaden. Det er en af verdens tørreste byer med en årlig gennemsnitsnedbør på kun 13 mm. og samtidig et fiskerigt hav lige uden for døren.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s