Stadig mange svaner.

Tre daglige besøg i vinterrapsmarkerne er stadig nødvendigt, hvis vi skal redde afgrøden fra at blive ødelagt af sangsvaner.

Det er sært, at det kun er enkeltmarker som angribes. Det er forståeligt, at marken helt ud til strandkanten er efterspurgt; men en af markerne ligger 6-7 km. inde og svanerne passerer mange rapsmarker for at nå frem til netop denne ene mark.
Der er ikke tale om specielle sorter, sprøjtninger eller gødskning. Det kan måske ligge noget i, hvor frit og uforstyrret marken ligger, for fugle foretrækker naturligvis ro og lang afstand til buske og krat, hvor ræve og andre fjender kan gemme sig.

Vi har forsøgt at sætte tomme 1000-liters dunke ud, og det er en betydelig effekt i en uges tid. Så skal de flyttes og påmonteres blafrende afmærkningsbånd for at virke igen.


Det mest effektive er hunden. Svanerne kan bestemt ikke lide at få en hund i hælene de første 2-300 meter ud af marken.

Det bliver noget af en opgave at vænne Zini af med at prelle, som det hedder, når en standhund ikke holder sig i ro når vildtet letter; men den må vi tage til efteråret.
I øjeblikket gør hun gavn for føden ved at reducere svanernes lyst til at opholde sig i de samme marker hele tiden.

 

For hvis svaner og gæs blot fordelte sig ligeligt over landets vintersædsmarker, ville det være betydningsløst for udbyttet. Problemet ligger i, at fuglene udser sig de samme pletter dag efter dag, og derved gnaver afgrøden helt ned, så der hverken er blade eller vækstpunkt tilbage, og så dør planten.
Var fuglene mere alsidige i valg af marker, ville det koste et blad eller to fra hver plante, og det ville være betydningsløst.

5 tanker om “Stadig mange svaner.

 1. Ellen

  Man forsker i så mange ligegyldige ting, så hvorfor kunne ‘nogen’ ikke begynde at forske i at få svaner (og gæs) til at fordele deres rovdriveri på afgrøder på en afgrødevenligere måde, så alle kunne blive glade. John og jeg har pudsigt nok lige talt om, hvorfor vi altid ser gæs og svaner på de samme marker.

  Svar
 2. natural2222 Indlæggets forfatter

  Gæs og svaner holder ganske rigtigt til de samme steder.
  Som jeg ser det, er det svanerne der “checker” stedets fredelighed. Når de har siddet fredeligt i nogle minutter eller timer kommer grågæssene til.
  Blisgæs og bramgæs er mere modige og taget tit chancen selv. Særligt bramgæssene, for de er fredede og er derfor ikke samme uheldige erfaringer med mennesker som grågæs.
  Her på Nordfyn har blisgæssene en specialfredning, da vi har en lille population, som har fundet ud af at blive her vinteren over, hvor blisgæs ellers normalt trækker videre til Holland. Det startede med nogle få fugle i min ungdom for længe siden og nu overvintrer de i hundredvis her i området, så det har været fornuftig stategiændring fra deres side.

  Svar
 3. Jørgen

  Mon ikke svanerne følger en biologisk mekanisme, når de kommer samme sted igen og igen. Det kaldes vaner hos mennesker, og skal vi gætte på, at en meget stor %-del af vores adfærd er vaner. Jeg har undertiden tænkt på, hvorledes fugle træffer beslutninger, og det er ikke let at regne ud, men gentagelser er måske også et fin biologisk mulighed hos dem.
  Det er godt at vovse gør god gavn som svaneforstyrrer i øjeblikket.

  Svar
 4. natural2222 Indlæggets forfatter

  Det er utvivlsomt vaner; men som regel er der en vis Cost/benefit-analyse inde over: Hvor kan jeg lettest og mest risikofrit få mest muligt godt at æde?
  Det er der det undrer mig, at svanerne passerer adskillige rapsmarker blot for er nå frem til en rapsmark, hvor de gang på gang bliver jaget væk af en vanvittig hund og dens forpustede ejer.

  Svar
 5. Donald

  En veninde fortalte om en skræmmekanon i en frugtplantage (for mange mange år siden, vist 50 år siden).
  Men det eneste fornuftige må da være at få lov til at udtynde i flokken – hvis én af deres kammerater bliver skudt, må det da gøre indtryk?

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s