Møgarbejde med svalekvidder.

Nattefrosten har forladt os, og dette er den 3. morgen uden frost. Vinden er dog stadig dominerende, så vi er svært bagud med sprøjtningen.
I aftes blev det vindstille, og min kollega og jeg havde aftalt, at han skulle starte, og at vi skulle bytte her ved 3-tiden; men det er allerede blæst op, så sprøjtningen er indstillet indtil næste vindstille periode indtræffer.

Dagen i går gik med at få pløjet komøg ned for to naboer, der stadig har køer på den gammeldags manér uden gylle, men med mødding og ajlebeholder.
Man kan ikke kalde komøg for velduftende; men i forhold til gylle er det halvt forgærede møg langt at foretrække. Det var nu ikke mange øjeblikke møget fik lov at dufte, for vi var hele tiden helt oppe ved møgsprederne med ploven.

Svalerne så jeg første gang i år d. 30. april, hvilket er meget normalt. Jeg havde egentlig forventet at de ville komme lidt senere med den kolde periode vi har haft; men de må have købt flyvebilletten fra Afrika i slutningen af marts, hvor vi sidst havde høje temperaturer i forhold til årstiden.
Når fluernes spisekammer -møddingen- bliver læsset, er svalerne klar, så der var ordentlig forårsfest på de mange fluer efter den lange rejse.
Jeg beundrer og nyder de dygtige flyvere, som kan finde den samme rede i den samme stald efter sådan en flyvetur.

Den kolde periode har fået tingene til at udvikle sig langsommere. Det har lange udsigter med at slå plænen, for frøkapslerne fra erantis er stadig grønne, og skal man vedvarende have erantis i forårsplænen, er det med at holde sig i skindet indtil frøene er tabt frivilligt. Det tager 4 år for en erantis at udvikle sig fra frø til blomstrende plante.
Men vi lider gerne med en lang plæne for glæden ved de første forårsbebudere.
(Billedet er 3 dage gammelt. Kameraet har længe været groft utilregneligt; men nu er det vist for evigt forbi med skarphed og noget der bare minder om farveægte gengivelser. Ak. Der må investeres i et nyt.)

Modningen af erantisfrøene går kun langsomt fremad; men rapsen har fået langt flere blomster siden dette billede blev taget 30. april:

6 tanker om “Møgarbejde med svalekvidder.

 1. Ellen

  Et værre møgarbejde! At køre møg ud var sjovt nok den eneste ting i marken, som vi aldrig spurgte far, om vi måtte hjælpe til med – det måtte den stakkels mand altid klare helt alene 🙂

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg husker det. Piger kan godt køre hestemøg ud på møddingen; men det kniber mere når det skal ud på marken :-). I har jo sikkert også haft en mødding med en blanding af alle husdyrartenns møg. Det kunne være saftige sager at komme i lag med.

   Svar
 2. Jørgen

  Jeg kommer til at tænke på min morfar, når han kørte møg ud. Først læsse det på fjællevognen, så køre den ud på marken, hive den ene side op, lade hesten gå selv, hive møget ned med en bukket greb. Eller måske læssede han bunke efter bunke af og spredte det siden. Hårdt arbejde var det.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ja, førend møgsprederen til traktoren kom frem, var arbejdet bestemt ikke ovre, når møget var læsset på vognen.

   Svar
 3. Donald

  Han har ikke haft brug for et fitnesscenter, din morfar, – nej det er ikke en vittighed, det var hårdt arbejde. Jeg kan sådan set godt forstå at Ellens far ikke bad pigerne om at hjælpe.
  Jeg tænkte det samme du skrev, da der forrige uge var spredt gødning, det var ikke en lugt, man ville bede om, men den let syrlige lugt var ikke ubehagelig.
  Jeg har også problemer med både skarphed og forbindelsesstik på mig 5 år gamle kamera. Det er åbenbart ikke meningen, at de skal holde i mange år. Jeg tror vores regel det sidste sted jeg arbejdede om at ting skal holde i 3 år er en regel, som forhindrer skuffelser, men som jo også koster mange ekstra kroner.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s