En rigtig bundbløder…

…blev det til i går.
Indtil i går morges var der faldet 21 mm regn. De 10-11 mm som skybrudsagtig regn og resten som god grøderegn.
I går stod den så på dagregn.
Morgenen i går var flot med varm junimorgensol i nakken, da jeg sad ved Iglekæret og nød grøden i det hele. Henad ved halvsekstiden kom skyerne og klokken præcis seks faldt den første dråbe på hånden.
Det var begyndelsen på noget stort, for denne morgen kunne jeg hælde 26 mm af regnmåleren.

47 mm. i alt i denne omgang.
På en almindelig god sommerdag fordamper der ca. 4 mm, så nu har planterne væde frem til Sankt Hans.

Det er en stor glæde at kunne nyde en vejrudsigt, der -bortset fra et par byger natten mellem søndag og mandag- lover tørvejr to uger frem.

Markerne i Polen har fået 36 mm. i denne omgang, og i skrivende stund viser radarbilledet, at de får et ekstra lille drys dernede, så de kan også klare sig for en stund.

Hvilken nydelse at være bonde i sådan et vejr!
Men det må nu også være godt for menigmand, som ikke lige umiddelbart skal leve af væksten, at se grønne planter frem for døende visne plæner og støvede træer.

 

8 tanker om “En rigtig bundbløder…

 1. Anette

  Det dejligt med lidt regn… men det var godt nok kraftigt i går…. lyder godt med sommer vejr de næste par dage

  Svar
 2. Donald

  Alene den rene luft efter en byge er det hele værd. Er det virkelig nødvendigt med 4mm. regn pr. dag for at få mest ud af planterne? – jo, det er det optimale, men hvis der kommer mindre, standser planterne væksten og venter, ikke sandt? Plus at der er noget med vandets binding til jorden, som har betydning: Skrev du om kapillær vand? – der vil søge hen, hvor der er tørrest – opad i en tørke; så hvis jorden har fået et vådt forår, kan de dybeste tynde rodtråde finde vand 2-3 meter nede, og fugten nedefra kan (hvis jorden tillader det) søge opad.

  Men det bedste vejr er dette her med små skyer og små byger. 🙂

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det er helt rigtigt. Planterne kan slå over på spareprogrammet, lukke for læbecellerne og derved nedsætte såvel fordampning som vækst. Det er mit indtryk, at vore planter i år har dannet et godt og dybt rodnet netop fordi der ikke har været så meget frit vand i jorden til at spærre for roddannelsen i det ret tørre forår. Derfor kan planterne nyde godt af det kapillære vand i en dybere rodzone.

   Svar
 3. Ellen

  Der har så sandelig også været gang i både regnvejr og vækst i vores have! Plus varme og sol, så det må vel nærmest være at betegne som noget nær optimale forhold.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det ER optimale forhold i øjeblikket. Det gælder desværre også for svampene. Stokroserusten breder sig eksplosivt i disse dage.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s