Den 2. Grønlandsekspedition.

Tilbage i 1979 var jeg i Grønland, og først her i forgangne uge blev det til et genbesøg.

Dengang opholdt jeg mig mest i egnen inde bag Sisimiut, hvor jeg var på rensdyrjagt og på havet ud for byen, hvor vi fangede laks.
Denne gang gik turen til Ilulissat som ganske almindelig turist.

Meget er forandret; men der er stadig huse som dette i Claushavn, som ikke har forandret udseende og omgivelser med slæder og fisketørrestativ:

Ellers stod den på overnatning i hytter ved bræer, som flere gange i timen kælvede -dog med mindre isstykker; men store nok til at give meterhøje bølger ved klippekanten 4 km. væk.

Hvaler viste sig ved båden på turene rundt. 9 hvaler nåede vi at få besøg af. De fleste var flinke til at hilse:

-Og en enkelt gang blev vi fulgt at 3 kæmper på stribe.
(Hvilket arbejde må det ikke være for turistforeningen at holde kæmperne så veldresserede.)

Det mest betagende var nok Isfjord i gåafstand fra Ilulissat. Det overgår nok Victoria Falls i storhed.

Lige bag fjeldet fandt vi, med en lokals hjælp, et antal 1000 år gamle inuitgrave. Ingen afmærkning ingen sti, og under stenene sås skeletterne af de for længst afdøde.

Behageligt midt i den lettere uhygge, at stedet ikke er overplastret med skilte og rutefarver.

I det hele taget er antallet af turister fornuftigt. Passende stort til at give et tiltrængt økonomisk løft og alligevel ikke voldsomt dominerende.

Grønland er stadig Afrika minus 30 grader: Næsten intet fungerer og stort set alle planer falder fra hinanden på rekordtid; men alligevel lykkes det hele på den ene eller anden måde så oplevelserne bliver uforglemmelige.

6 tanker om “Den 2. Grønlandsekspedition.

 1. Donald

  En dejlig tur – ja, det er godt at der ikke er farvede skilte og afmærkede stier. Billederne giver et rigtig godt indtryk af hvor smukt Grønland kan være om sommeren.

  Svar
 2. natural2222 Indlæggets forfatter

  Jeg får knopper af al den afmærkning. Min teori er, at det fjerner folks stedsans på linie med GPS. Samtidig fjerner det evnen til risikovurdering. Ved kun at gå efter afmærkning opøves man ikke i at se eventuelle farligheder når det virkelig gælder. Så vader folk f.eks. lige ind til en olm tyr, og så har vi balladen.

  Svar
 3. Ellen

  Ligger jeg i dit spamfilter?
  Jeg skrev en kommentar den dag du udgav indlægget, men den dukkede aldrig op …
  Nå, men jeg skrev noget om, hvor fantastiske farverne er deroppe – især på de to hvalbilleder. Isfjorden er et stort ønske hos John og mig, men om vi nogensinde når til Grønland, ved jeg ikke.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ingen Ellen i spamfilteret så vidt jeg kan se.
   Isfjorden burde I unde Jer selv. Vi boede på et hotel i samme ende som Isfjord -Hotel Icefjord er det fantasifulde navn- og vi havde kun ½ times meget rolig gang førend vi var i det Unescofredede område; men det vrimler med taxaer til fornuftige penge.
   Vi ville nok have foretrukket en lille B&B-lejlighed, så vi kunne have lavet mad et par gange af de herlige råvarer, som solgtes ved havnen i fiskernes egen butik med hvalkød, sæl, havkat, rødfisk, hellefisk osv.
   Vi fik selvfølgelig disse ting på hotellets særdeles gode restaurant; men det kunne have været morsomt selv at have stået for tilberedningen et par gange i løbet af ugen.

   Svar
   1. Ellen

    Enig i det med lejligheden i stedet for hotel – det foretrækker vi også altid, når vi er på ferie, men er det overhovedet en mulighed, når man ferierer i Grønland?

 4. natural2222 Indlæggets forfatter

  Ja, der er var et par ganske nydelige B&B ganske nær vort hotel med samme udsigt som vi havde med isbjerge lige udenfor vinduet.
  Dette er deres hjemmeside.
  http://ilulissatguesthouse.com/
  Det var Blue House vi så på, og som virkelig havde en god beliggenhed. Det har de andre to huse sikkert også; men dem kan jeg ikke lige huske at have set.

  Der var også denne B&B, som så rigtig god ud med fin beliggenhed:
  https://bb.gl/
  De havde byens største slædehunde, fik vi forklaret, idet fruen havde været køkkenchef på Icefjord Hotel, og derfor havde haft rester med hjem hver dag til dem da de var hvalpe. Hundene var, i modsætning til de andre slædehunde, lige til at kæle med.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s