-Og så liiige et par dage til.

Rapsen blev færdighøstet så sent som d. 23. august. Det er vist det seneste i de 37 år vi har drevet gården. I rædselsåret 1987 havde vi vinterraps til 2 dages høst, som blev sat ind d. 17. og 18. august.

Selv den sidst høstede raps var ikke moden i stænglen; men toppen var klar og der blev sat en god høj stub. Nogle af stænglerne var begyndt at skyde nye skud, så der var ikke tale om en reel afmodning.

Bortset fra en enkelt længere stop med en bøjet aksel ved skærebordet, er høsten indtil videre gået uden de store mekaniske problemer.
Det sene høsttidspunkt gør, at det er svært at få afgrøderne helt ned på den ønskede vandprocent; men det umiddelbare indtryk er, at der der er en rigtig god avl med fornuftige kvaliteter.

Høsten er travl; men der er herlige stunder. Her holder vi klar til at høste rapsen helt ude ved stranden:

Det blev den smukkeste høstdag med vandet på to sider.

-Og læg mærke til, at denne rapssort havde modne stængler. Der var uhyggelig stor sortsvariation i år. Hybridsorterne var generelt dårlige til at afmodne ordentligt, og det gik ud over høstkapaciteten.

Uheld er der også ind i mellem. Naboens ballepresser brød i brand, medens jeg holdt og ventede på læs. Der gik ikke to minutter fra den første røg til marken stod i flammer.

Brandslukningen var dog næsten lige så hurtigt ude, og alt var hurtigt under kontrol, dog med en presser mindre i aktivitet.

Læg mærke til det helt grønne skær af umodne stubbe, den netop høstede rapsmark i baggrunden har.

Vi har kun hvede tilbage at høste, og den er til gengæld moden i strået. Halmen bliver nærmest knust i mejetærskeren.
Hveden giver generelt et godt udbytte i år og selv hveden ned mod bækken sået efter rødsvingel, som ellers var så skadet af græsfluelarver i foråret, at vi talte om omsåning, gav 7,9 tons pr. hektar.
Selv om den nok bliver bundskraberen i hvede i år, kunne det ikke have betalt sig at så om, så det var godt, at vi lod dovenskaben råde.

Der er brug for endnu to høstdage, og det ser ud til at de nok skal komme.
For en times tid siden, kl. 4:30 kom der lige et par dråber; men det holder os næppe hjemme i dag og i så fald kan høsten med lidt held være i hus i morgen aften.

Så er det også blevet til en del læs på vejene.
Generelt er medtrafikanterne forstående og lidt humor og et smil hjælper tingene på gled.
Her er bagsmækken på en kollegas vogn jeg holdt bagved på foderstofvægten:

6 tanker om “-Og så liiige et par dage til.

 1. Jørgen

  De kommer vel, de par dage der er brug for for at blive færdig med høsten. Uagtet det altså er mørkere end en mørk novemberdag her på matriklen søndag morgen kl. 8.
  Dramaer er der nok af, hvis uens modnet raps ellers er et drama, men sent har det dog været. Hvorfor futter en ballepresser mon af lige pludselig?
  Hvor mange juletræer skal der skoves i år (jeg husker beslutningen om reduktion og informationen om 18000 træer for nogle år siden)?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ild i pressere opstår ofte, hvis en flintesten sætter sig i klemme ved noget roterende metal. Alt det tørre støv kræver blot en gnist, så går det løs.
   Der bliver næppe mere end 2000 træer at fælde i år. Måske mindre. Priserne er også helt i bund, så det passer mig godt.

   Svar
 2. Donald

  Du er nr. 1 i køen! 😀 😀 😀

  Det er nyt for mig at den (ret modne) stubmark kunne gå så hurtigt i brand og så meget, godt at udrykningen var klar og stoppede det.
  Sikke nogle herlige billeder! Det er smukt og *meget* interessant at se.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s