Ungdomsgilde.

I forgårs havde jeg besøg af 3 unghunde, en Münsterlænder på 2 år og to Gammel Dansk Hønsehund på hhv. 7 måneder og 1 år -samt deres ejere.
Vi ville prøve at give de unge lov til at få erfaring med agerhøns uden at der hele tiden var en gammel garvet hund i nærheden til at tage styringen.

Dagen før havde jeg besøg af den mere garvede garde. Det kan give nogle tæt på perfekte situationer, som her hvor Zini har stand og bretonen Indi sekunderer siddende:

Men oplevelsen af de unge hunde var faktisk fuldt ud lige så charmerende.
Det var en fornøjelse at give unghundene lov til stille og roligt at finde fuglene, og det gav faktisk nogle rigtig gode situationer med fin stand.
Der var selvfølgelig lidt afstikkere og en masse som skal læres i begge ender af snoren; men grundliggende havde alle tre unghunde flair for jagten og viste rigtig gode takter. – Og blandt lidt ældre hunde er der jo også hele tiden noget som skal tilpasses.
For min egen Zinis vedkommende er det helt klart, at vi skal have mere ro i opfløj og skud. Der er gået alt for meget knaldapportør i den.
Hundene tålte skud, og der blev apporteret pænt.
Her er det den 1 år gamle Loke, som holder en fugl til ære for fotografen.

Det var naturligvis ikke den helt prangende parade med 3 fugle; men det lykkedes at få alle til at sidde pænt selvom der lå fugle foran dem, og det var faktisk det, som var øvelsen.


-Og egentlig burde der være en fugl mere på paraden:
Loke havde stand og den kun 7 måneder gamle Kayna respekterede flot.
Fuglene lettede, føreren af Münsterlænderen og jeg skyder hver en fugl.
Vi starter apporteringen af Münsterlænderens først.
Min fugl klapper helt tydeligt sammen i skuddet og føres af vinden over bag et læhegn, hvor den let kan apporteres senere.
Vi søger lidt med de unge hunde, og den anden fugl apporteres fint fra det høje græs.

Bagefter søgte vi efter en fugl, som drejede ud fra flokken uden dog at finde den, så den var antageligt lettet igen for at finde sammen med flokken.
Der gik maksimalt et kvarter med de opgaver og så skulle vi lige have den lette apportering i rapsen bag hegnet.

Da vi kom derom lå der kun en stak fjer! Ingen fugl og ingen fært af et eventuelt anskudt fugl, som var løbet væk.
Der havde nemlig allerede været en musvåge og snuppe fuglen.

Mellemstesønnen havde stået som stopskytte for enden af et andet hegn og set musvågen komme og slå ned selv om vi mindre end 100 meter væk havde været med hunde og tilhørende larm, så den agerhøne blev der fugls føde ud af.

Fortjent belønning for udvist mod. Man skal være hurtig for at hamle op med naturen.

6 tanker om “Ungdomsgilde.

 1. Jørgen

  Det er interessant læsning, måske især det sidste om den hurtige musvåge. Udsæt aldrig til i morgen hvad der kan gøres i dag, især ikke hvis naturen er med ind over.

  Svar
 2. Ellen

  Hatten af for den hurtige og modige musvåge!
  Forklar venligst ‘knaldapportør’ – farer den afsted ved lyden af skuddet, inden kommando gives?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Lige netop! Hunden har tillært sig den erfaring, at det gælder om at være den første på pletten, når vildtet falder ned. -Eller nærmere HVIS det falder ned. For den drøner af sted uden at vide om der er noget at hente, og det er naturligvis en fejl.
   Det drilske er, at ved anskydning er det en fordel at hunden knaldapporterer, for så er den hurtigere på nedfaldsstedet inden fuglen når at gemme sig eller løbe væk.
   Der kan siges både for og imod knaldapportering; men det giver dumpekarakter ved en markprøve.

   Svar
 3. Donald

  Det må være rart med sådan en oplevelse – dygtige hunde og dygtige førere. Tak for beretningen. Jeg gætter at du har mere erfaring med træning end de fleste. Har du været dommer ved markprøver?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg har aldrig interesseret mig særlig meget for markprøver. Jeg har ofte været terrænleder, da vi tit har lagt jord til prøver. Jeg synes at hundene til en markprøve løber for meget foran i forhold til alm. jagt.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s