Hjemme fra Lux.

Det er 25 år siden vi kom i kontakt med en gruppe gæve jægere i Luxembourg.
Vi har hvert år siden byttet jagt. De er et par dage på besøg i DK og vi går på markjagt sammen efter fasaner og agerhøns. Vi er så tilsvarende et par dage på jagt hos dem, hvor det gælder rådyr, krondyr og vildsvin.

Vi har fra starten afklaret, at vi på ingen måde kan leve op til niveauet for de kulinariske og sociale sider i luxembourgsk jagttradition.
Det er stadig hvert år overvældende, når 30-40 jægere og klappere samles og snakken går.
Ikke mindre overvældende er morgenmaden før jagten, middagsmaden mellem såterne og den afsluttende bespisning.

Der holdes naturligvis parole før jagten, hvor sikkerheden indskærpes, de jagtbare arter nævnes og drevene beskrives; men der er ingen hornblæsning og efter jagten er der ingen vildtparade.
Det hele er langt mere afslappet end tilsvarende jagter i f. eks. Tyskland.
Men det vigtigste holder hele vejen. Våbenføringen og sikkerheden generelt er i top.
Det er bjergrige områder der drives, så kuglefanget kan let smutte, hvis man ikke hele tiden er opmærksom. Vildtet skydes i spring, så man kommer let til at svinge ud af kuglefanget.

Vi havde det smukkeste snedække og lette snefald i et par graders frost.
Her et kik ud ad jagthyttens bagvindue mellem middagspausens serveringer:

På det længstvarende drev stod vi for i 2½ time, så det er om at være pakket forsvarligt ind. Knasende sne høres langt ind i skoven. Der må ikke flyttes en fod, når man er sat af.
Vildtet kommer til den, som kan stå stille -og har heldet med sig.

Heldet udeblev for mit vedkommende i år, idet jeg ikke fik noget på skudhold; men ældstesønnen var med og fik 3 rådyr. En pæn andel. Vi var 15 jægere, som på to dage nedlagde 4 vildsvin og 14 rådyr.
De havde gerne set flere vildsvin nedlagt; men svinene snød os totalt på andendagen, hvor der ellers var lagt op til den helt store vildsvinejagt.
Sådan går det af og til. Bedst er det ofte, når forventningerne ikke er for store.

4 tanker om “Hjemme fra Lux.

  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Vildtet tilfalder værterne.
   Det ville sikkert også give problemer i forhold til love og regler for transport af kød over grænsen. Specielt, hvis mht. vildsvinekød.

   Svar
 1. Donald

  3 rådyr, han er jo dygtig, det er da fantastisk! — Det er smukke snebilleder, vi er lidt oppe i højderne, måske ikke flytte en fod, når man er sat af, fordi sneen knaser og kan høres langt væk – og så går dyrene selvføglelig en anden vej. Jeg tror vildsvinene er “smartere” end rådyrene.

  Sikke nogle oplevelser. Det må være nervepirrende at skulle holde styr på både vildt og kuglefang. Jeg kunne ikke lade være med at lede efter højden og skovområdernes udbredelse på Google Maps, men det er jo ikke høje bjerge (3-500 meter i Luxembourg), så I har haft “glæde” af sne på grund af de roterende byger, vi fik som tøsne og regnvand herhjemme, gætter jeg.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s