-Og det regner stadig.

I følge DMI blev Nordfyns Kommune landets næst-tørreste i 2017. Stevns fik 10 mm mindre med 616 mm.
På den ene side føler jeg, at det hele er én stor sump omkring mig; men på den anden side kan jeg godt se, at de steder jeg har været på jagt på Midtfyn -og især i den sydlige del af Jylland- ser det langt værre ud.
Intet under at vintersæden har svært ved at overleve på den ellers dyrkningssikre gode sydøstjyske lerjord, når Åbenrå Kommune topper listen med hele 1069 mm.
Tallene er sakset fra listen her:
http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2017/december/saa-mange-kommuner-har-allerede-faaet-hele-aarets-nedboer/

2018 fortsætter i samme våde spor. Vi har her på stedet stadig 24 timers sammenhængende tørvejr til gode.
Vintersæden står dog her på stedet grøn og frodig. Der er enkelte lerede knolde, hvor sneglene ikke er bekæmpet effektivt nok; men det er i småtingsafdelingen.

Den store opgave forude er pløjningen. Det kræver et andet vejr for at undgå at lave strukturskade, så det nytter ikke at forhaste sig selvom vi skal have den største procentdel vårsæd i mange år og derfor vil være overordentlig hårdt pressede, hvis det hele skal ligge til forårspløjning.

Særlig de 25 hektar som stadig ligger med usamlede løg ville være gode at få vendt rundt inden de begynder at rådne.
De fleste har oplevet lugten af et enkelt eller to rådne løg i en overgemt netpose, og her er der tale om ca. 800 tons af slagsen.

Løgene er (heldigvis) ikke vores; men tilhører en stor producent i nabolaget, som vi bytter jord med for at forbedre begge sædskifter.
Det våde vejr har forhindret optagningen og på nuværende er kvaliteten så nedsat, at løgene ikke står til at redde.
I følge fagpressen er situationen for kartoffelavlen noget tilsvarende løgene: De marker som er kommet i hus har givet en god avl; men de tabte arealer trækker avlen ned på gennemsnit eller derunder.

Det var egentlig planen at gå godt til den med motorsaven i skov og hegn denne vinter. Især læhegnene trænger til en ordentlig omgang, hvis ikke de skal blive for åbne i bunden. Nu får vi at se, om det vil lykkes.

Den nye vejrudsigt denne morgen lover tørvejr de næste 5 dage og endda nattefrost, så måske er der chancer forude!

11 tanker om “-Og det regner stadig.

 1. Jørgen

  Det kan blive indviklet med så meget vand, kan jeg forstå. Det ses også ganske tydeligt her ved Roskilde, at der er for meget vand på marker og i åer.
  Håber I undgår lugten af 800 tøns rådne løg – ellers skal I vel bruge gasmaske.

  Svar
 2. Ellen

  Synd for både løg og løgproducent, men naturen er gået lidt vandamok det seneste års tid – det er lige meget, hvor i Danmark man kører, så er der for meget vand – og det forbavser mig, at Stevns er indehaver af landets bundrekord, for der er også meget vand!

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg tror, at vi skal ind og se på fordelingen over månederne, hvis vi skal forstå oversvømmelserne. Hos os var der virkelig tørt i forsommeren, og det får årsnedbøren til at se tålelig ud. De seneste 5 måneder var nok mere passende at se nærmere på.

   Svar
 3. Pigen fra landet

  Der er vand alle vegne, og der er bestemt ikke et år, landmanden ønsker gentaget. Vi føler dog at vi, sammenlignet med mange andre, trods alt er heldige her, så vi kan ikke tillade os at klage. På min anden arbejdsplads, som er noget helt andet, har regnet betydet mersalg. Den enes død, den andes brød. Samlet set kan jeg heldigvis glæde mig på begge mine arbejdsgiveres vegne, men vi håber på lidt frost I stedet for den regn vi har nu.

  Svar
 4. Lene

  Og i dag nyder jeg frostvejret og den smukke himmel, som solopgangen lige nu farver.
  Men hold da op, jeg synes 2018 er startet lige som 2017 var, regnfuld og grå.
  Vi fik knap 80 % af vores kartofler i hus, andre herude fik kun halvdelen af avlen i hus. Ja, det bliver spændende når foråret kommer, hvordan vi lige takler de mange kartofler i markerne, de kan komme til at drille.
  Til gengæld har både du og min mand udnyttet dagene til jagt 🙂

  Svar
 5. Donald

  Hvor er det synd at 800 tons løg (25 ha. det er jo også stort areal) ligger til nedpløjning. Lenes beretning om deres kartoffelarealer er heller ikke en rar historie.

  Det mærkeligste, jeg har oplevet som forbruger, er ellers at svineavlerne har været så flittige, at man ikke kan få afsætningen til at følge med, her har jeg kunne købe prima tilberedningsklar flæskesteg, flot kvalitet, for kun 12 kr. kiloet (ikke pund! Kilo!) Dansk svin. Jeg glæder mig faktisk ikke over det, selv om jeg selvfølgelig får lært at stege sådan en kalorius så den bliver lækker og sprød.

  Også vejene her er ved at blive undergravet af overfladevand, som finder nye veje, men – det er vist småting sammenlignet med Aabenraa og Sydfyn.

  Jeg håber at februar bliver mere tør og varmere, så man kan komme igang.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Vi har også indkøbt billige flæskestege her ved juletid, hvor priserne ellers burde kunne blive oppe.
   Det er svært at blive klog på det svinemarked. Der er nok en prismæssig faldende tendens på de animalske produkter i denne tid. Mælkeprisen falder også hos kvægfolket.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s