Overtræk.

For to morgener siden, d. 15. maj, havde jeg atter oplevelsen af bramgæssenes forårstræk mod nordøst.
For to år siden var trækket d. 13. maj.
I år helt samme billede: I flokke på vel 100-200 fugle pr. flok  passerede bramgæssene under megen skræppen og halløj, men i bedste energibesparende v-formation. Flok fulgte flok. Der passerede flere tusinde.
Der skal også økonomiseres med energien. Der er flere tusinde kilometer til ynglepladserne mod nord.

I kæret ved Damhave er gæssene mere stationære. Et par grågæs med to gæslinger holder til dér. Det lykkedes at få et billede af den lille familie uden helt at skræmme dem fra vid og sans.
Læg mærke til at gasen, for at lokke mig væk, spiller syg med vingerne helt nede i vandkanten medens gåsen med gæslingerne trækker til den modsatte side under de nedhængende grene yderst til højre i billedet:

Premieremorgenen for bukkejagten passerede mere stille end bramgæssene. Ikke et dyr viste sig i Albertmarken og det samme gentog sig i aftes.
I morges kaldte hverdagen igen, så det må vente med den buk.

Vejret er fortsat tørt og varmt. Sandpletterne begynder at vise sig i rødsvinglen.
Hveden nyder varmen. Den klarer sig en tid endnu og er ved at folde fanebladet ud. Det er ingen skade til, at rødderne presses til at søge dybere i jorden.
Det er vejrudsigten med en total regnfri udsigt hele måneden ud, som er det ubehagelige. Det ville gøre godt med regn lige efter pinsen.
Det er hermed bestilt.

4 tanker om “Overtræk.

 1. Ellen

  Tak – du har netop svaret på et spørgsmål, som jeg ville have stillet på bloggen i dag, for John og jeg har undret os over de KÆMPE flokke af gæs, der passerer i disse dage. Mange, mange flokke med flere hundrede individer i hver.
  Men hvor er det flot, når de fylder næsten hele himlen.
  Vi troede, at alle var ‘på plads’ og havde travlt med yngelpleje på dette tidspunkt, men det er åbenbart ikke tilfældet.

  Svar
 2. Donald

  Jeg skulle lige slå det op, kunne ikke huske med sikkerhed hvad bramgæs er for nogen. Den gåseart, bramgæs, på engelsk barnacle gæs, er den art, der kan flyve over fra Nordnorge (forbi Bjørneøen) til Svalbard eller helt til Nordøstgrønland for at yngle dér. Jeg har set billeder, og kort hvor nogle forskere havde sat radiosendere på nakken af dyrene. Sikke noget at gøre! det er jo øget vægt på en i forvejen næsten umulig strækning.

  Jeg har også engang regnet efter, om de ved at komme op i 1-2 km. højde kunne se fra Lofoten eller nordligere til Bjørneøen og altså flyve med landkending det meste af vejen. Jeg husker det som at man helst skulle højere end 2 km, men gæs kan i sjældne tilfælde flyve meget højt og udnytte høje vinde.

  Hold da op hvor har jeg kigget længe på det smukke billede, det er først nu, jeg ser gåsemor til højre under løvet med en eller to små uldtotter efter sig.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s