Fra det polske efter 81 mm regn.

Kornmarkerne herhjemme mister deres grønne skær. De modner ikke; de tørster ihjel.
Vores plan er, at starte høsten i rødsvinglen i morgen.
Mange har allerede høstet rødsvingel; men vi havde stadig nogle rødfarvede stængler i går, og med en vejrudsigt blottet for betydende regn, satser vi på at få det hele med og få frøet tørt og færdigmodnet i hus.

Har været i det polske det meste af den forgangne uge. Dernede har vi fået regn; men den faldt så sent, at langt fra alle afgrøder kan nå at få glæde af de livgivende dråber.

Værst står det til med lupinerne. De skulle have 10-15 bælge hver; men varmen og det manglende vand på blomstringstidspunktet gjorde, at det kun blev til 4-5 bælge pr. plante.

 

Rapsen får næppe heller den store gavn af regnen; men skade gør det i al fald ikke.
På overfladen er rapsen brun og solskoldet, dog er der grønne stængler, så planterne er stadig aktive. Planterne er stort set uden svampe- og insektangreb, så den driftsmæssige side kan ikke klandres.
Normaludbytte venter dog næppe, selvom håbets grønne farve kan anes.

Triticalen (Krydsning mellem rug og hvede) skal nok nå at give en tålelig avl. Nogle pletter er helt gået ud; men langt det største areal har pæne aks. Nu ligner triticale altid en hel million lige før høst, så man skuffes let; men mon ikke det går.

De tidlige hvedesorter ligner triticalen; men de sene sorter, og dem har vi heldigvis det største areal med, ser lovende ud.
Det ligner slet ikke fuldt udbytte; men de kan stadig nå at overraske positivt. Vi har på vores egn i Danmark i al fald ikke en eneste mark, som blot har skyggen af dette grønne skær.

Vinderen af regnlotteriet bliver dog med stor sandsynlighed boghveden.
Regnen i sidste uge kom lige ved begyndende blomstring. Nu er marken i fuld blomst. De 30 hektar har 20 bistader til bestøvningsopgaven og der arbejdes på højtryk.
Vi blev i bilen, for bifamilierne er ret hidsige modsat vores 5 familier i baghaven.

Billedet herunder yder slet ikke den blomstrende boghvede fuld retfærdighed. Det er skønhed som ved en blomstrende æbleplantage. Vi blev bag bilens skærmende, men også tonede ruder.

Det bliver spændende, hvilken avl en så tør vækstsæson kan give.

6 tanker om “Fra det polske efter 81 mm regn.

 1. Ellen

  Ja, det lider, kan man se rundtomkring.
  Jeg har vist aldrig set en boghvedemark i blomst. Er det for sent, når vi kører til Tåsinge på onsdag?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det er tvivlsomt, om der er én eneste boghvedemark i DK. I Polen er boghvede en mere almindelig afgrøde ligesom boghvede dernede er en almindelig spise.
   De spises afskallede og kogt/ristede i stedet for ris og kartofler til kødretter. Jeg har også smagt dem i kager.
   Herhjemme bruges de vist kun som formalede i grød.

   Svar
 2. Donald

  De rare bier er påskønnede kan man forstå! Jeg havde også besøg af en hel del bier i går, lidt forskellige farver/arter, og de flyver jo lynhurtigt rundt på lavendel og merian (det må blive en smagfuld honning!)

  Men ellers hæfter jeg mig ved at det tørre vejr har betydet færre insekter. Gælder det også for dem med det sjove navn “glimmerbøsser”, dem, som kan ødelægge rapsen?

  Jeg kan godt forstå hvad du mener med at boghveden er et smukt syn.

  Men ellers er det allermest alvorlige jo at en brand kan sprede sig på den måde, og hele vejen ned gennem hvedemarken. Den har selvfølgelig været tør, den hvedemark, men vi er ikke vant til at ild kan sprede sig så hurtigt, fordi vi ikke tænker så meget på hvad der er letantændeligt. Og nogle gange lærer vi bybørn endda noget der er helt modsat og sikkert ikke særlig klogt! Jeg besøgte ofte Violinbygger Anders Thomsen, som var en dygtig håndværker med erfaring i de fineste restaureringer og som selv havde bygget mange instrumenter. En dag sad vi og snakkede og røg en cerut, da han dryssede aske ned i en kurv med træaffald, småstykker og ikke mindst lidt høvlspåner – en slags papirkurv. Jeg så forskrækket på ham – så sagde han: De stykker er ikke særlig letantændelige! Der er ingen fare her. — Men han måtte dog indrømme at han engang havde været nødt til at hælde vand på.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   GLimmerbøsserne er kun et problem i rapsen inden blomstringen, så jeg har ikke fulgt med i deres talmæssige udvikling her i tørken; men der er helt sikkert arter, som trives bedre i under mere fugtige forhold.
   Der er derimod mange sommerfugle allerede.

   Det hele er én stor krudttønde. Vinden har blæst ubønhørligt i dagevis og solen skinner fra en skyfri himmel. Polen ser ud til at få regn igen; men her er der 14 dage uden regn i sigte.

   Svar
   1. Donald

    I hvert fald gælder det myg: Efter en uge eller to med tørvejr er der ikke ret mange, mens de stortrives, når der kommer regn nok til at danne vandpytter og fugtige tagrender.

 3. natural2222 Indlæggets forfatter

  Myggene går vist i en slags venteposition i forhold til at yngle og dermed have behov for blod. Derfor er de hurtigt på banen efter regn.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s