Grønt igen.

Vinterrapsen er fremspiret fornuftigt, og indtil i går var der ikke væsentlige angreb af rapsjordlopper; men i Albertmarken var der i aftes godt gang i gnaveriet, så der må gang i sprøjten. Rapsjordlopper er i stand til at tage livet af de spæde rapsplanter på få dage, hvis det rigtig går løs.

Det er lunt og smukt efterårsvejr, så vi trækker den en uges tid med hvedesåningen.
Dagene er gået med at reparere dræn. Det er perfekt tør jord at arbejde selv hvor der ofte er mudret og vådt. Vi er bestemt ikke i vandbalance endnu; men det gør heller ikke noget, så længe der er fugt nok i jordlaget til at tingene kan spire.
De gamle rødsvingelmarker har god vækst. De er pudset en gang og med lidt held gror de så godt til, at der kan blive taget et slæt til ensilering i starten af oktober.
Der bliver brug for det blandt kvægfolket. Majsen har vist de fleste steder været en mager omgang. Det er sært, at majsensileringen stort set er færdig her få dage inde i september.

Et par mælkeprocenter har sået rug i majsstubben med godt resultat. Rugen står 5 cm. høj allerede.
Det er faktisk en meget gammel dyrkningsstategi. I landsbyfællesskabets tid såede man rugvangen straks efter høst, så rugen kunne gro godt til. Derefter opgav man ævred og kreaturerne kunne græsse frit.
Den græsning hen over efteråret tåler rugen, og det begrænser tilmed risikoen for en af rugens værste fjender: Sneskimmelsvampen.
Det bliver spændende at følge de marker og se hvor meget foder det kan blive til.

Nyfremspiret rug har et lilla skær i stil med blomstrende lyng.
Fruen og jeg var en tur i Midtjylland, egentlig for at se en specialudstilling på Skovgaardmuseet.
Den berømte maler Joakim Skovgaard havde en bror, Niels, som også malede.
Han stod i skyggen af sin berømte bror; men var også en dygtig maler. Hans værker er udstillet i øjeblikket, og er bestemt et besøg værd.

På vejen hjem var vi forbi Vrads, hvor en gren af Fruens familie vred føden ud af sandbakkerne for et par generationer siden.
Nu blomstrer lyngen, hvor granplantagerne ikke stadig har magten.

P1030065 1

Der er heldigvis ryddet en del af de dårligste plantager rundt om byen og kødkvæg holder genvæksten nede. Med tiden bliver lyngbakkerne igen dominerende. Det bliver et smukt syn og morfaren er for længst borte og kan ikke fortvivles over den selvvalgte afmagt overfor den udpinte sandjords reelle hersker.

8 tanker om “Grønt igen.

 1. Ellen

  Så lærte den gamle landmandsdatter igen en del om landbrug … tak for det. Det er altid godt at blive lidt klogere.

  Svar
 2. Gitte Jerner

  Blomstrende lyng er så smukt. Vi har det på Melby Overdrev her i nærheden. Og så nyder jeg, at du gør mig klogere på landbrug. Rapsjordlopper havde jeg ikke hørt om før.

  Svar
 3. Donald

  Jeg husker med glæde første gang jeg opdagede, hvor vigtigt det er, at man forstår hvornår jorden er god at arbejde med. Jeg læser bemærkningerne om vandet og balancen med stor interesse!

  At pudse rødsvingelen – er det det samme som at tage et slet? Det må det næsten være, ligesom at pudse en steg og lignende, selv om ordbøgerne ikke lige viser det i lige præcis denneher sammenhæng. Det kunne selvfølgelig også være at man harver for at fjerne nogle af stubbe fra en førsteafgrøde? men det kan man jo nok ikke uden at ødelægge rødsvingelen.

  Alting i dette indlæg fanger interesse og giver perspektiv – både rugens lilla skær, og Skovgård og Vrads. Når jeg en gang imellem kører af nødvendighed nyder jeg at se markarbejdet heromkring, og husker hvad jeg har læst her.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Pudsning svarer til klipning; helt i stil med at slå sin plæne. Normalt er der ikke så meget græs slået af, at det generer genvæksten.

   Svar
 4. Jørgen

  Som en illustration af årets gang her på disse kanter, har vi i dag spist nye kartofler, der let kunne skrabes. Det var en fornøjelse og er vist ikke tidligere sket.
  Tak for informationer om landbrug, Skovgaard og hede.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Hvis man blot husker at lægge kartofler sent i sæsonen kan nydelsen ved nye kartofler trækkes langt. Blot er der få, som får gemt læggekartoflerne helt frem til juni.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s