At turde pausen.

Egentlig burde dette blogindlæg flyde over med smukke efterårsbilleder med sværme af måger, blå himmel og enkelte små byger trækkende over Juelsminde på den anden side Lillebælt; men kameraet lå som sædvanlig hjemme.
Såningen skrider planmæssigt fremad i det smukkeste septembervejr.
Vi holdt stille i weekenden.
Fredag omkring middag fik vi 8 mm bygeregn, som stoppede såningen, og på det tidspunkt manglede vi kun at så 4 hektar førsteårshvede.
Jordtemperaturen er høj og det førstsåede hvede fremspirede på 6 dage.
Hvede med forfrugt korn kan lettere angribes af goldfodsyge, hvis det udvikler sig for kraftigt i efteråret, så vi blev enige om at lave en lille pause. Nu får vi se, om det var viist eller tosset.

Foreløbig har vi ikke sat noget over styr ved det, og vi kunne afslappede tage til den årlige høstfest i forsamlingshuset lørdag. Det er flot, at vores sogneforening år efter år kan samle så mange til høstfest. I år var vi 64 til festen ud af sognets vel næppe mere end 200 beboere.
Søndag var der høstgudstjeneste, som havde et pænt antal deltagere. Der var efter gudstjenesten kirkegårdsvandring, hvor to naboer og jeg fortalte lidt anekdoter om gravene, familierne og datidens lidt mere specielle eksistenser.

Denne morgen står den på pløjning af de sidste forland i Kirkemarken. Her er forfrugten vårbyg efter løg. Løgene gik tabt i det våde og kolde år 2017, så der er meget gødningskraft i jorden.
Det bliver spændende at se om hveden kvitterer for det udbyttemæssigt eller det hele ender i halm og lejesæd.

7 tanker om “At turde pausen.

 1. Gitte Jerner

  Din beskrivelse af landskab og vejr er næsten lige så godt, som hvis du viste billeder.
  Det lyder hyggeligt med jeres årlige høstfest – og kirkegårdsvandringen med anekdoter om familierne og datidens mere specielle eksistenser.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Tak Gitte.
   Det var et par gode arrangementer. Morsomt, at der også var godt fremmøde til kirkegårdsvandringen.

   Svar
 2. Donald

  Når man følger lidt med i afgrøderne og ser hvordan svamp og andre plager kan tage hårdt på afgrøderne, så kan man godt forstå at der er mange overvejelser om både sædskifte og såtidspunkt. Tænk at man kan opnå så store fordele ved at vide mere og bruge sin viden. – Jeg håber den førsteårsbyg som spirede på 6 dage klarer sig fint resten af tiden!

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Der er mange brikker der skal passe sammen i det store puslespil, og bedst som man tror, at det hele klapper, kommer der en overset faktor eller flere og vælter læsset.

   Svar
 3. Ellen

  Hyggeligt med høstfest. Det tror jeg ikke man gør så mange steder mere. Eller hvad? Jeg hører i hvert fald aldrig om det.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg tror langt de fleste landbrug holder en eller anden form for høstfest. Betingelsen for at deltage er at man har været behjælpelig på en eller anden måde.
   Det er naturligvis den faste stab og der foruden elektriker-naboen som klarede et strømproblem lørdag eftermiddag, en som kørte en kornvogn da jeg skulle have fri en eftermiddag, en smed med et svejseværk efter fyraften osv.
   Vi havde 22 af de 64 gæster med.
   Det er sådan, at hver gård har sine hjælpere ved ét bord. Vi er reelt 2 gårde og en vognmandsforretning tilbage i sognet og derforuden er der en del, som blot er med for hyggens skyld -og for egen regning.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s