Før lopperne kommer.

Det er gået godt med hvedesåningen i denne uge. Vejr og såbed kan ikke være meget bedre og vejrudsigten for næste uge er tæt på optimal.
Vi nåede i aftes at så halvdelen af Krogen. En del af marken er tidligere grusgrav, så der skal køres langsomt og passes på,  at store sten ikke ødelægger plovene og såsættet.

De lavere dele af marken kan ofte være fugtige; men i år kan der køres overalt. Tørken i sommer har virkelig tømt ud i mængden af frit vand i jordoverfladen, og det giver nu bonus.
Intet er så galt, at det ikke er godt for noget.

I dag holder vi pause i markarbejdet. Der er loppemarked her i landsbyen. Boder og besøgende vil gøre passage med traktor umulig, og jeg vil hygge mig med at assistere ved presseren.

Melby loppemarked.

Vi lægger som sædvanlig plads til mobilmosteriet, så folk fra nær og fjern kan medbringe deres æbler og få most med hjem af egen avl.
Det mærkes tydeligt, at mange har en god æbleavl i år. Forhåndstilmeldingerne har været mange, så vi har udvidet pressetiden med 2 timer.

Yngstesønnen og jeg nåede i aftes at plukke ca. 400 kg æbler rundt omkring i hegnene. Det vil give i omegnen af 300 liter most, så årsforbruget skulle være dækket ind.
Det er første år, at det hegn jeg fik i 50-års fødselsdagsgave virkelig giver æbler i mængder.
Der er et væld af gamle sorter som modner fra august og frem, så mange er allerede gået til råd, solsorte og  forbipasserende med hang til en frisk smagsoplevelse; men det var jo netop også hele ideen bag plantningen ud til offentlig vej: At være øjenåbner for smagsrigdommen og forskelligheden. Mosten er blot overflodens sidegevinst.

12 tanker om “Før lopperne kommer.

 1. Pigen fra landet

  Ja, det er virkelig et æbleår. Vores ene lille træ, (lille fordi jeg beskærer det hvert år) har givet flere store kassefulde. Der er ikke noget så godt, som friskpresset most, og så kan jeg godt lide, at det er lilladt at plukke eller samle op fra dine træer, selvom der ikke er mig, der får glæde af det.

  Svar
 2. Ellen

  Det var da en sjat æbler, men hvor må det bare være dejligt med så meget hjemmelavet most! Hvad er den mindste portion, I kan (eller vil) presse ad gangen?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Mindste portion er 50 kg æbler, som giver ca. 35 liter most alt efter sorten og modenheden. Det pakkes i 3-liters bags af samme type som pap-vin og er varmebehandlet så mosten kan så uden køl i mindst et år.

   Svar
 3. Gitte Jerner

  Sikke en god idé med æbletræerne til din 50-års fødselsdag!
  Her har Frilandsmuseet haft gamle sorters dage i weekenden.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det er herligt, at museerne er begyndt at interessere sig for de gamle frugtsorter. Gl. Estrup har også gamle æblesorter i deres have nu.
   Da jeg for over 30 år siden søgte efter nye træer af gamle sorter, var det kun Ole fra planteskolen i Assens, som havde dem. Senere kom http://www.de-gamle-sorter.dk/ og siden er det gået slag i slag.

   Svar
 4. Donald

  De første år her så jeg hvordan landmændene kørte markerne rundt med traktor og lad for at samle sten op og køre dem væk, men de sidste år har jeg ikke set sådanne efterårs-opsamlinger. Måske er det fordi jeg ikke kommer helt så meget rundt mere, men der er også en anden grund – så vidt jeg ved kan en moderne plov give efter for mellemstore sten eller ligefrem bøje af eller løfte, når der foran et af plovskærene ligger en sten.

  Men hvis den automatik fejler må det være stor udgift i tid og reparation.

  Det lyder hyggeligt med loppemarked og æblemosteri i netop denne tid!

  Svar
 5. natural2222 Indlæggets forfatter

  Sandt. Automatisk stenudløser skåner for mange store sten og skåner samtidig maskineriet.
  Det skal dog stadig samles sten hvert år.

  Svar
 6. Jørgen

  Da jeg var barn fik vi også æblemost af egne æbler. Det var godt.
  Af en eller anden grund er der ingen Belle Boskoop på vores træ i år, men nårdet bliver kvædetid, mådet konstateres at så store kvæder som i år er ingensinde tidligere set. Jeg må lave en masse kvædemarmelade – og sende tanker til barndommens kvædebrød.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s