Når der investeres.

Der var været gang i de store juletræer i forgangne uge. Markedet for de små træer er totalt smadret ligesom de seneste 2-3 sæsoner; men træer fra 3- 6 meter er der ikke rigtig nogen, som gider bøvle med, og de holder derfor prisen bedre.
De vejer op til 200 kg og er stort set umulige at håndtere. Det foregår med rendegraver og frontlæsser suppleret med nogle af de taw man lærer sig, når man arbejder med genstridige kreaturer.
Sådan nogle store træer skal som regel  leveres tidligt, da de med stor sandsynlighed kommer ud at stå på pladser og torve rundt omkring. De fleste af de leverede træer er nu på vej til Italien og  skal fordeles rundt dér.

De mindre træer begynder vi først med i kommende uge.
Vi har heldigvis kun en brøkdel af de træer vi havde for 6-7 år siden, så det burde blive en overkommelig opgave.
Vejret er indtil videre ideelt til juletræshøst. Jorden er tør og bygerne få.

Egentlig burde en lav pris på juletræer udløse en begrænsning i plantningen; men det synes som om, at markedsmekanismerne er sat ud af kraft.
Lemmingerne i form af pensionskasser og andet godt har investeret i juletræer i millionvis rundt om i Europa, og har disse kasser først lagt en plan, kører toget.
De har ingen begreb om træer, og de samme investorer skal i samme uge se på investeringer i sardiner i tomat og cykelpumper.
Så længe budgettet holder er der ingen problemer.

Projekterne er typisk 5-6 år gamle fra dengang juletræer gav kassen, så der er ikke solgt et eneste træ endnu og træerne i markerne kan man jo sætte til den pris man ønsker.
Da ingen af de fagligt tilknyttede ønsker fiasko med tilhørende fyreseddel, laves der overskud på papiret. Investorerne har ingen faglig indsigt og ser blot nogle tal i et regneark, alle klapper i deres små nyvaskede hænder og plantningerne fortsætter.

Det kan have lange udsigter inden juletræer i standardmålene 1,5-2,5 meter igen bliver en god forretning for den almindelige skovejer.

 

8 tanker om “Når der investeres.

 1. Donald

  Sardiner i tomat, cykelpumper! – og vindmøller, får man lyst til at tilføje.
  Det må være svært at finde afgrøder, som giver godt afkast – men markedet for korn var jo sådan set påvirket af både mindre høst og generelt behov for foderbyg og lign. — var det ikke sådan at de højere priser modvirkede den lavere høst? Et frit marked er ikke “frit” når de store (pensionskasser) investerer alt for meget og dominerer, samtidig med at de jo ikke hurtigt kan omstille sig efter forholdene.

  Gad vide om ikke korn og majs de næste år er de sikreste afgrøder.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Korn og majs holder nok et fornuftigt prisleje næste sæson med.
   Det svære ved juletræer er, at dyrkningen har en tidshorisont på 8 år og opefter alt efter hvilke størrelser man går efter.

   Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Tiderne er skiftet, og vi har prøvet det før. Omkring år 2000 var priserne også i bund. Dengang fungerede markedsmekanismerne og skuden vendte.

   Svar
 2. Jørgen

  Det har været interessant at følge dine betragtninger om juletræer gennem efterhånden lang tid. Jeg husker da du solgte 18000.
  Det var jo klog at begrænse antallet – og lade nogle vokse sig store.
  Mon man kan tale om juletræsgrådighed når de store kasser gør livet surt for den almindelige skovejer?

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s