Måske.

Juletræsproduktion bliver næppe nogensinde kedelig.
Bedst som jeg troede, at der kun var nogle små -længe aftalte- leveringer tilbage, kommer en køber forbi og ønsker en lastvognfuld træer fra 1,90 til 2,80 meter, som godt må have småfejl.

Den type træer er ellers stort set usælgelige i år; men køber er så sent på banen, at de store producenter har sendt sæsonarbejderne hjem for flere dage siden.
Der er kun os, juletræernes husmænd, tilbage. Men, men, men: Betalingen!
Jeg har været med længe nok til at vide, at den slags sene opkøb kan ende i, at penge er en by i Rusland -eller Rumænien, så halvdelen af pengene skal falde før fældning og resten inden læsning.
Juletræshandel er -mellem bundærlige og solide grossister- fast holdeplads for fantaster, fallittenspillere og lystløgnere.

Første rate skulle være på kontoen i morgen tidlig og først da kan showet starte; men forberedelserne er jeg nødt til at gøre.
Om et øjeblik er det afgang til Vestfyn efter en ekstra maskine til netning af træerne. Også fældemaskinen er udlånt; men skulle efter planen være hjemme igen til aften.
Så er det blot at sikre at motorsavene er trimmede, benzindunkene fyldte og ekstra savkæder ligger klar.
Så venter vi kun på: Pengene.

8 tanker om “Måske.

  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det håber jeg ikke at de kan.
   I al fald har den kollega der har givet mig kontakten netop her til aften fået forskuddet, så vi går i gang i morgen kl. 8!

   Svar
 1. Donald

  Behovet og kundens historie er jo sandsynlig nok – men forsigtighed med betalingen er en dyr! Glæder mig til at høre fortsættelsen.

  Hvis du er blandt “Juletræernes Husmænd”, så er de forskellige ejede 3-4 marker med træer her “juletræernes Daglejere”.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg er så afgjort blandt de helt små producenter.
   I Polen plantes i enheder af 200 ha. Året efter de 200 ha. ved siden af, osv…
   Med 10 års omdrift bliver det til 1000 ha. a 8000 træer =8 mill. juletræer i omdrift. Fonde og større investorer finansierer.
   Alene det at styre at levere 1000 – 1200 lastbiltræks læsning (antal alt efter hugprocent) indenfor 4-5 uger bliver en svær øvelse, når disse projekter begynder at kaste træer af sig om 2-3 år.

   Svar
   1. Donald

    Tak for svar!
    Jeg skrev forkert – forsigtighed er en dyd, skulle der have stået (ikke dyr!)

    Jeg kan godt se det logistiske mareridt med levering af så mange træer ud til de tyske og andre landes juletræsmarkeder. Hvis en producent kan levere 8mio træer til Tyskland, så svarer det vel sådan ca. til at dække en trediedel af behovet – 80 mio. indbyggere, måske i snit en familie for hver 4 indbyggere, 20 mio familier, nogle andre religioner, men alligevel, 8mio er en ordentlig bid af det marked.

    Det undrer mig – men burde måske ikke undre mig – at store investorer spekulerer i lige netop det marked.

 2. natural2222 Indlæggets forfatter

  @Donald: 8 mill. træer i omdrift svarer til et årligt salg på ca. 0,6 mill træer ved en normalt hugprocent. Men det er stadig mange træer at sende ind i markedet.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s