Ny forsvarsstrategi.

Hjemme igen efter en tur i det polske. Afgrøderne har indtil videre klaret sig godt, og det er det generelle billede hele vejen gennem Tyskland og Polen. Vinteren er dog ikke forbi endnu, og foran venter de farlige måneder marts og april, hvor skaderne tit sker, når mildt vejr lokker planterne til vækst og vinteren derefter vender tilbage.
Vi tillod os dog at nyde tingenes tilstand i stedet for at frygte morgendagen.

På vejen rundt til markerne fandt vi dette halvt ædte vildsvin.

Ulveangrebet vildsvin, Grabowo 13.02.2019

Jeg havde ikke kamera med, så det blev kun til dette lidt forkølede billede taget med en telefon.
Svinet bar tydeligt præg af at være ædt af en ulv, da ribben og øvrige knogler var klippet over, som var det med en saks. Vi har også efterhånden mange ulve, og det præger vildsvinenes adfærd i forhold til mennesker.
Vildsvinene skal forsvare sig i stedet for at flygte, hvis de vil overleve et ulveangreb. Denne taktik overfører svinene til mødet med mennesker, så når f.eks. skovarbejderne utilsigtet kommer til at forstyrre vildsvin, er der eksempler på, at de nu angriber i stedet for som tidligere at flygte.
I tiden før ulvene var det kun når søerne havde små grise, at man kunne risikere angreb; men nu er risikoen til stede hele året med eksempler på, at selv vildsvin ned til 20 kg har valgt angreb frem for flugt.

7 tanker om “Ny forsvarsstrategi.

 1. Ellen

  Interessant, at det, at ulvebestanden stiger, har flere konsekvenser end man i første omgang tænker over.

  Svar
 2. Jørgen

  Det kan man da kalde tilpasning, måske eksprestilpasning, til en ny situation. Vildsvinene må have en hjernekapacitet der har bevirket at de forholdsvis hurtigt har kunnet tilpasse sig den ændrede situation.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg har også tænkt på, at det næppe alene kan skyldes naturlig selektion for aggresivitet, selv om vildsvin i gennemsnit ikke bliver ret gamle og er kønsmodne allerede efter et år under gode forhold, hvorved der hurtigt får udskiftet individerne i bestanden.
   På den anden side er dette med temperament hos svin tilsyneladende meget koblet på gener, for inden for tamsvin har man tydelige positive resultater af at avle på ikke-aggressive individer.
   Vildsvinebestanden er samtidig reduceret i området efter ulvenes ankomst, så de mest frygtsomme familiegrupper er antagelig ædt først.
   Men svin har ret meget hjernekapacitet i forhold til mange andre dyr, så der er sikkert tillært tilpasning inde over også.
   Der er næppe forsket i problemstillingen; men jeg vil spørge ind til dette med arvbarhed/indlæring næste gang jeg er dernede, for det er et spændende emne.

   Svar
 3. Donald

  Hvad er Polens holdning til vilde ulve? Er de fredede? Jeg går ikke ind for ubetinget fredning og genopstandelse af rovdyr af gamle arter.

  Jeg glæder mig også over afgrøderne her, som står pænt, og håber at vi får så høje temperaturer i løbet af Marts, at der ikke er fare for nattefrost. Men ud fra hvad jeg har billeder af fra foregående år kan der jo stadig godt komme en periode med frost.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   I Polen er ulven fredet, og det giver også dér basis for debat og ændret adfærd for de berørte. Jeg kender polakker, som bor så langt ude i skoven, at danskere har svært ved at forstå det. 2-3 kilometers gang ad små skovveje til den nærmeste faste vej er langt fra ualmindeligt. Disse steder får børnene ikke længere lov at gå alene efter mørkets frembrud.

   Martskulde kan ganske rigtigt være særdeles farlig efter en mild vinter. Lad os håbe, at det går.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s