Hjem til vandet.

Hjemvendt til genfyldte kær og bække efter en tur i det vestlige og centrale Namibia. 101 mm er faldet siden vi tog afsted.
Dernede er det tørke. Regntiden er tæt på at slutte og få områder har fået samme 100 mm i alt. Med tørvejr i prognoserne frem til 1. april, er regn stort set udelukket på denne side af 1. oktober.

Gederne gør så ondt værre ved at æde de vækster, som evner at overleve tørke og derved skulle holde jorden dækket med sandflugt og erosion.
Gederne er desværre landsbyboernes statussymbol, og den slags røres der nødig ved.
Geder kan byttes til køer, og står man som 50 årig bonde f.eks. liiige mangler hustru nr. 2, 3 eller 4, er 3-5 køer stykprisen for en 15-16 årig af slagsen blandt de, som stadig lever efter himba-traditionerne.
Man skal tage sig sammen for ikke at give sin personlige mening til kende når man står midt i det.
De som måtte have givet en ged via danske hjælpeorganisationer kan i al fald godt finde den dårlige smag i munden frem.
Ørkendannelse og total kvindeundertrykkelse i én og samme investering.

P1020982

Der skal uddannelse og ikke flere geder til for at løse det problem.

Vores egen vejrudsigt er god. Med lidt held får vi startgødet vintersæden sidst på ugen, og så kan såningen af vårbyg sikkert begynde.
Frøgræs og vintersæd har næppe nogensinde stået bedre på dette tidspunkt af året.

13 tanker om “Hjem til vandet.

 1. Eric

  Afrika er på nogle måder sorgens kontinent. Hvad fik dig til Namibia? Studietur, turisme eller en kombi?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Turisme. Kender en landmand med kødkvægsproduktion et par timers kørsel nord for hovedstaden, som vi starter vores ture ud fra. Lejer bil og en medarbejder til at køre hos ham. Han har slagtet mere end halvdelen af sine køer for at have foder nok, så der er rigeligt med mandskab hos ham pt.
   Det var 4. gang vi besøgte landet uden at have været de samme steder 2 gange. Smukt og storslået, blot trist at traditioner nogle steder har en så høj pris.
   Generelt er landet i god udvikling, det er sikkert at færdes der, og der er ca. 2,4 mill. mennesker på et areal som England + Frankrig.
   Det er semi-ørken og bushland, så tørre år slår hårdt igennem. 1941/42 og 1983/84 var også umanerligt tørre fortælles det.

   Svar
 2. Madame

  Sådan en oplevelse i Namibia sætter vores liv her i perspektiv. Ja, uddannelse må der til!
  Jeg kommer til at tænke på danske Anja Ringgren Lovén og hendes arbejde med ‘heksebørn’ i Nigeria.

  Svar
 3. Ellen

  Har du nu været i Namibia igen! Jeg tænkte nok, at du var på ferie, siden du var så blogtavs.
  Ja, uddannelse, uddannelse, uddannelse – og dermed hjælp til selvhjælp er den bedste form for U-landsstøtte man kan give, men jeg er bange for, at der stadig er lang vej.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Der ER lang vej mange steder; men i Namibia er den manglende uddannelse selvforskyldt. Himbaerne jeg hentyder til, som mig bekendt er de sidste i landet uden reel skolegang, tilbydes gratis uddannelse; men de sender ikke børnene i skole.
   Nogle politikere i Namibia går ind for skolepligt/undervisningspligt medens andre vægter selvbestemmelse og fastholdelse af traditioner højt.
   Namibia har heldigvis rimeligt styr på økonomien, idet der udvindes kobber, uran og diamanter ligesom der faktisk en en turistsektor, som indbringer 18 % af BNP, og giver arbejde til mange med korte uddannelser.

   Svar
 4. Jørgen

  Det er vist meget godt der er kommet en god gangvand i marts. Jeg tror aldrig tidligere jeg har set så meget vand i åen der løber gennem byen.
  Det er en kontant melding du leverer om hvad der kan ske med dansk godgørenhed. Lad os håbe traditionalisterne besinder sig på et tidspunkt og begynder at forstå uddannelsers betydning.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Den megen nedbør i marts er generelt god. Nu er lageret fyldt op.
   Det er sådan med geder og brune rotter: Jeg har stadig tilgode at se, hvor det hjælper på langt sigt.

   Svar
 5. Donald

  Ja, jeg stoler ikke ret meget på hjælpeorganisationerne; til nød Læger Uden Grænser, men alle mennesker har en bias af en slags, eller noget karma-agtigt, som ikke altid er godt for hjælpearbejdet. Men når man læser om Darfuur og Sydsudan, om Yemen, om flygtningelejre og krig, så kan man jo ikke lade være med at spytte lidt i kassen efter formående.

  Jeg kan godt se, at uddannelse kan løse mange problemer, men her – med status, uligeberettigelse, geder og tørke, – tror jeg der skal mere end uddannelse til.

  Og så iøvrigt en kommentar til dette længe ventede indlæg: Jeg tænkte det nok! Det var lige det rette tidspunkt at tage en tur langt væk, ned under ækvator! Fortæl gerne mere om den tur.

  Svar
  1. Donald

   Ja jeg fandt mere i en af dine kommentarer, citat:
   // Det var 4. gang vi besøgte landet uden at have været de samme steder 2 gange. Smukt og storslået, blot trist at traditioner nogle steder har en så høj pris.
   Generelt er landet i god udvikling, det er sikkert at færdes der, og der er ca. 2,4 mill. mennesker på et areal som England + Frankrig. //

   Har du billeder af landskaberne? Google Earth har ikke meget, det ser ud som ørken det meste.

   Svar
  2. natural2222 Indlæggets forfatter

   Timingen for denne ferie var tæt på perfekt; men jeg skal love dig, at jeg var nervøs for at forlade gården den sidste dag i februar. Den dag lignede det, at forårsarbejdet skulle udføres netop i de dage vi var væk.
   Vores “ulandsbistand” består i, at vi lægger vores rute efter at besøge (og bruge penge) ved nogle af de projekter, som er støbt af lokalt initiativ.
   Handle lokalt hos den lille købmand og bo på de mindre, men pæne og gode, overnatningssteder.
   Og så “vender vi drikkepengene på hovedet”: Mest til rengøringspersonale og tilsvarende hjælpende ånder, middelmådigt til serveringspersonale og ganske lidt eller intet ud over regningen til stedet som sådan.

   Svar
 6. Kristine

  Jeg antager, at dine antagelser om udviklingsbistand kun baserer sig på dine besøg i Namibia.. Er det korrekt? Ved du hvilken organisation, der har forestået/forestår “giv en ged” i Namibia og i hvilket omfang? For der skal vel en del geder til for, at de har indflydelse på sandflugt og erosion.
  En pige/ung kvinde, der (tvang)giftes bort, er en for meget, men at det er en konsekvens af “giv en ged”, tvivler jeg på, da Namibia er så rigt, at det ikke modtager den form for udviklingsbistand. Om de har gjort det tidligere, ved jeg ikke, men i fald har det været vellykket, når himbaerne nu er blevet så velstående, at de har råd til at købe ekstra koner.
  Mvh. fra en gedegiver

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg tror ikke at der er noget “Giv en Ged” i Namibia; men billedet af geders miljøødelæggelser er det samme i alle de afrikanske lande, jeg har været i. (Namibia, Botswana, Zimbabwe, Sydafrika, Kenya, Tanzania.)
   De fleste grænser er i Afrika blot tidligere koloniherres lineal-streger, så problemer er sjældent nationalt begrænsede.
   Overgræsning (-og det er geder specialister i) er for mig at se den største synder i forhold til ørkendannelse. Græs ædes helt i bund og buske ædes med. Nogle geder kan endog klatre, så de større vækster bliver ødelagt. Jorden blottes derved, så vinden giver sandflugt. (Dette problem havde man også herhjemme for flere hundrede år siden. Se f.eks. : https://museumns.dk/arkaeologi/aktuelle-udgravninger/udgravninger-2015/torup/ )
   Dertil kommer, at når regnen endelig kommer i disse tropiske og subtropiske områder, falder den ofte hårdt og i større mængder på kort tid. Den bare jord giver derfor øget risiko for bortvaskning af rodlaget og blotlægning af klipper, og så er det helt slut med fødegrundlaget.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s