Nutiden ro.

I går gik jeg en lille forårstur ved 5-tiden med tilhørende lydbilleder fra ungdommen inden jeg kl. lidt i 6 havde en aftale det nu pensionerede bager-par om at lyse nogle rugeæg, de har i deres rugemaskine.
De har årets første fasanæg i rugemaskinen, og fralysningsprocenten var helt nede på 30.
70 procents befrugtede æg er overraskende fint, når det er de første æg i sæsonen.

Om morgenen er der en helt anderledes ro end for 50 år siden, og det skyldes ikke alene min dårlige hørelse.
Dengang startede de fleste med at malke mellem kl. 4 og 5. Det vil sige, at køerne fra midten af maj, når de begyndte at være ude både dag og nat, skulle hentes i marken fra omkring lidt i fire med den brølen og rumsteren det førte med sig.
Alle gårde havde køer og var man ikke selv i stalden kunne man høre malkemaskinerne blive startet en efter en. Ved 6-tiden skulle køerne ud igen efter endt malkning .
Enkelte, som f.eks. Leverpostej-drengen, havde ejendommen midt i landsbyen, men havde jordlodder på begge sider af byen i hhv. Præstemarken og Degnemarken. Her blev køerne trukket frem og tilbage gennem landsbyen både morgen og aften med al den støj dette medførte.
(Leverpostej-drengen havde efter sigende sit øgenavn fra skoletiden, hvor han kun ville have leverpostej på sin skolemad. Han var i min barndom en mand på vel 40-45 år; men navnet hang ved).

Efter davre kl. 6 var det grisenes tur. De blev fodret restriktivt, hvilket var et pænt ord for sultet. Grisene skulle lave magert bacon til England, og det lykkedes bedst, når tilvæksten var moderat.
Den svage fodring medførte, at grisene nærmest var ved at rive hele stalden ned, når de hørte fodervognen komme. Det øredøvende skrigeri, som kunne høres vidt omkring en vindstille morgen, har måske lagt grunden til min stærkt nedsatte hørelse.

Først henad ved 7-tiden faldt der mere ro over feltet når alt var fodret og dagens markarbejde kunne begynde. Det svarer nogenlunde til det tidspunkt, hvor støjen fra menneskelige aktiviteter starter i vore dage.

I går kørte jeg kl. halv syv fra Bageren ned i granerne for at gøre klar til plantemaskinen uden at møde en mors sjæl ud over pendlerne i deres biler.
Henad kl. 8 kom jeg i telefonkontakt med planteskolen og efter kl. 9 kunne jeg komme igennem til kommunens tekniske forvaltning.

-Og så siger man, at dagene længes!

6 tanker om “Nutiden ro.

 1. Ellen

  Jeg husker også tydeligt grisenes skrig ved fodringstide – stilheden, der opstod, når alle havde fået noget i truget, var derfor ekstra påfaldende.
  Og malkningen, ja … køerne var det første, far opgav, da han indskrænkede dyreholdet – han har altid hadet at stå så tidligt op, og efter at have gjort det i 35 år mente han, at nu kunne det være nok!

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Hvis man ikke bryder sig om at stå tidligt op, er det bestemt noget bras at have malkekøer.
   Dette at din far stoppede, viste sig vel også at være en god beslutning rent driftsmæssigt. Det ville have krævet uhyggeligt store udvidelser for at følge med udviklingen i besætningsstørrelsen.

   Svar
 2. Madame

  Det er også spændende, når du skriver om livet på landet for 50 år siden. Jeg kom som barn på besøg på en gård en gang om året og husker især den ubehagelig lugt i grisestalden. Men også skønheden ved at gå ture langs markerne.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Lugten af grise har jeg heller aldrig brudt mig om. Det har sparet mig for mange millioner i investeringskrav.

   Svar
 3. Donald

  Malende billede – fantastisk at man gik så tidligt igang. Man må også være gået tidligt i seng for at få så meget søvn som muligt.
  Måske svineavlerne bruger høreværn i dag.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Vi gik tidligt i seng og tog desuden en ordentlig middagssøvn. Gerne 2½ time fra 12:30 til 15:00, hvor der var eftermiddagskaffe inden eftermiddagsmalkningen.
   Der bruges høreværn, og grisene i dag er velfodrede, så de er ikke rigtig sultne på noget tidspunkt.
   Problemet er, at der er radio i høreværnene, så skaden sker ved høj musik i stedet for griseskrig.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s