Med lidt god vilje, kan gårsdagens nedbør opgøres til 12 mm. Fin stille regn, hvor hver dråbe fik tid til at trænge ned, hvor den faldt. Vi er således oppe på 53 mm totalnedbør siden 15. marts.

12 mm er den største nedbørsmængde på ét døgn i samme periode, og det giver håb om, at den senest tildelte gødning når at trænge ned til hvedens aktive rodnet.

Jeg har to hvedemarker, som af en eller anden grund ikke har optaget den tildelte gylle.
Gyllen er fra en -nu ophørt- minkfarm, hvor jeg i årevis har aftaget gylle.
Den gylle er normalt både kraftig og hurtigtvirkende. Analysen viser det normale indhold; men den -indtil nu- ringe planteoptagelse må skyldes, at der ikke er aktive rødder i de øvre jordlag, hvor næringsstofferne ligger.
Det bliver spændende, om gårsdagens nedbør kan få hvedens normale blågrønne farve frem.

Regnen vaskede mange af de løstsiddende kronblade af rapsen, som nu er i absolut sidste fase af blomstringen; men det kølige vejr har også givet en blomstingsperiode på en hel måned.

Her fra den begyndende blomstring 24. april:

P1020747

Her et billede fra denne d. 20. maj af samme mark fra en lidt anden vinkel og med en landsvale på himmelblå baggrund:

P1030809

Og her et billede fra i dag, hvor gule blomster viger for grønne skulper:

P1030811

Skulpelaget er tæt. Der er i år kun få blomster, som ikke har givet en skulpe.
Kulden har gjort, at skulpesnudebillerne tilsyneladende er kommet for sent til rapsfesten. De har stort set ikke været at finde i år.

P1030814

Til gengæld er der pænt med glimmerbøsser, som ikke kan skade blomstrende raps, men alene hjælper til med bestøvningen.

P1030815

6 tanker om “

 1. Donald

  Det er en af de ting, jeg har lært ved at se Naturjournal og ved at bo i plan med have og marker. Der er finregn, som ikke når jorden, der er “almindelig” regn, som drypper fra strå og blade ned på jorden og bliver optaget, og så er der slagregn, der er så rigelig at et overskud danner overfladestrømme, bække, og skærer sig igennem skråninger og oversvømmer byernes veje.

  Jeg noterede mig også at den spredte kalk fik lov at ligge alt for længe inden der kom regn som var stærk nok til at opløse og skylle ned. (Ideen var at hjælpe græsset så meget at mælkebøtternes antal blev mindre – jeg prøver igen!)

  Det er jo heldigt at der ikke er skulpebiller og at glimmerbøsserne kun bestøver, – men er det ikke sådan at hvis der er for mange glimmerbøsser, så reduceres udbyttet? I 2017 skrev Landbrugsavisen:

  ***Ugen på spidsen: Glimmerbøsser i raps er ikke så farlige, som mange tror***

  De høje temperaturer i dag fredag, lokker glimmerbøsserne frem fra deres skjul i læhegnene – og de begynder at bevæge sig over i rapsen. Hold øje – men gå ikke i panik – for rapsen er god til at kompensere. Ofte kan sprøjtningen mod glimmerbøsser ikke betale sig.

  (Så er spørgsmålet, hvornår kan det betale sig?)

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Bekæmpelse af glimmerbøsser i vinterraps er rentabel, når insekterne optræder inden blomstring og i antal større end 3-5 dyr pr. plante. (Og det er mange!) Men sidste år havde vi en mark, som burde have været behandlet. Vi mistede ca. 25 procent af udbyttet grundet glimmerbøsse-gnav i de spæde knopper. Det var en mark lige op ad skov og villahaver, og der var angrebet langt voldsommere end på de mere fritliggende marker.
   Den forskel i mikroklima og angrebstryk havde vi ikke været nok opmærksomme på.

   Svar
 2. Ellen

  Vi kunne ved hjemkomst efter 18 dages ferie konstatere, at der var faldet 22 mm hos os i den tid. Det var lige, hvad vi trængte til!

  Svar
 3. Madame

  Her er der faldet samme regnmængde som hos Ellen. Alt gror, og haven er meget frodig nu – og også fyldt med ukrudt. Det er en dejlig årstid.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s