Slut-maj-status.

Hvis maj måneds kulde stadig kan gøre laderne fulde, som det gamle ordsprog lover, er der noget stort i udsigt.
Maj måned ser ud til at skulle slutte lige så køligt, som resten af måneden er forløbet. Vi har denne morgen fået yderligere en mm regn oveni de 12 mm som faldt søndag.
vi har således fået ca. 64 mm siden midten af marts, og alt er grønt og frodigt.
Afgrøderne har mistet lidt af april måneds forspring; men de er dog generelt stadig lidt foran.

I dag, d. 28. maj, skulle man -efter salig Bent Prals almanak- kunne finde det første hvedeaks på vej sidelæns ud af strået.
I år er en stor del af aksene allerede halvt fremme denne morgen. Så snart vi får en vindstille periode, skal der svampesprøjtes. Det er ideelt vejr for bladsvampe også.

P1030830
I to af hvedemarkerne er der lidt problemer; men egentlig luksusproblemer i forhold til de mange som kæmper med rustmodtagelige sorter i år.
Det ene sted er gyllen af en eller anden grund ikke blevet fordelt ordentligt af maskinstationen. Den ligner et skakbræt, og det er ikke rigtig muligt at rette op på skaden.

P1030829
I en anden hvedemark, hvor der er udlæg af frøgræs i bunden, har valmuebekæmpelsen ikke været tilstrækkelig; men de har fået en ekstra hilsen for godt og vel en uge siden, så de forhåbentlig bliver under hvedehøjde og forbliver uden blomst.
Valmuer kan totalt ødelægge såvel dette års afgrøde som græsudlægget. Det er dem eller avlen!

 

Det er rigtig grødevejr for vårbyggen.

P1030826
Bortset fra 3 hektar sået efter frøgræs, hvor stankelbenslarver har ædt stort set det hele, er vårbyggen til topkarakter på nuværende tidspunkt.
Det store antal stankelbenslarver er en levn fra sidste års tørke. Normalt er skadedyr i vårbyg efter frøgræs ikke noget problem; men det tørre 2018 må have givet dem ekstra gode forhold.
Larverne lever for det meste under jordoverfladen, og er derfor vanskelige -eller rettere umulige- at bekæmpe, så jeg har valgt ikke at smide gode penge efter dårlige, og acceptere tabet.

Rødsvinglen har rettet sig gevaldigt efter skaderne af vækstregulering kombineret med efterfølgende nattefrost,

P1030835
og rapsen fortsætter sin vækst.
Rapsen tålte nattefrosten i blomstringsfasen fint, og det dybtgående rodnet holdt den velforsynet med vand hele tiden, så der er snart kun et sent angreb af knoldbægersvamp og/eller skulpesvamp, som kan ødelægge avlen.
-Men raps blev i sin tid kaldt bankerot-urten. Alt kunne gå galt; og kan stadig gøre det. Med raps er intet sikkert, førend pengene står på kontoen; men det er tilladt at glædes over en smuk afgrøde -og nyde guldregnen.

P1030837

6 tanker om “Slut-maj-status.

 1. Ellen

  Guldregn stornydes også fra vores side.
  Jeg elsker når du fortæller om forholdene under de forskellige omstændigheder og argumenterne for og imod en eller anden beslutning.
  Og meget interessant at se forskellen på med gylle og uden gylle.
  Hvad pralede/praler Bent med, siden han har fået det øgenavn? Eller er det hans rigtige navn?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Bent var lidt stor i slawet og kunne godt lide at lægge lidt til; men aldrig uden humor. Der var fest og farver, hvor Bent var.
   Som da der blev spurgt lidt ind til, at han havde bygget et nyt maskinhus samme år, som han havde købt en -efter datidens forhold- særdeles stor mejetærsker:
   “Du køber da vel for helvede heller ikke et par nye sko uden at der følger en papæske med.”

   Svar
 2. Donald

  Her er jo også faldet noget regn, men jeg har desværre ikke overblik over hvor meget. Jeg vil tro at de planter, som stortrives, allerede har rodtråde langt ned hvor der (næsten) altid er fugt.
  Ja, svamp og hvede, hvor er det ærgeligt at hveden er så modtagelig for svamp, både på blade og stængler.

  Som Ellen siger: Det er interessant at følge overvejelserne (og ikke smide gode penge efter dårlige) – hvornår får vi en status om de polske marker?

  Billedet med guldregnen viser også en sent tilsået mark, og sådan en har vi også her i nærheden (pga. dræning og andre arbejder) og det spirer faktisk hurtigt. Dejlige billeder.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Marken i forgrunden er en af mine vildt-agre. Der skal sås en blanding af blomster og andet godt en af de nærmeste dage.
   Polen kommer der status for søndag -om alt går vel. Da er jeg hjemme igen dernede fra.

   Svar
 3. Madame

  Hvor er det smukt at se guldregnen ved marken. Mon den er selvsået?
  Jeg er imponeret over, at I landmænd har nerver til at se, hvordan jeres afgrøder arter sig.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Guldregnen er selvsået. Jeg opdagede den, da den var ganske få cm høj for vel snart 25 år siden. Den klarer egentlig den gamle rå grusgravsjord godt.
   -Og nerver! Der skal somme tider nogle gode af slagsen til sammen med en del optimisme når det ser sortest ud.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s