25 år i det polske.

Hjemme fra det polske igen efter en slags jubilæumstur derned.
Afgrøderne dernede er på nuværende tidspunkt i år i helt samme udviklingstrin som i DK.
Det er tydeligt, at nattefrost og tørke i april og første halvdel af maj har præget afgrøderne mere end i DK; men pæne nedbørsmængder (74 mm fra medio marts til dato) har rette op på tingene, og med passende store mængder nedbør ved ikke alt for høje temperaturer, kan året sagtens nå at overraske positivt.

Selvfølgelig kom jeg af sted uden kamera, så jeg har ingen fotodokumentation; men Polens skønhed i slutningen af maj bør alligevel oplives ved selvsyn.
Skovene står lysegrønne, storkeungerne er i rederne, traneungerne i markerne og er man tidligt oppe kan man i solopgangen nyde vildsvinesoen smutte til skovs med sine smågrise efter endt natterov i kartoffelmarken.

Det er i år 25 år siden vi startede officielt. Vores første firmaregistrering i Polen blev signeret 14. januar 1994 ved en notars sofabord i en 3. sals lejlighed i Koszalin.
Vi er ikke gode nok til at få den slags mærkedage fejret; men på denne tur var jeg så heldig at få lokket familien med. Vi tog en overnatning samt en grillaften sammen med vores polske kollega gennem alle årene på hotellet lige syd for gården.
Det henlå dengang jeg så det første gang som en afspærret slotsruin, og er faktisk et fint billede på udviklingen fra kaos og Klondyke til velordnede forhold.
På deres hjemmeside
https://www.podewils.pl/
kan man bl.a. under “History” køre billedserien igennem og få et indtryk af udgangspunktet i starten af 1990-erne.

Når det bliver vinter, må jeg se at få skrevet lidt ned om tiden i starten.
Om føje år, ja måske allerede nu, vil mange opfatte oplevelserne fra dengang som det pure opspind.

 

 

 

 

 

6 tanker om “25 år i det polske.

 1. Ellen

  Du har startet din polens-karriere samme år som vi var i Polen og fik det dårlige indtryk, som vi har talt om et par gange. Pudsigt, så forskelligt tingene kan falde ud.
  Jeg kiggede på dit link. Interessant nok med hotellets historie – og så stødte jeg lige på dette bynavn: Slupsk. Åhh, jeg elsker den slags stednavne. Tænk at bo i Slupsk 🙂

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ja, tænk at bo i Slupsk, og så udtales det endda “Swoupsk”. (Dette L med en skråstreg over, som udtales ligesom førstestavelse i engelske “Woman”.
   -Det polske sprog er lige ud ad landevejen, blot med nogle få hundrede tusinde undtagelser.

   Svar
   1. Ellen

    Aha – en af mine kolleger, som var polskfødt, udtalte Lech Walesa som Lech Wawesa. Det passer fint sammen med Swoupsk 🙂

 2. Donald

  … vil det blive opfattet som det pure opspind? Det har du nok ret i. Der er noget med vanetænkning. Eller at man tænker ud fra det samfund, man har oplevet. Der er skeptikere, som tror at Apollo 11 var en Hollywood film fiktion. Og der er også holocaust benægtere. Der er mennesker, som ikke kan forestille sig en verden uden mobil-telefoner.

  Men vi kan jo ikke andet end sørge for at der er nogle gode billeder. Du har engang vist et billede af en gård omkring 1990 og 25 år senere, det fortæller virkelig meget en historie om befrielse og en bedre økonomi.

  Iøvrigt prøvede jeg forleden at finde et indlæg om et besøg i Polen, – indholdsfortegnelsen over dine indlæg kunne jeg ikke lige finde.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg kan heller ikke finde rundt i tidligere indlæg. Det er trist. -Ligesom dette, at alle mine smartlog-indlægs kommentarer er gået tabt ligesom billederne i indlæggene.

   Svar
   1. Donald

    Det er jeg ked af. Jeg har læst at Victor Hugo mistede manuskriptet til “De Elendige” ved flugten til England, og at han ufortrødent skrev den igen. Han må have haft alle situationerne i hovedet og har kunnet genskabe den lange fortælling.

    Men billederne – det er for ærgeligt.

    Der er nogle af beretningerne, som er (var) gribende og ærlige; hele miljøet i den ivrigt arbejdende familie lå i fortællingen om et frokostbord med hjemmelavet pålæg.

    Sådan husker jeg i det mindste.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s