Etableringsproblemer.

Vi har måttet opgive at så vinterraps efter en 3. års rødsvingel. Jorden er så knastør, at den brækker op i fodboldstore klumper bag ploven. Der er ingen vand i jorden og det vil kræve flere overkørsler for at lave et såbed ud af klumperne.
Vi indstiller skydningen og forsøger at etablere en sentsået hvede i stedet.
Hveden skal sås sent efter frøgræs, ellers ædes den af fritfluelarver og græsfluelarver. Det ideelle er, at hveden først fremspirer efter den første kraftige nattefrost. Så er fluerne i ro for vinteren, og i foråret er de ikke noget betydeligt problem.

I Kirkemarken lykkedes det at få sået vinterrapsen i et ganske fornuftigt såbed. Nogle steder i marken er det dog så tørt, at frøene først vil spire, når vi får regn. Regnen skulle dog være på vej søndag, så holder vejrudsigten skal det nok gå alt sammen.

Min favorit-sort i vinterhvede, Torp, er nok desværre ved at være udbrændt. Jeg har ellers haft den som hovedsort siden 2013.
Her den fra det første forår med Torp. Sået så sent som 2. november 2013, da udsæden først nåede frem den dag:

P1030960

7 vækstsæsoner er også lang til for en sort. Normalt kollapser sorternes resistens hurtigere; men Torp har også i år haft god gulrust-resistens trods årets kraftige smittetryk. Septoria har altid været dens svage side, og er nok årsagen til de dårlige resultater i sortsforsøgene.
Der skal nyt til, og der er mange lovende sorter på vej; men disse er stadig ikke opformeret i tilstrækkelig grad til at de er i fri handel.
Ved årets besøg i forsøgsmarkerne bemærkede jeg særligt en ny sort, Firefly, som havde gode takter. Udbyttemæssigt viser den sig også at være godt med; men den er der kun meget begrænset materiale af endnu.
2020 bliver nok en slags mellem-år, hvor vi sår lidt af hvert, dog vil jeg ikke helt droppe Torp. Den er dejlig kortstrået og drysser ikke ved overmodenhed.

4 tanker om “Etableringsproblemer.

 1. Madame

  Jeg håber, at I – lige som os – har fået en masse regn i nat og i dag. Det lyder bestemt ikke godt, at der ingen regn er i jorden, og at den brækker op i fodboldstore klumper bag ploven.

  Svar
 2. Donald

  Hvordan får man dog lavet frø nok, når man gerne vil skifte sort efter 7 år?

  (Ja vi fik også god regn i dag, den første med tunge dråber, den næste mere finregn.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Hvede er ret let at opformere. sår man tyndt med f.eks. 100 kg/hektar får man med lidt helt 9 tons udsæd, så det er en faktor 90.
   Nye sorter køber man hos foderstofforretningen, og så kan man selv videre-opformere, hvis man indbetaler forædlerafgift til det firma, som har udviklet sorten.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s