Balancen.

Den animalske produktion i vores område er i disse år faldende.
Den ene minkfarm, hvorfra jeg aftog gødningen, er helt lukket ned, og anden kører med stærkt reduceret besætning.
Vores egen slagtesvinestald, som har været udlejet siden vi købte den for 8 år siden, har stået tom siden lejeren opsagde lejemålet ved nytår. Det højere omkostningsniveau i Danmark kan tilsyneladende ikke opvejes af højere effektivitet i opfodrings- og slagteprocessen, så grisene eksporteres som 30-kilos grise til Tyskland og Polen i stedet.

Da vi bortfører ca. 30 kg fosfor/hektar/år med afgrøderne, skal den mængde tilføres igen, hvis jorden ikke skal udpines.
Denne fosformængde er tidligere kommet fra animalsk gødning. Det får vi nu -og formodentlig også i fremtiden- mindre af.
Derfor henter vi i år en stor del af fosforbehovet i kompost fra kommunernes genbrugspladser og deres egne vej/parkafdelinger.
Grene blade og andet organisk materiale komposterer et års tid eller to og derefter modtager vi det som en sort og tør vare, som udspredes med en overdimensioneret gødningsspreder.

Kompost til Askeby

Man kan stadig, efter komposteringen, ane grenstumper og rester af frøskaller i materialet. Det er kun en fordel, for det giver mikroorganismerne i jorden noget at arbejde med.

Kompost, nærbillede

Frø er også emnet for efterårets opfedning af et oldensvin hos en nabo.
Jeg er i gang med indsamling af olden, og den første dug på 40 m2 er lagt under et par rigtbærende bøges grene. Det bliver spændende at måle udbyttet. Grenene tynges mod jorden af de mange fyldte frøkapsler:

Indsamling af bog

 

 

6 tanker om “Balancen.

 1. Madame

  Det var en god idé at bruge kompost fra kommunernes genbrugspladser og vej/parkafdelinger til dine jorde. Og nu ved jeg, at det er overdimensioneret gødningsspreder e jeg har set rundt omkring.
  Kan oldensvinet leve af olden alene?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Grisen skal også have noget mere proteinrigt at æde. I Spanien æder grisene græs ved siden af agern fra træerne. Vi vil forsøge med noget i samme stil.

   Svar
 2. Ellen

  Tilbage til stenalderen 🙂 – jeg tænker naturligvis på oldensvinet. I ental? Hvorfor ikke flere? Fordi det bare er til jer selv?
  Så det er derfor, vi ikke kan hente kompost mere på genbrugspladsen – det er jer landmænd, der snupper det hele! Jeg blev lidt ked af det, da jeg så beskeden om, at det nu var slut – det er sådan en god jord.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Svinet er blot til os selv.
   Det er nok nærmere det forhold, at komposteringen er centraliseret. Det er en pladskrævende proces, som kræver store maskiner.

   Svar
 3. Donald

  Jeg fik ikke skrevet en kommentar forleden, som sædvanlig for sent på den med alting!

  Men det var et spændende indlæg, jeg vidste ikke at planteavlere kunne få så store mængder af “kommunal kompost”. Her kan vi også hente sort tør kompost fra genbrugspladsen en gang imellem, og min plæne ville nok have godt af det, så græsset kunne udkonkurrere de tidsler og andet, som med mellemrum slår sig ned her! Men det må klares med håndkraft og Animix indtil videre.

  Gad vide, hvordan kommunen klarer de enorme mængder, som jeg kan se at I har fået. Der må være nogle store maskiner, som du skriver. Plus at der er en god viden om hvad man tilsætter for at få processen igang.

  Da jeg fik hjælp til haven sidste år konstaterede manden med stor glæde at jorden dér, hvor jeg har henlagt haveaffald, gennem årene er blevet til meget frugtbar jord – ja, skal jeg da lige love for. Men der er for mange ukrudtsfrø i. Når man får jord fra kommunens kompostering, skulle den være opvarmet så meget at de fleste frø er døde. Det var også noget gartnere fandt på allerede for mange år siden (har jeg læst).

  Spændende med oldensvin!

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Komposten sørger selv for varmen under komposteringsprocessen, så der er aldrig problemer med spirende ukrudtsfrø i den vare vi får.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s