Gæs!

For første gang i den tid jeg har drevet Albertmarken har der i år været gåse-invasion.
Flere tusind bramgæs har dagligt mæsket sig i de små hvedeblade. Det ville der egentlig ikke ske så meget ved, hvis jorden blot havde været tør. Planterne sætter friske blade til foråret, så længe plantens vækstpunkt er intakt og befinder sig over jordoverfladen.
Nu er jorden ikke just tør i dette efterår, og gæssene træder derfor de små hvedeplanter ned i den våde jordoverflade, og så er det sket for planten.
Jeg har prøvet med forskellige skræmsler; men de virker en dag eller to, og så er alt tilbage i vante gænge.
Jeg har derfor søgt, og fået, reguleringstilladelse til de ellers fredede bramgæs.

Gæssene er dog snu.
Forleden var vi deroppe, hvor vi blot stillede os i hegnet. En enkelt af deltagerne stod ikke godt nok dækket, gæssene så os og fløj videre uden at der blev skudt nogen gæs den dag. Kort tid efter vi var gået hjem vendte gæssene tilbage som om intet var hændt.

Der skal mere til for at få gæssene til at søge mod nye mål.
Jeg fik fat i en jæger med mange lokkegæs, og det gav pote.
Vi var 3 jægere, som lå i hver sin overdimensionerede kunstige sangsvane. Sangsvaner signalerer sikkerhed for gæssene, da de fugle er meget årvågne.
Gæs reagerer ikke på forkerte størrelsesforhold; men for os er det sært, at gæs -som ellers flygter ved den mindste bevægelse eller farvefejl i landskabet- flyver direkte mod sådan 3 hvide klumper omgivet af lokkegæs i normal størrelse.

Lokkegæs

Gæssene væltede ind i en time. Flok efter flok med flere hundrede bramgæs i hver.
Ind i mellem kom der også grågæs og blisgæs forbi.
Da trækket var ovre havde vi 3 grågæs, 2 blisgæs og 9 bramgæs på paraden.

Vi sad  i hegnet et godt stykke bag marken og nød et par kopper varmende kaffe og en stak ostemadder. Ikke en eneste gåseflok tog retning af marken.
Jeg håber og tror, at de bliver væk en rum tid.

Kunne gæssene blot fordele spiseriet. 2-3 dage i hver mark ville på ingen måde gøre skade; men det er, som var der en gåse-magnet i enkelte marker, og det koster.

7 tanker om “Gæs!

 1. Ellen

  Hvor godt, at du fik lov til at regulere – det må virkelig være et problem, når de i den grad ødelægger afgrøderne.
  Får du så opgivet et max-antal, du må skyde?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Der er intet maximum. Blot må der kun skydes på fugle som er i en flok på minimum 50 individer. Dette sidste er nu ikke noget problem. De kommer i flokke på flere hundrede fugle.

   Svar
 2. Lene

  Næh de er absolut ikke lette at få på skudhold. Hos os er det kartoffelmarkerne, de fouragerer på, men det gør jo ikke noget, vi er jo færdige med at tage op. Vi får derimod reguleringstilladelse til krondyr, som kan ødelægge en ny kartoffelmark i løbet af ingen tid.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Inden de kom på min hvede havde de hos naboen nedgnavet 40 hektar spildkorn af vårbyg, hvor der er frøudlæg af rødsvingel.
   Dér har de gjort gavn, idet frøudlægget fik det fornødne lys, da bygplanterne blev ædt.
   Nu håber vi, at chokket for dem var så stort, at de drager videre mod nye græsmarker.

   Svar
 3. Donald

  Ja også her var der flere hundrede fugle da jeg var ude for en kort bemærkning, jeg kunne høre dem selv om de var højt oppe. Det er et fantastisk syn, to kæmpestore flokke. De kan slå sig ned på de kunstige vådområder og der er marker lige ved siden af, som de kan ribbe.

  Svar
 4. Donald

  Kan ikke lade være med at smile lidt ved tanken om at I er fortrinlige fugleskræmsler – men UNDSKYLD! essensen er jo at gæssene kan se forskel og ikke er lette at narre. Jeg har vist fortalt, at dengang de holdt til på marken overfor kunne jeg ikke engang gå ud ad køkkendøren før de begyndte at gå væk. Det var dog først når man gik over på marken, at de lettede, så jeg fik en del gode billeder.

  Men nu er der gået et stykke tid efter den vellykkede jagt, og du må fortælle om gæssene er vendt tilbage, eller har fundet andre steder at fouragere.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s