På slæb.

Det er en meget fugtig juletræssæson.
Der skal blot køres i sporerne ganske få gange, så er det hele ét pløre.
Men vi har prøvet det før. Her er et billede tilbage fra 2013-sæsonen, hvor det hele også var kørt op:

11136377485_39d057f143_k

Heldigvis har vi ikke tilnærmelsesvis så stor produktion som dengang. Til gengæld har vi nu i en årrække lavet en del større træer op til 6 meters højde.
De giver andre problemer, da de vejer fra 200 kg og op.
For at undgå at svine træerne til måtte vi i går gå lidt utraditionelt til værks og give træerne en slædetur ud af marken på et stykke plastarmeret folie, så grenene ikke kom i berøring med mudderet:

graner på plast II

Disse store træer er der ikke mange, som orker at bøvle med, så de holder et fornuftigt prisleje. Værre står det til med træer op til 2,40 meter. Her er markedet for 6. år kollapset.
Egentlig var det til næste sæson, man burde plante. Problemet er blot, at markedet styres af nogle store fondsejede selskaber, som år efter år sætter millioner til på juletræsproduktion uden at de nedsætter produktionen. Der er truffet en principbeslutning om at fortsætte, og derved bliver det.
Fondene ejer så meget andet som opvejer tabet, så markedsmekanismerne er sat ud af kraft.

5 tanker om “På slæb.

 1. Madame

  Hvor er det smart, at I slæber de store juletræer ud af marken på et stykke plastarmeret folie, så de ikke bliver fyldt med mudder
  Det er trist, at fondene får sat markedsmekanismerne ud af kraft.

  Svar
 2. Eric

  Sikke da et, ja slæb! Det med fondene og priserne undrer mig. Når nogen får en position, så de styrer eller dominerer markedet, plejer det altid at gå den anden vej med priserne. Jeg kan ikke tro, at fondene er tossegode eller indtjeningsmæssigt ubegavede, så hvad sker der lige her?

  Svar
 3. Ellen

  Jeg studsede også over den med fondene – at de frivilligt sætter penge til år efter år.
  Nå. Der er så meget jeg ikke forstår, men jeg forstår, at både Jylland og Fyn har det meget mere vådt, end vi har det her på Sjælland – vi har ikke medvirket til rekorden med det vådeste efterår i meteorologisk tid.

  Svar
 4. natural2222 Indlæggets forfatter

  Ang. dette med fondenes tilsyneladende økonomiske naivitet:
  I første omgang tror jeg nok, at i al fald en af de helt store fondskøbte virksomheders købere lod sig narre af opskruede værdier på jordbeholdningerne af træer (svarende til opgørelse af halvfabrikata i et alm. produktionsregnskab).
  Man operer vist kun få andre steder med produktionsforløb på 8-10 år.

  Den fodfejl søges så reddet hjem ved at der tilsyneladende anlagt en strategi, hvor økonomisk udholdenhed sammen med forventninger til væsentlige stordriftsfordele i fremtiden er nøgleord.
  Strategien har i al fald ført til, at jeg, og en masse andre småproducenter, indtil videre holder igen med den helt store genplantning.
  Så måske lykkes planen for dem.

  Svar
 5. Donald

  Det lyder som en gyser, den kommentar om strategerne i de store fondskøbte virksomheder. Man må undre sig over om praktisk erfaring ikke er i højsædet disse steder.

  Da jeg sad som den eneste IT-kyndige i en lille virksomhed i Hundested, der omsatte 10-20mio (jeg husker ikke præcist) var chefen meget insisterende på at halvfabrikata ikke måtte overvurderes.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s