Gæs igen.

Bestandene af grågæs, blisgæs og bramgæs har i årevis været stigende, og der skal store mængder græs og vintergrønne kornmarker til at holde de store fugle i live og på vingerne.
Kunne fuglene blot fordele sig jævnt over arealerne ville en let afgnavning af vintersæden og græsudlægget i mange tilfælde endda være gavnligt; men gæs er flokdyr og gæs går metodisk til værks.
Når en mark er udset som sikkert og godt sted, ædes der til den sidste spire er væk, og hvis marken samtidig er regnvåd, trædes planternes vækstpunkter med under jordoverfladen, og så er der ikke mere liv.

I denne -indtil videre- våde og varme vinter har især to af vores hvedemarker været udvalgt af gæssene. Særligt bramgæssene har været talrige.
Vi har i begge tilfælde søgt, og fået, reguleringstilladelse til de ellers fredede bramgæs.

Gæs kan kun skræmmes et par dage ved at sætte fugleskræmsler op. Så vænner de sig til de nye forhold og gnaver videre; men dette at makkeren falder død til jorden indgyder respekt i en sådan grad, at der er ro en måneds tid inden de tusindtallige skarer kommer igen.

Vi har i denne sæson reguleret gæs d. 15.11, d. 21.12 og i går d. 26.1.

Ved de to første skød vi hhv. 14 og 33 gæs og i går fik vi 9; endog uden at nogle af de 9 var bramgæs. På paraden lå 6 grågæs og 3 blisgæs.
De fleste flokke i går var enorme. En af flokkene må have været på over 1000 fugle. Denne store flok bestod af bramgæs med enkelte grågæs i følget. Heldigvis lagde disse få grågæs an til landing først. Det var tæt på optimalt: 2 grågæs skudt og over 1000 bramgæs skræmt for den næste måneds tid.
Ud over at det naturligvis er bedst at skyde jagtbare arter frem for fredede med dispensation, er grågås en langt bedre spise end bramgås.

Mon vi skulle være så heldige at have ro for gæssene en måneds tid igen?

3 tanker om “Gæs igen.

 1. Donald

  Her er der også flokke bramgæs hvis jeg ellers ser rigtigt, men slet ikke så store flokke. Jeg må ud og se om der er flere ved det lavvandede, kunstigt anlagte område ved Ramløse Å, det er smukke fugle og jeg får af en eller anden grund god appetit af at se på dem!!! 1.7 kg. gås må kunne tilberedes så det smager godt, selv om grågæs er en bedre spise 🙂

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Røget filet af bramgås er rigtig godt, og da der stort set kun er brystkød på sådan en fugl, er det en god udnyttelse. Kødet spises koldt, enten som pålæg eller som hovedret sammen med f.eks. stuvede kartofler.

   Svar
 2. Ellen

  Jeg håber for dig, at det går som det plejer og at I får fred for de irriterende gæs i mindst en måneds tid, for det er da en dyr fornøjelse at holde dem fede og vinterglade, når der går hele marker tabt ved det.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s