Fyldt fryser.

Som jagttiderne er skruet sammen i disse år, er 31. januar sidste jagtdag for en række vildtarter.
Efteråret og de første to vintermåneder med efterårsagtigt vejr har ikke ført mig så langt omkring jagtmæssigt som jeg kunne have ønsket; men lidt er det da blevet til.
På den sidste jagtdag var jeg egentlig klar til at tage en tur efter et dådyr fra solopgang; men Yngste meldte sin ankomst kl. 8, og så blev det til lidt snak om hans netop afsluttede driftslederuddannelse og andet godt.
På den måde blev klokken hen ad 10 inden jeg kom afsted. Allerede på vej ned til Iglekæret kom der et smaldyr (Et dyr som er 1-2 år og derfor ikke helt udvokset) og 3 dåkalve løbende fra Tøvlidtmarken og ned mod kæret med de tilhørende 2 hektar graner. Om de fornemmede mig eller andet drev dem er ikke til at sige; men i al fald fortsatte de kort efter op mod Futkæret.
Noget må have skræmt dem hvor de kom fra. Jeg har ikke set kalve og dåer her på stedet tidligere -bortset fra en enkelt då med kalv på visit ved vildtkameraet i slutningen af brunsttiden.

STC_0248

Vinden var ret god, så jeg forsøgte at pürsche mig ind på den i forventningen om, at krattet ved Futkæret var blevet deres tilflugtssted. Jeg kom godt på plads bag en græsvold og fandt dem i kikkerten; men de var årvågne og opfattede min tilstedeværelse.
De sprang afsted. Jeg fandt en kalv i sigtekikkerten, gav et råb som fik dem til at standse forundret -og bang!
INGEN skudtegn!
Normalt ved en hjerte/lunge-kugle giver dyret et kraftigt spring fremad, løber nogle meter og falder sammen. Afstanden var kun ca. 70 meter og dyret stod fint med siden til, så skuddet burde ikke kunne fejle.
Jeg når at lade om, dyrene drøner lidt rundt om sig selv så jeg ikke kan finde “mit” dyr i flokken og i næste øjeblik falder den ene kalv pludselig til jorden uden at bevæge et lem bagefter.
Det hele har næppe taget 5 sekunder. Kuglen viste sig at være en velplaceret 100 procent dødelig lungekugle, så det var rene reflekser alt sammen; men et øjeblik var det lige ved at blive lidt for spændende.

I går parterede jeg dyret og nu er fryseren fuld til randen.
Jeg har ikke været så flittig til at blogge; men i år har der været en sand invasion af gæs på vintersæden og vi har haft tilladelse til at regulere bramgæssene, der i tusindtallige flokke har græsset hveden ned.
Vi har haft 3 gåsejagter/reguleringer med 3 til 5 deltagere. De 3 jagter gav tilsammen 56 gæs. Jeg har delt gæssene med min kollega og givet nogle til de øvrige deltagere; men det fylder stadig godt i boksen.

 

 

6 tanker om “Fyldt fryser.

 1. Ellen

  Det er bare så godt at få fyldt sin fryser op – problemet er, når man (= jeg) ikke er så god til at få den tømt igen, fordi der lidt for tit er et godt tilbud 🙂
  Tillykke med det flotte skud og den gode jagt. Her hos os er det både svaner og gæs, der ødelægger markerne. Vi har en kæmpestor flok sangsvaner, som sommetider ligger på fjorden og sommetider går ind og fouragerer på omkringliggende marker.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Svanerne optræder også hos os; men ikke i nær så stort antal som normalt. Jeg og andre formoder, at det skyldes den milde vinter. Sangsvanerne kan finde føde længere nordpå og hvorfor så flyve længere mod syd.
   Er det sang- eller knopsvaner I har mange af?

   Svar
   1. Ellen

    Vi har usædvanligt mange sangsvaner i år, men også mange knopsvaner, hvilket sidste vi dog har hver vinter liggende her på fjorden.

  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg har netop været rundt i markerne, og der sad kun en mindre flok grågæs i en af hvedemarkerne. Mindre end 50 gæs er heldigvis helt uden betydning. Så længe det ikke er ødelæggende under jeg dem gerne et vintermåltid.
   Mange grågæs er i øvrigt allerede parret ud, og så er det helt uden betydning. De går to og to og tolererer ikke at andre kommer dem nær.

   Svar
 2. Donald

  Hvor spændende! Det er da fantastisk som 5 sekunder kan vare en evighed, når man er godt optaget af sagen! det kender jeg godt, selv om jeg også kender timevis af arbejde for at løse banale problemer, som man mangler informationer om (det føles måske lidt på samme måde at være ude ved et passende skud-sted og vente på at byttet kommer i position).

  Jeg tror I har fået de fleste af gæssene i år, der er kun små flokke her. Det er forhåbentlig lykkedes at holde dem så meget i skak at marken kan komme sig ved de første solstråler.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s