Lavtryksvinter.

Det seneste døgn har givet os 23 mm nedbør til de i forvejen vandmættede marker og skove og holder udsigten fra DMI er der yderligere 47 mm på vej den næste 10 dage.
Al færdsel udenfor fast vej er tæt på det umulige.
Nede i Kile Mose står to gamle æbletræer med gule velsmagende æbler, som jeg havde planlagt at tage podekviste fra i denne vinter; men det er totalt ufremkommeligt dernede. Store områder af skoven står helt under vand.
Få dræn eller afvandingsgrøfter her til lands er dimensionerede til så megen nedbør.

Vi har et stoppet dræn i en mark, hvor der til kommende sæson skal være løg. Vandet står op af jorden som var det et springvand med lidt for stor dyse; men det er totalt umuligt at komme ned i nærheden af stedet.
En uges frost ville hjælpe på farbarheden; men end ikke nattefrost er i udsigt.
Det er lidt som med snestorm: Man kan intet stille op, så det er blot at læne sig tilbage og tage det hele som en oplevelse.

Grågæssene er parret ud og står to og to på vintersæden og nede i engene. Det passer dem godt at stå med benene i vand og når de står spredt over marken er skaderne næppe målbare.
Værre er det, når bramgæssene kommer; men de 3 gange vi har beskudt dem hen over vinteren har virkelig sat en skræk i livet på dem, og vi er i skrivende stund forskånet for besøg.

Der hvor vandet kan komme væk står vintersæden fortræffeligt. Det lune vejr har samtidig fået sat gang i væksten hos vinterraps og frøgræs.
For de to afgrøder kunne en sen vinter i marts være en katastrofe. I de tidligste vinterrapsmarker er blomsterknopperne dannet og strækningsvæksten så småt i gang.
Der bliver gule marker i slutningen af marts, hvis frosten udebliver.

 

4 tanker om “Lavtryksvinter.

 1. Ellen

  Det er virkelig usædvanlig vådt – både hos jer og i Jylland. Det er ikke så slemt lige omkring os, men slemt nok alligevel.
  Det er fint for jer at have jaget bramgæssene væk, men de flyver næppe ud af landet, så problemet er vel egentlig bare flyttet?

  Svar
 2. natural2222 Indlæggets forfatter

  Vi kan heller ikke følge med Holstebros 1.363 mm, dertil var vores forår og forsommer alt for tør.
  Og bramgæssene. Ja, dem eksporterer vi blot videre til andre hvedemarker, hvor historien blot gentager sig; men der er egentlig mad nok, hvis de blot tog en enkelt dag i hver mark hver anden uge; men det er nok svært at omkode deres adfærd ad frivillighedens vej.

  Svar
 3. Donald

  Fik Holstebro 1363 mm i denne måned? Det er dog fantastisk uhyggeligt.

  Da jeg så billeder fra Horsens og et par steder til i TV-nyheder sammenlignede speakeren med skybrud og oversvømmelser i Sydeuropa, Spanien, Norditalien og Balkan og hvor der ellers har været ekstremt vejr, men jeg kom i tanke om at England for nogle år siden også sendte billeder af landsbyer hvor en lidt skrå hovedgade var blevet til en flod, og hvor huse var skyllet væk. Samme i Sydnorge.

  Det må være på tide at der bliver taget politiske initiativer til at håndtere store regnmængder – som du skriver, de færreste dræn er beregnet til de store mængder.

  Jeg undrede mig igår over hvor forskelligt områdernes jordstruktur er – en offentlig græsmark, næsten helt flad, havde et vandlag over det hele (også på de små forhøjninger og tuer!) mens min skrånende græsplæne er til at gå på, – og så står helt grøn, og lidt for langhåret!

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s