De tager strøm på os.

Vi købte for få år siden en ejendom, hvor der er et 6 kWh solcelleanlæg på taget. En, i mine øjne, god alternativ energikilde:
Ingen støj, ingen udsigtsforringelse og ingen roterende dele, der kræver tilsyn og vedligeholdelse.
Samtidig produceres strømmen om dagen, hvor der er et betydeligt forbrug for landet som helhed.

Ordningen var tidligere sådan, at man blot skulle bruge den producerede strøm indenfor produktionsåret, så var det kun den eventuelle difference, som skulle afregnes den ene eller den anden vej.
Nu skal strømmen bruges i produktionsøjeblikket hvis der ikke skal mellemregnes på den, så der er kommet tænd/sluk-ur på varmtvandsbeholder og fryseboks på adressen og vaskemaskine/tumbler kører kun i dagtimerne.

Sagen er nemlig den, at den til nettet leverede strøm afregnes til en brøkdel af den normale strømpris.
Præcisionen fejler ikke noget. 3 decimaler på kWh og 4 decimaler på prisen:

Elopgørelse. Jan. 2020

I januar var det heldigvis kun ganske få kWh som ikke blev brugt, og med det overskyede vejr og de korte dage var det også nær bundrekord for solcellernes totalproduktion.

Små 18 øre pr. kWh er jo helt til grin for strøm produceret i døgnets højpris-periode.
Prisen forklares med omkostninger til el-nettet tillagt en masse politiker-ævl.
Bundlinjen er dog, at der købes strøm til omkring 1 krone før skatter og afgifter og vi sælger samme vare til mindre end en femtedel.

Nu betyder det hele uendeligt lidt i den store sammenhæng, da det kun er et 6 kWh-anlæg; men grundliggende er det ikke særligt motiverende for et omslag til grøn energi.
Sådan må det dog være, når statens indtægter gøres afhængig af borgernes forbrug af sort energi.
Lidt som med tobakken: Indtægterne fra tobaksafgifter kommer ind med det samme. Sundhedssystemet betaler først prisen for rygning år fremme i tiden, når de politikere som nød godt af indtægterne er borte og glemte.

Den sikre vinder er regnskab og revision. Tænk, hvad der kan bruges af kontortid på 12 årlige mellemregninger og pengeoverførsler.
Tilmed er beløbet uden moms. Det vil næsten med garanti give en momskonto der ikke stemmer når året er omme, og så tager pokker ved regnskabets tidsforbrug.
I teksten udenfor billedet spørges efter et kontonummer til overførsel af de 6,98 kr.
I første omgang undlader jeg at oplyse vores kontonummer. Hvis beløbene hen over året er af samme størrelsesorden som i januar, er det billigere at undgå pengene.

6 tanker om “De tager strøm på os.

 1. Eric

  Et glimrende eksempel på, hvordan praksis modarbejder visioner. Alt det med el er et detaljeret kludetæppe af regler og afgifter, og for almindelige mennesker er det at forstå elregningens mange poster omtrent så nemt som oldgræsk. Jeg er for længst holdt op med at læse andet end forbruget i kW og så bundlinjen.

  Svar
 2. Ellen

  Dit eksempel er desværre kun et enkelt blandt mange. Det gør det dog ikke spor bedre.
  Hvad vil du dog bruge alle de penge til? 😀

  Svar
 3. Donald

  Det forfærdelige ved moderne maskiner til beregning osv (computere) er at de misbruges til at gøre simple regler komplicerede.
  Hvor meget fylder et 6kWh solcelleanlæg?

  Det forbavser mig at der kunne komme 39000 tusinde kWh ud af et solcelleanlæg i en våd grå januar – åh der står 39 kWh plus nogle decimaler. Undskyld. Så kan jeg bedre forstå både pris og den latterlige modregning.

  Svar
 4. natural2222 Indlæggets forfatter

  Mon ikke solcellerne fylder ca. 30 m2 på det sydvendte ladetag.
  De knapt 40 kWh er den del af januars produktion, som ikke er blevet brugt medens det blev produceret. Produktionen i januar var væsentlig større, og desværre/naturligvis blev der også brugt strøm ud over hvad øjebliksproduktionen præsterede, så de 6 kr rækker ingen vegne i forhold til elselskabets regning til os.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s