Det våde vejr giver mange ekstra omkostninger.
For husdyrproduktionen og biogasanlæggene umuliggør ufarbare marker udbringning, så al disponibel tankkapacitet skal udnyttes.
Vi er så heldige at have 2 tanke med lidt friplads og en nabo jeg samarbejder med har også lidt plads. Det giver naturligvis en del ekstra transportomkostninger; men der er intet alternativ. Markerne er bundløse.
Næste problem blev for vores vedkommende, at den ene gylletank ligger lidt højt og den ellers fine bundfaste vej er ikke helt så fast som under tørre forhold.
Hver enkelt levering må have en traktor foran for at komme op til aflæsningsstedet; men så går det også efter planen.
Det blev til 15 lastvognstræk i går eftermiddags, og i dag står den på yderligere 12-15 træk, så der er gang i den.
-Men det er march på stedet. Det hele skal flyttes en gang til når markerne bliver farbare.
Hvilket held, at svinepriserne i øjeblikket er så høje, at der er plads til de ekstra omkostninger.
Det er fint for en bybo som mig at høre om de ekstra besværligheder, vejret afstedkommer. Kneben lagerplads for gylle er ikke just det, der optager (by)mediernes redaktører, medmindre der sker udslip.
Gylletankenes kapacitet er næppe hverdagsemner i bymiljøet.
Der er dobbelt pres på. Nedbørsmængden som falder i gylletanken er langt over normen og opbevaringsperioden er foreløbig forlænget en måned.
Når byernes rensningsanlæg ikke kan klare presset lader man dem blot løbe over og direkte ud i vandmiljøet. Det går (heldigvis) ikke i landbruget.
Utroligt så meget vand der er i jorden. Lærerigt ville det være hvis man som asfalt-dreng dengang i barndommen havde været ude på alle tider af året og set vejr og vind gøre sit “arbejde” på de forskellige landskaber.
Det er helt klart og meget godt at priserne på svinekød er steget; den foræringspris, som vi oplevede i vinter, kunne jeg uden større anstrengelse regne ud var en tabspris, eller skal vi sige minimering af tabet – alternativet ville være enten kassation, fryselager eller produktionsstop (jeg gætter der har været lidt af alting i det regnestykke). I vinter kostede 125g bacon 7 kr. nu 11 kr (i samme kvalitet) – det er jo ikke en himmelhøj stigning, så producenterne skal vel være årvågne efter nye markeder og nye farer?
Priserne på svinekød er helt og holdent styret af Kina. Svinepesten har på det nærmeste udryddet landets svineproduktion, så alt importeres.
Det er pudsigt med de højere forbrugerpriser. Det slagtede svin er steget ca. 6 kr/ kg.
Dette har sat dit bacon op med 32 kr./kg.
Helt som da kornværdien i et franskbrød for år tilbage steg med 30 øre og brødet fik en femmer oveni.
Den “prismekanisme” kender jeg godt til. Men det er godt at der nu kan eksporteres i stor stil til Kina.