Omslag i vejret.

Gode vækstdage med sol og pæne temperaturer blev i går, på få timer, afløst af kølig blæst fra nordlige retninger. Morgenturen rundt denne morgen var en særdeles kold omgang.

Rapsen har fine forhold for blomstring, og der er ikke kommet skulpesnudebiller i væsentligt omfang.

Rødsvinglen gror, og førsteårsmarkens hovedskud er nu fuldt gennemskredet. Den har fået vækstregulering to gange for at styre risikoen for lejesæd.
Den rødsvingelsort vi dyrker er særdeles vital og egner sig fortrinligt til at klare forholdene foran et fodboldmål eller som græsplæne i en børnehave.
Prisen er så, at det kræver en stram styring af væksten når frøene skal avles. Uden regulering slår den større brød op end den kan bage, og det hele ender med at ligge fladt hen ad jorden til høst med tomme frøskaller.

Vårbyggen og havren busker sig. Særligt havren har behov for buskning. Den dyrkes på kontrakt, hvor kravene er, at der ikke må anvendes vækstregulering og at der skal udvikles tunge kerner. Det kræver forholdsvis tyndtsåede marker så de enkelte planter ikke presser hinanden til at vokse for meget i højden og plads nok til kerneudvikling.

Et par af hvedemarkerne er årets smertensbarn. Dårlig etablering i regnfuld periode og forårskulde, som har stresset planterne yderligere i perioden med ukrudtsbekæmpelse samt en husdyrgødning med ringere næringsstofindhold end forventet, har givet to af markerne et særdeles trist udseende. Meget kan nå at rette sig endnu; men det et sidste udkald.

Udenfor markerne blomster æbler og syren som det hører sig til for årstiden. De næste dages blæst bliver hårdt ved blomsterne.

7 tanker om “Omslag i vejret.

 1. Ellen

  Hyggeligt med en lille afgrødestatus.
  Er blæsten ikke også hård for bierne at kæmpe sig igennem? Jeg kan forestille mig det stakkels lille kræ blive fløjet ud med raketfart, men ude af stand til selv at flyve hjem igen. Jeg synes da heller ikke jeg ser nogen i min have en blæsende dag som i dag, og normalt har jeg heldigvis mange bier.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Bier er gode til at økonomisere med energien. De flyver ikke længere end der er energimæssigt overskud ved turen. I denne hårde blæst bliver de omkring stadet. Vore æbletræer er helt besat af bierne i dag. Rapsen 500 meter fra staderne får mere begrænset besøg i dag.
   Heldigvis er raps både vind- og bibestøvet, så der bliver raps selvom det ikke lykkes fuldt og helt for insekterne.

   Svar
 2. Donald

  Her kom kulden i ved middagstid – det var blev meget køligt og blæsende.
  Havremarker ser man sjældent heromkring; er det en givtig afgrøde hvis den er er vokset godt – tunge kerner – selv om den så er svær at høste? Det har været 2006 eller 7 at der var en god pris for min bekendts havremark, selv om den så ud som om den var mislykket og blev høstet for sent.
  Håber hveden får en god tid nu – med køligt vejr og masser af regn, men det ligger ikke i udsigterne, desværre.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Havre er kun interessant, hvis man kan opnå en merpris f.eks. ved at opnå grynkvalitet. Det er en skam, for havre er en dejlig og smuk afgrøde og tilmed en god forfrugt til hvede.
   Vi håber på regn i morgen med er kun 2 mm. på udsigten, så hvis det holder når vandet knapt ned gennem afgrøderne.

   Svar
   1. Donald

    Ja, de to millimeter gør ikke nogen planter rigtig glade – de bremser fordampningen lidt, det er alt. Æv

 3. Madame

  Er der ingen problemer med tørke hos dig? Her har vi kun fået ganske lidt regn i de sidste 1½ måned, og regnvandstønden er tom.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Her kan vi ikke kalde det tørke -endnu.
   Hvis vejrudsigten holder bliver der derimod tørke. Ingen vand på de næste 10 dage!

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s