Store og små.

Ligesom de bilfrie søndage i 70-erne havde rigtig gode sidegevinster har det nedsatte aktivitetsniveau i denne corona-tid allerede vist mange positive takter.
Nu lakker begrænsningernes tid mod enden i denne omgang, og meget søges ført tilbage til før den pandemi, som -ej at forglemme- stadig lurer med samme kraft som for to måneder siden.
Historien behøver nødvendigvis ikke at gentage sig; men den spanske syge troede man sig også vel ude af i sensommeren 1918. Alt blev ført tilbage til normalen med det resultat, at hele korthuset væltede i efteråret samme år.
Interessant nok rasede første del af den spanske syge også mest på Sjælland.
Vestdanske aviser kaldte den ”sjællændersygen” sådan lidt med hentydning til sjællændernes image i forhold til arbejdsomhed.
Mere end 400 af de godt og vel 500 dødsfald med C-19 er registreret på Sjælland.

Vi sad og lavede lidt opsummering på de gode sider af restriktionsperioden i går.

Vi er blevet rigtig gode til at klæde os på efter forholdene medens vi sidder med korrekt afstand udendørs og nyder kaffe og hjemmebag med eller uden gæster.

Vore indkøb af dagligvarer har vi i langt højere grad koncentreret til 2 ugentlige indkøb, hvor indkøbslisten følges mere slavisk end tidligere for at mindske tiden i forretningen.

Det er en nydelse at se himlen stort set uden ”flystreger” og gå aftentur uden at høre fly i de fjerne.

Ved en begravelse i den nære familie slap vi for denne kasten sig om halsen på hinanden.
Alle er jo alligevel fuldt vidende om hinandens sorg, når et 50-årigt hjerte pludselig sætter ud, og et forstående nik på afstand virker reelt og stærkt.
19 personer i kirken, mere end 100 fordelt ude på kirkegården syngende med i strålende forårssol. Smukkere kunne det ikke have været uden restriktioner og i dette tilfælde helt i afdødes ånd.

Janes bisættelse

Dagligdagens måltider er godt besat med de gode udskæringer og delikate dyr der normalt er forbeholdt de restaurationer, som nu er lukkede.
Steaks fra bedste ungdyrsudskæringer sælges til spotpriser og særligt havets herligheder er nede i priser, som gør det muligt at deltage.
Pighvar sælges til kilopris som rødspætte. Torskekæber billigere end hel torsk ved nytårstide.
Særligt på skaldyrsiden er der oplevelser til fornuftige priser fra de helt store til de helt små.

Hummere har været på menuen flere gange i de seneste 2 måneder. Få går i lag med at koge hummer selv og derfor er priserne nede.
hummere 2

I den anden ende af størrelsesskalaen er der fjordrejer til favørpris.
Også her er det den menige danskers manglende evner i køkkenet, der spiller ind. Der er for få tilbage, der kan pille rejer i passende tempo til at man går i lag med 2 højtbelagte.
Jeg foretrækker et tyndere lag rejer på smør og kun salt, peber og citron dertil.

Fjordrejer

Nu nærmer vi os normaliteten. Det er at håbe, at det ikke bliver en gentagelse af fejltagelsen i 1918.

9 tanker om “Store og små.

 1. Eric

  Et godt tidsbillede du maler. Jeg har tænkt på, om jeg ikke skulle tage nogle fotos, der siger noget om tiden. Det kunne være skilte, som repeterer forsamlingsforbuddet, eller den gule “spiritusprøve” – stregerne som deler Aalborgs gågader i to færdselsretninger.
  Dit afsluttende håb bliver nok gjort til skamme nogen steder. USA synes hovedkulds at styre den vej, men mon ikke det går herhjemme, hvis de venter med at åbne for stadions, diskoteker, festivaler og lignende klyngebomber?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ja, husk endelig masser af fotos. Mands minde er 3 uger.
   Det er i høj grad at håbe, at det går. Der bliver ikke nogen reel åbning ud til verden, hvis nogle af de store nationer mister grebet om C-19.

   Svar
 2. Lene

  Jeg er en af dem, der hader at pille rejer og slet ikke kan se fornøjelsen ved det., heller ikke måltidet bagefter. Så det er godt at I er nogen, som kan udnytte havets rigdom og kan nyde det samtidig.

  Svar
 3. Ellen

  Der er meget, der er noget rigtig skidt ved denne coronakrise, men som du siger, er der også nogle gode sider ved den, og jeg tror, at tilstrækkelig mange ting er blevet sat i relief, så vi tænker lidt anderledes, også når den engang er slut.
  Jeg vælger at tro, at der er styr på situationen, hvis der skulle begynde en 2. bølge – jeg tror ikke, at Mette Frederiksen vil være bleg for at lukke ned igen, hvis det skulle vise sig nødvendigt.
  Jeg kunne godt lide at vide, hvor du får de restaurantudskæringer fra – vi ser hverken dem eller hummere og rejer til spotpriser, desværre …

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   På fiskesiden er det mine kontakter indenfor fiskeriet, som forsyner mig; men fiskehandlerne i Bogense har også fornuftige priser på de ellers dyre arter.
   Oksekødet køber vi mest i den lokale Meny. Der har vi fundet rigtig gode stykker til fornuftige priser. Vi plejer lige at veksle et par ord med slagteren, han ved hvad vi går efter. Netto har kørt tilbud på rigtig fine t-bones af dansk kalv i en længere periode. Vi prøvespiste og købte en pæn portion hjem til boksen.

   Svar
 4. Donald

  Jeg har også undret mig over færre “flystreger” – jo jeg ved godt at de fleste EU lande lukkede grænserne, men alligevel.

  Jeg har forstået at sygeplejerskerne og lægerne bedre kan holde liv i en patient af den slags, som får en alt for voldsom immunreaktion i lungerne på grund af – ikke Corona-virussen men – den infektion, som følger af at lungevævet svækkes ved virus-angreb. Man drukner i den sårvædske, som i andre tilfælde er med til at helbrede. Sygeplejerskerne og lægerne på Corona-afsnittet på Herlev er blevet gode til at redde patienterne, så man skal ikke gå i panik.

  Jeg nyder det smukke forår – og holder mig som sædvanligt langt væk fra folkemængder.

  Det var en smuk begravelse.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Uanset den relativt lave dødsrisiko kan jeg godt undvære en periode på2-3 uger i respirator med efterfølgende lungedefekter. Jeg har det rigtig godt uden denne mere eller mindre konstante omklamring og sidden tæt ved et bord.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s