Kattens buk.

Dagene flyver og notater smutter; men denne råbuk skal huskes.
For 3 dage siden, d. 27.05, satte jeg mig ved 8-tiden om aftenen i skovvejskrydset i Sandmosen. Ikke at jeg havde set nogen buk dér tidligere; men de unge egetræer, plantet i 2001, er smukke i deres løvspring.
Efter en lille times tid erkendte jeg, at det som ved plantningen var uhyrligt brede spor nu er ved at gro så tæt sammen, at der kun er ganske få kvadratmeter, hvor en buk kan stå frit for skud.
I stedet gik jeg til kanten af plantningen, hvor der efter et par minutter kom en stor sort kat hen ad vejen og satte sig.
Jeg nåede lige at fundere lidt over, hvor få sekunder en sådan kat for 30 år siden, i Skytte-Hans´velmagts dage, havde haft tilbage at leve i, da katten sprang ind i græsset.
Øjeblikket efter begyndte de nederste grene i de nærtstående unge ege at bevæge sig, og medens jeg lagde riflen an kom der en dejlig seks-ender skråt i mod mig.
Afstanden var kort og det skulle gå meget stærkt; men det lykkedes. Afstanden kun 20 meter, bukken i luntetrav. Lunge/leverkugle. Bukken sprang 15 meter og lå forendt (død) under egene.
Ingen medaljebuk; men det bliver de ikke i Sandmosen. Dertil er jorden for mineralfattig -og jægerne for mange.

Råbuk Sandmosen Jerstrup 27.05.2020

Da jeg så hans lidt krogede opsats nærmere an, kom jeg til at tænke på, om han mon havde svælgbremser. Disse snyltere giver ofte let deforme opsatser.
Og ganske rigtig var der svælgbremselarver i svælget da jeg brækkede ham (Tog indvolde, lunger og luftvejssystem ud).
Det blev en aften hvor en ene jæger hjalp den anden.

4 tanker om “Kattens buk.

 1. Ellen

  Så blev jeg igen klogere, for svælgbremser havde jeg aldrig hørt om. Hvor må det være ubehageligt for dyret, men det er åbenbart et almindeligt forekommende fænomen. Kan du forklare, hvordan disse larver forårsager deforme opsatser? Det kunne jeg ikke finde nogen forklaring på.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   De deforme opsatser har jeg fået forklaret sådan, at bremserne belaster bukken så meget, at den ikke har mineraler og næringsstoffer nok til den kæmpepræstation der er årligt, på få måneder, at danne en fuldt udviklet opsats. Der er ingen videnskabelige målinger der viser svælgbremsers effekt på opsatsen, jeg har blot herhjemme og i Polen flere gange set sammenfald mellem kroget opsats og bremserne.
   En anden pudsighed er den, at hvis en buk har pådraget sig en skade i den ene side af kroppen, dannes der i modsat side af opsatsen en deform stang næste gang bukken danner ny opsats.

   Svar
 2. Lene

  Tillykke med bukken, min mand fik også skudt buk i denne uge, også en seksender, men med meget små 3. sprosser, så han mente det måske var en returbuk.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s