Forbikørt.

Man kan ind i mellem undres over, hvor meget det er muligt for meteorologerne at ramme ved siden af.
I lørdags skulle vi rigtig have regn. På et tidspunkt lørdag formiddag var der 68 mm forventet nedbør. Alle kloakker blev renset og vi var klar til eftermiddagens skylle.
Få timer før så prognosebilledet således ud:

Vejrbillede som ikke gav vand 13.06.2020

Vi skulle være lige i centrum af det hele; men sådan gik det ikke. 3-4 timer senere kunne det konstateres, at der ikke var faldet en dråbe regn og hele regnområdet var kørt vesten om os.

Meteorologi er ikke en eksakt videnskab, og inderst inde ved vi godt, at vi først skal stole på nedbøren, når den kan måles i regnmåleren.
Nu blev der brugt en lørdag formiddag på at sikre kloakker, som egentlig var rene nok i forvejen. Det kunne have været sjovere at sidde under æbletræet i lummervarmen og på Corana-afstand dyrke det sociale med naboen, som også havde gang i kloakrenseren.

Da nedbørsskuffelsen var en realitet sidst på eftermiddagen strejfede den kætterske tanke mig:
Tænk, hvis klimaforudsigelserne er lige så usikre som vejrforudsigelserne.
Klimaforudsigelser er jo også blot fremskrivning af målte data helt som på billedet herover.
Med klimaet er det blot 50-årige fremskrivninger og ikke 5-timers ditto. Hvad ville en statistiker mon sige til sådan en tidsforskel i forhold til sikkerhed?
Tænk hvis klimasikringer og adfærdreguleringer til milliarder viser sig lige så spildte som mit lørdags-kloakrenseri.
Tænk milliarderne i stedet kunne bruges på øget sociale- og sundhedsmæssige forbedringer i stil med kaffen under æbletræet.

De gule flæg i gadekæret er ligeglade. Det blomstrer for 3. uge nu og udnytter den lave vandstand:

Flæg, gadekæret 13.06.2020

Om få dage er øen i midten af kæret landfast, og så bliver det farligt at være and ved nattetide, når Mikkel kan liste tørskoet over i spisekammeret.

10 tanker om “Forbikørt.

 1. Madame

  Det er en uhyggelig tanke, du kommer med. Men der er allerede mange voldsomme tegn på klimaforandringer. Voldsomme regnskyl, fastlandsisen smelter osv. Men irriterende er det, når næste dags vejrudsigt er helt i skoven. Sådan var det her i fredags, hvor jeg glædede mig til den varslede regn – den kom bare aldrig.

  Svar
 2. Eric

  En skam at regnen svigtede, når du nu havde set frem til den.
  Mikro-meteorologi er lunefuld som mikro-statistik. Man kan med rimelig sikkerhed sige noget om, hvordan en befolkning som helhed vil reagere på fx en ny økonomisk situation, men usikkerheden stiger gevaldigt, hvis man skal forudsige noget om, hvordan et individ vil handle.
  Vel er der tvivl om klimaforandringerne, men det hjælper ikke at fortryde, når og hvis det er for sent. Jeg ser det lidt som en forsikring: Jeg betaler troligt, men håber afgjort at huset ikke brænder.

  Svar
 3. Lene

  Tak.
  Tak fordi du gav mig navnet på den blomst jeg beundrede på vej hjem fra havet.
  Tak fordi du deler din skepsis på en velovervejet og velargumenteret måde. Det kunne andre lære noget af.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Selv tak. Når man får et passende antal år på bagen, har man oplevet mange profeter. De fleste prædiker svovl og undergang.

   Svar
 4. Donald

  Hvad var det nu han hed, sweater-vejrmanden, som var god på en skærm, – han mente at 300 km fejl i forudsigelse af hvor der ville være nedbør var en meget pæn præcision; når regnen faldt i Göteborg selv om vejrmeldingen sagde København, så var det ikke så dårligt endda.

  Man har da lov at stille de gode spørgsmål – hvormeget kultveilte er der optaget af havene, hvor længe kan de blive ved, har atmosfæren ændret sammensætning (ja det har den) hvordan ser det ud i geologisk tidsperspektiv (de røde stenarter er dannet på jorden efter at planterne begyndte at gøre atmosfæren iltrig, så ja, der kan ske globale ændringer og det er sket.)

  Det mest uhyggelige, synes jeg, er at is-kerne research på Antarktis, som kan gå ca. 600000 år tilbage, tyder på at der har været nogle voldsomme istider.

  Det bedste spørgsmål er om pengene kunne bruges bedre. Jeg tror at både Corona-forskrækkelse og Klima-angst er noget, vi skal til at tage alvorligt på en anden og bedre måde.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Bestemt skal tingene tages alvorligt; men det er lidt pudsigt, at det for blot 35 år siden var en kommende istid alvoren skulle rettes mod.

   Svar
 5. Ellen

  Jeg havde også satset kraftigt på en god skylle, som bare aldrig kom, så jeg vander stadig trofast have hver anden eller hver tredje aften. Nu skulle der så komme noget om to-tre dage, men jeg vil se det, før jeg tror det.
  Jeg tror på, at vi forstærker klimaforandringerne, men jeg synes altså også, der er en masse plat i forbindelse med det, bl.a. det at kunne købe “CO2-kompensation” af forskellig karakter – det er rent plattenslageri og spillen på folks godtroenhed og gode vilje.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Med hensyn til regn er Herrens goder som sædvanligt ulige fordelt.
   Med hensyn til klimaforandringer er det også dér, med denne nutidens afladshandel, at min kæde hopper af.
   -Og så går det mig på, at der ikke i tilstrækkelig grad gøres opmærksom på de meget store usikkerheder disse målinger og fremskrivninger er behæftet med; særligt grundet i dette med, at de fleste ting i naturen bedst beskrives med cykliske- og ikke rent lineære funktioner.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s