Så kan den trille i mål.

Der er i de seneste dage faldet yderligere 21 mm nedbør. Nu kan avlen færdigudvikle sig uden vandmangel og det hele strutter af sundhed og velvære.
Regnen faldt stille og roligt med hovedmængden d. 4. juli. Intet er skadet eller gået i leje og al regnen har haft tid til at sive ned.
Dagregn virker langt bedre end hårde tordenbyger, hvor vandet blot løber ned i lavningerne, hvor der i forvejen er vand nok.

Solopgangene er særlig farverige i overgangen mellem høj- og lavtryk. Solen står stadig op bag poplen, når man står i døren i den tidligere staldlænge:

Solopgang 3. juli 2020

Efter en morgentur i markerne passer det at lægge vejen forbi mit fødehjem henad ved halv syv, hvor naboen plejer at være ved at tage køerne ind til morgenmalkning.
Det hele er snart historie. Der er kun ganske få år, til det bliver forbudt at have bundne køer, så det er det slut med at opleve, hvordan en flok køer, i dette tilfælde 45 stk, går ind og finder deres rette plads i stalden. Der kan være en enkelt ung ko som fejler; men det skal de gamle køer nok regulere ind på.

Kotalden hos Lasse Baunkilde

Køerne bindes inden malkningen begynder; men for de flestes vedkommende er det overflødigt. De bliver stående indtil dørene igen åbnes efter de ca. 1½ time malkningen tager. Så er det igen ud på græs og nyde sommeren.

Køerne taget ind til morgenmalkning 1. juli 2020 kl 6.45

Det er ikke kun i marken, at regnen præger planterne. Stokroserne er gået helt amok. Vi nåede heldigvis at binde dem lidt op inden regnen; man alt det snoretræk skæmmer helheden.

Stokroser 01.07.2020

Der skal vist foretages en vis regulering af bestanden inden kommende sæson. Det er bedst at gøre inden blomstring for det er svært at svinge kniven mod sådan en herlighed selvom jeg egentlig foretrækker de mørke farvevarianter.
Bierne er heldigvis ligeglade. De mæsker sig i pollen fra de store blomster.
Jens har lige slynget yderligere 112 kg honning fra staderne i baghaven.
Duggen driver. Det er dansk sommer. Der dufter af frodighed og liv i morgenvinden medens rødsvinglen modnes.

Stokrose i blomst med humlebi.

5 tanker om “Så kan den trille i mål.

 1. Ellen

  Jeg er også mest til mørke stokroser og er meget glad for dem du sendte mig frø af 🙂 Der er dog også noget charmerende ved, at de står hulter til bulter i ét farveorgie.
  Det er så fascinerende, at køer selv finder egen bås. Er det lugten, mon? For de kan nok ikke tælle …
  112 kilo er godt nok meget honning … det kommer selvfølgelig an på antallet af stader … hvor mange har han? Jeg har hørt, at det er et fantastisk honningår i år.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Heldigt, at stokroserne blev mørke, for det er jo som bekendt ikke nok at moderplanten har den ønskede farve.
   -Og køerne; det MÅ være lugten. De er jo også godet til at finde netop den rigtige kalv i flokken og kalvene på samme måde med moderen.
   De 112 kg er slynget fra 4 bifamilier. 2 af familierne er ikke stærke nok til at tage honning fra dem her 2. gang. Jeg husker ikke hvad første slyngning gav; men det var noget mindre.

   Svar
 2. Donald

  Endelig ser det ud som om regnen er ligeligt fordelt over landskaberne – her er faldet 24 mm siden 1.Juli, og 3 mm. i går.

  Hvor ved man lidt om køer og malkning, når man er vokset op med asfalt, brosten og 5-etages huse. Tak for den historie.
  Jeg har gemt fire af dine historier, den ældste er Eddek, Overleveren, fra 2011. Måske tabte du manuskripterne da der var web-server svigt, så hvis du er interesseret, må du sige til.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Du har min vist min mailadresse. Det ville glæde mig meget, om du ville sende historierne. Jeg har noget gemt, men langt fra det hele.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s