Majshøst.

Årets sidste afgrøde for mejetærskeren er tæt ved at være i hus. I forgårs begyndte vi på kernemajsen hos min kollega i maskinsamarbejdet:

Dagene er korte, så det bliver kun til 4 høsttimer dagligt; men her efter to gode eftermiddage er der kun et par små stykker tilbage. Det rykker kun fremad med 3 km i timen; men vi har 9 meter med ad gangen, og det kører uden stop. Det er langt mere effektivt end at fare fremad for at have maskinstop hvert andet øjeblik.
Det skarpe øje bemærker, at vi høster majsen med det almindelige skærebord som bruges til alle de andre afgrøder.
Der findes faktisk et special-skærebord til majs; men nu ville vi forsøge med det traditionelle først, og det går fint, da hele planten er godt tør.

Varen løber let igennem og majs har en smuk gul farve, når det vælter ud af tuden på mejetærskeren:

Det mest glædelige er, at jorden overalt -indtil videre – kan bære såvel mejetærsker som kornvogn.
Ofte er det kornvognene, som har en tendens til at køre fast ved vådt føre, og det går hårdt ud over kapaciteten, hvis mejetærskeren skal køre til fast vej og læsse af hver gang der er ved at være fuld tank.

To timers høst står tilbage. Det bliver mandag, hvis vejrudsigten holder.
Jeg tager på jagt i dag og min kollega har et barnebarns udendørs-fødselsdagsfest på programmet, så må de sidste par læs vente.
Tørreriet har også rigeligt at se til allerede. Hvis vi er heldige er vandprocenten nede på 30 i den høstede vare, og den skal ned på 15 for at majsen er lagerfast.
Der går noget energi til; men majsen er heldigvis velbetalt i øjeblikket, så der er plads til omkostningerne.
Majshøsten i Sydøsteuropa har været under middel og det giver underbalance i EU.
-Og udbyttet i marken? Det ser lovende ud; men nu får vi at se når afgrøden er tørret og færdigleveret. Der ligger et stort tørrearbejde forude inden varen er klar til afregning.

7 tanker om “Majshøst.

 1. Madame

  Der er meget, der skal gå op for jer landmænd som fx et rimeligt vejr og ikke for våde marker, før I kan høste. Det var spændende at læse, at I høster majs med en fart af tre kilometer i timen – men i meget brede baner.
  Nu venter en hyggelig udendørs-fødselsdagsfest og for Zini en spændende dag med jagt 🙂

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det blev en ganske fin jagtdag, og vist også en fin udendørs-fødselsdag. Vejret var fortræffeligt til begge dele.

   Svar
 2. Donald

  Tørt og kan bære – ja forresten, det er da rigtigt at der var nogle tørre eftermiddage, hvor den ellers mudrede sti var tør. Det er dejligt, når man har vejret med sig – både til “vanding” af nysået afgrøde og til høst af en, som er tør – men jeg kan forstå at den alligevel ikke er helt tør, 30% er vist rigeligt.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Kernemajs skal altid tørres på disse breddegrader. Alternativet er at formale og syrne kernerne og opbevare dem lufttæt under plast.
   Derved opnås også et godt og sundt foder efter samme principper som sauerkraut.
   Blot er sådan en stak næsten umulig at holde fri for mus og rotter.

   Svar
 3. Ellen

  Jeg kan ikke se skærebordet tydeligt nok, men ville nok ikke, hvis ellers nogen havde tænkt på at spørge mig, have troet, at man kunne bruge det samme som til kornhøst.
  Imponerende, at det kan betale sig at dyrke majs, når man ved, at det altid skal tørres.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det er heller ikke altid en god forretning. Et sammenfald af generelt gode kornpriser og en dårlig majsavl i Sydøsteuropa giver en efterspørgsel som gør at foderstofbranchen køber varen med 30 procent vand og lyntørrer den i et såkaldt tromletørreri.
   Andre gange er afsætningen langt mere træg. Majs til modenhed er en rigtig poker-afgrøde, hvor det kan gå helt galt. Ludomanien trives i mit fag!

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s