Ophørt.

Endnu en af de mindre malkekvægsbesætninger i området er ophørt.
Ejeren er slidt i led og muskler af 45 år med sammenlagt over 2 mill. knæbøjninger blot ved malkningerne.
Nedenstående billede er ikke fra den ophørte besætning, men fra en helt tilsvarende stald i nabolaget:

This image has an empty alt attribute; its file name is kc3b8erne-taget-ind-til-morgenmalkning-1.-juli-2020-kl-6.45.png


Egentlig er det sært at tale om en mindre besætning på 45 køer. I 1980 var den gennemsnitlige besætningsstørrelse på 25 malkekøer.
Dette antal har så udviklet sig til, at de nyeste tal fra 2019 viser 216 køer pr. besætning.
Der skulle således, i gennemsnit, udvides med over 4 køer om året hvert år de seneste 40 år for at følge med strukturudviklingen.
En sådan gennemsnitlig årlig udvidelse kræver i nutidens priser en årlig investering på minimum 1,5 mill inkl. indkøb af det jord som kræves for at opfylde miljøkravene.
Intet under, at der i mælkeproduktionen er en relativ høj gældsprocent hos de der følger med tiden.

En af følgevirkningerne for området er, at det bliver endnu sværere at få afgræsset engene og de andre marginale områder.
Besætningens kvier blev hver sommer lukket ud i engene og holdt dem afgræsset med den artsrigdom af blomster og urter der følger med. De enge vil nu med stor sandsynlighed gro efter i tagrør og vidjekrat, for større besætningers kvier kommer kun sjældent på græs i engene.
Det er for omkostningstungt, når turen i engen for at se til dyrene ikke længere er ejerens aftentur, men en del af en ansats lønnede arbejdsdag.

Heldigvis har jeg 3 fritids-avlere med kødkvæg til min enge endnu.
Forhåbentlig tager de næste sommer med også, selvom det er ren underskudsforretning.
Her er det dexter-avlerens kvier i Statsengen først på sommeren med græs til op over ryggen:


13 tanker om “Ophørt.

 1. Madame

  Det er så hyggeligt at se græssende kvæg. Her har vi flere små landbrug lige i nærheden med hver 15-20 stykker kvæg, og de går ude næsten året rundt. Jeg var ikke klar over, at besætningerne bliver større og større. Men det lyder godt, at du har kødkvæg fra tre fritids-avlere på dine enge.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Kreaturer er også for mig en nydelse at se på. Blot er det grænsende til umuligt at skabe økonomi i kødkvæg på vore små arealer og med vintre, hvor dyrene skal fodres når der ikke er vækst i græsset.

   Svar
 2. Ellen

  Jeg tænkte undervejs i dit indlæg, om der dog ikke kunne findes nogle, der i stedet for malkekvæg har kødkvæg, men det svar kom du så med i din sidste sætning 🙂
  Kan du ikke bruge noget af dit pensionistliv til at argumentere for, at I på egnen får et sted som vores Marjatta? En institution, der på én gang hjælper dem i samfundet, der ikke kan klare sig selv, og som et led i beskæftigelsen med dette har både et lille mejeri og ditto gartneri. Marjatta leverer til flere restauranter i området.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Pænt nej tak. Jeg tror ikke, at jeg vil bruge mine sidste år på blanketter og formularer.
   Hvordan klarer Marjatta det rend af kontrollanter et sådant lille mejeri og tilsvarende gartneri påkalder sig?
   Den mennesketype som tiltrækkes af- og ansættes til disse bussemandsfunktioner og fjerdedecimalsrytterier ville med stor sandsynlighed gøre min pensionisttilværelse ganske kort.
   Blot dette at holde et par kreaturer til afgræsning aktiverer kontrollanter med sans for de meget små ting i livet. Jeg har stadig hængemappen med papirer i kilovis fra dengang jeg havde 2 ammekøer.
   Den lægger jeg på bordet hver gang jeg får lyst til igen at have dyr. Så går det over.
   Men det er beklageligt at papirvældet dræber så mange initiativer.

   Svar
   1. Ellen

    Holddaop! Det lyder godt nok virkelig slemt med kontrolinstanserne.
    Jeg må svare pas til hvordan Marjatta klarer dem, men spørgsmålet er interessant nok – jeg har bare aldrig tænkt over det, men vi er så heldige at have skolebestyreren boende på vores vej, så jeg må huske at spørge ham ved lejlighed.

 3. Eric

  Du fortæller mange interessante ting, som man ellers ikke ville skænke en tanke herinde på stenbroen. I dag fx at besætningernes størrelse har betydning for afgræsningen og engenes tilstand.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det glæder mig, hvis jeg en gang i mellem kan vise følger af landbrugets udvikling, som ikke lige er umiddelbart synlige for mennesker udenfor erhvervet.
   I stil med din blog-serie i sin tid med gennemgang af produktionen på din tidligere arbejdsplads. Der var rigtig mange aha-oplevelser indbygget.

   Svar
 4. Donald

  Jeg kan ikke forstå at de regler, der er, bevirker at det er umuligt at få en økonomi til at løbe rundt med “gammeldags” landbrug på et mindre areal.

  Hvad jeg godt kan forstå er, at en landbruger ønsker mere jord og får en forretning ud af produktion af den ene eller anden art og at der er restriktioner på metoder (jeg mener dyrkningsmetoder og opdrætmetoder og sygdomsbekæmpelse, som vi ser det dette år).

  Er det ca. 3000m² man kan få for 1½ mio. eller er det 6000m²?

  Svar
   1. natural2222 Indlæggets forfatter

    Jordindkøb er ca. 3 ha. til 4 køer= minimum 500.000,- inkl. handelsomkostninger.
    Så skal dyrene skaffes 4 avlsdyr inkl. ungdyr = 100.000,-
    Dertil kommer staldudvidelse/nybygning (Udvidelserne kommer jo i etaper og ikke jævn vækst over årene. Det er ikke tilladt i miljøgodkendelserne.)
    400.000,-
    Rest til inventar/malkeanlæg/maskiner: 500.000,-
    Pengene får hurtigt ben at gå på og afskrivningen stald og inventar vil være hhv. 20 og 10 år. Dyrene og jorden må forventes at holde prisen.

   2. Donald

    Jeg kunne godt lide den reflektion over personligheder, der vælger erhvervet som kontrollant.
    Jeg ville ønske, at der havde været nogle af den slags kontrollanter, der stoppede blødningen fra skatte-refusionsdepartementet.

   3. Donald

    Nej jeg ville heller ikke have tålmodighed til at drive forretning på den måde. Jeg beundrer de mennesker, som på en hæderlig måde kan få en forretning til at løbe rundt, når der er marginaler af beskeden størrelse og kontroller, som går amok i papir. Mit møde med bankens hvidvaskningsformular giver en lille forsmag på hvordan det er, når man kontrollerer den lille grundejerforening i stedet for at tage fat på de vigtigste områder (udlandskunderne).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s