Milde dage.

Afgrødernes efterårsvækst fortsætter. Vi har stadig den første nattefrost tilgode og denne morgen er det 8 C.
Efterafgrøderne i de marker, hvor der skal være vårsæd næste forår er også stadig aktive. I år har de virkelig formået at fange nogle næringsstoffer, som så kan komme til gavn for den efterfølgende afgrøde.
Jordtemperaturen har været -og er- høj efter årstiden, så mineraliseringen af organisk materiale har været større end normalt. Vi har brugt en blanding af vårbyg og rug som efterafgrøde, og den er så kraftig, at den giver dække for bekkasiner.

Sønnerne holdt deres årlige haretramp i forgårs, hvor nogle af efterafgrøderne blev gået over, og det vrimlede med dobbeltbekkasiner. Der var sågar en skovsneppe midt ude på Melbygårdmarken.
Såvel dobbeltbekkasiner som skovsnepper lever af orme og larver; men hvorfor skulle denne kornblanding, hvor vårbyggen står i begyndende skridning, ikke også være levested for en hoben småkræ, som det milde vejr giver en generation ekstra?

Bierne er også i gang i de lune dagtimer. De besøger de stadig blomstrende georginer.
Her sidst på sæsonen, lang tid efter at nattefrost under mere almindelige efterårstemperaturer skulle have sat en brat stopper for blomsterhavet, har de ellers lukkede blomstertyper ændret sig og har dannet støvdragere.
Den chance lader bierne ikke gå fra sig. Her er det sorten Eveline, der har bi-besøg. Billedet tagt i går, d. 15. november:

Blomsterne er efterhånden noget hærgede af vind og vejr; men de er der!
Som de eneste tilbageværende blomster i hele haven får de lov at stå og lukke blomsterballet, selv om de ikke helt har ungdommens friskhed længere.
Man har vel ret til at blomstre selvom man ikke længere er blandt vårharerne og tidens tand har gnavet hist og her.
Ungdomsbillede af samme georgineplantes blomst i 30. august:

7 tanker om “Milde dage.

 1. Madame

  Det var da fantastisk, at du ser dobbeltbekkasiner og en skovsneppe. Men det måske ikke så usædvanligt?
  Også spændende at du har bier her i midten af november. Men det er jo lunt. Din georgine var utrolig smuk og er det stadigvæk.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Vi møder jævnligt dobbeltbekkasiner og snepper; men yderst sjældent ude midt i markerne. Det er begge arter, som normalt holder til i enge og sumpede skove.

   Svar
 2. Lene

  Vel har vi lov til at blomstre selvom vi ikke er vårharer mere, både blomster og mennesker 🙂
  Vi har haft nattefrost, det er ved at være længe siden, men lige nu er det også lunt, de kloge hoveder siger det skifter hen mod weekenden, vi får se.
  Dejligt at dine sønner har haft lyst til at være med i din fritidsbeskæftigelse, jagt.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg nyder også, at de går på jagt. Haretrampet i går deltog jeg ikke i. Det var udelukkende yngre kræfter i deres bekendskabskreds. I år dog med kun 10 deltagere. De plejer at være 12-14 deltagere.

   Svar
 3. Ellen

  Jeg hæftede mig ved samme fine og smukt formulerede bemærkning om sen blomstring 🙂 Det er jo så sandt, så sandt. Vores georginer står også relativt fint endnu, med masser af blomster. Nu lover de dog frost sidst i næste uge, men lad os se – vi har det jo heldigvis mildt her hos os, men så sent som nu tror jeg alligevel ikke, at jeg før har haft taget knoldene op – og op kommer de ikke, før planterne er lagt ned af frosten.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Bemærkningen var nok også inspireret lidt af, at vi netop havde fået et fotoalbum med familiefotos fra 1978-80.
   Vi lader også frosten om at bestemme opgravningstidspunktet. I fjor gravede vi slet ikke op inden vi delte blokkene i forsommeren.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s