Hvis nogen trænger til et ordentlig knus.

Her ser vi stort på tidens forbud. Vi knuser fra morgen til aften i øjeblikket.

-Og der er nok at tage fat på. Over halvdelen af de plantede træer nåede aldrig at blive solgt.
Plantningen er uden sidestykke den ringeste juletræskultur jeg til dato har haft.
Plantet i 2008 med store vildtskader efter vintrene 2009-2011, lige da træerne var mest følsomme.
Et sted i gemmerne har jeg fotos af de halvt snedækkede små træer, hvor alt over sneen er gnavet af harer og rådyr. Hegnet var uden betydning, for snedriverne langs vejen lå 1,5-2 meter høje med hård skorpe og virkede mere som gangbro end afspærring.
Der blev klippet og formet, så det igen kom til at ligne træer et par år efter.
Ret præcist ramte juletræsmarkedet bunden samtidig med, at disse træer skulle skoves, så de træer med småskader efter vildtet, som 5 år tidligere ville have været solgt til fornuftige priser, blev nu stående usolgte og måtte stammes op for ikke at genere nabotræerne.
Det lykkedes de seneste 2 sæsoner at få nogle store træer over 3 meter solgt, og det rettede noget på balancen; men der er en vis lettelse over at bringe dette stykke tilbage i kornsædskiftet.

Økonomien i juletræer skal ses over en årrække, og ses økonomien som en helhed fra starten i 1985 til dato har afgrøden klart været bedre end de bedste markafgrøder.
Læren er nok nærmere, at når en plantning ødelægges af skader, skal man pløje om i stedet for at søge at redde hvad reddes kan.

7 tanker om “Hvis nogen trænger til et ordentlig knus.

 1. Ellen

  Er det okay, at jeg springer over? Jeg er ikke sikker på, at det er den slags knus, jeg er i underskud med 😀
  Hvad bruges de knuste træer til? Bliver de til flis?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Der må springes over. Bestemt!
   Der laves ikke flis af træerne. De hele formulder i løbet af et par år eller tre og frigiver næringsstoffer til de kommende afgrøder.
   Der er ganske enkelt ikke energi nok i stammer og grene til at betale traditionel fældning med efterfølgende flisning året efter. Det er stort set nåle det hele, og de falder af hvis træet ligger og tørrer før flisningen.

   Svar
 2. Madame

  Det var ærgerligt, at det gik så galt med juletræerne, der var plantet i 2008. Men når man ser på juletræsdyrkning over en årrække, giver det altså trods alt en rimelig indtægt.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Juletræsproduktion skal netop ses over en årrække. I en afgrøde, hvor resultatet først kan opgøres efter 10 år vil der altid være en større risiko.

   Svar
 3. Donald

  Det er jo ærgeligt, at træerne blev skadet i de to vintre, 10-11, som jeg husker herfra som vintre, hvor sportsforeninger lavede skispor, løjper, i Gribskov.

  Jeg gætter: Det er kun når harer og dyr absolut ikke har andet at spise, at de tager granernes skud. Det må være en bitter smag, men hvis man er sulten nok, så tager man jo alt.

  Set over en årrække er OK – men den sidste bemærkning kan jeg også godt se som en reflektion over en kortere årrække, – at rentabilitet ville være bedre, hvis man satsede på flere træer i en bestemt alder/størrelse, — men det ved jeg jo ikke noget om, det er rent gæt ud fra hvad du skriver.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Sandt. Der er mere velsmagende ting for harer og rådyr end disse knopper og årsskud.
   Det er uhyre svært at satse rigtig, når åremålet er ca. 10 år. Derfor er man nødt til at være med i de dårlige år også. Ikke mindst for at beholde kundekredsen.
   Min sidste bemærkning i indlægget gik mere på, at man heller ikke ved juletræer bør smide gode penge efter dårlige, men være realistisk i forhold til om skaderne er for store til at give tilstrækkeligt mange gode træer 6-8 år fremme i tiden.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s