En omvendt grim ælling.

Vores rosenkålleverandør gennem flere år laver ikke længere rosenkål; men forleden lykkedes det mig at lave en byttehandel med en anden avler, så nu er der igen rosenkål direkte fra stokken.
Vi bilder os ind, at rosenkål smager bedst når de plukkes af stokken samme dag som de tilberedes. Fastheden er i al fald bedre.

Aftalen var, at jeg selv skulle hente i marken.
I stykket ved siden af rosenkålen stod en høj lilla kål, som ejeren anbefalede mig at prøve “-Selvom det er noget værre køvenhavneri”.

-Og her er den så ved siden af en almindelig rosenkål:

Der er tale om en krydsning mellem rødfarvet grønkål og rosenkål med de danskklingende betegnelser flower sprout eller brukale. Flotte, farverige og kraftige planter, som de står der på flere tusinde kvadratmeter.
-Og de står der næsten alle sammen endnu. Typen sælger dårligt i år, da den mest afsættes til restauranter, og de er jo som bekendt lukket så langt frem corona-øjet rækker.

Hovederne er egentlig ganske dekorative og smagen er, som forventeligt, en mellemting mellem grønkål og rosenkål. Farvespillet forsvinder lidt når de blancheres; men de kan også sagtens spises rå.

Rå øverst, blancheret i midten og rosenkålene nederst:Rosenkålene forbliver vore favoritter; men nu er det “køvenhavneri” prøvet af.
Typen vil nok forblive med samme marginale forbrug som lilla blomkål, blå kartofler og hvide gulerødder, og hønsene vil med stor sikkerhed nyde at hakke den resterende del af planten i sig.

Ach, for en skjæbne ret at ende sine dage i et hønsehus i en snor fra loftet med roden opad, når man alt var tiltænkt et sølvfad på en ubetalelig adresse som del af en lige så ubetalelig menu.

9 tanker om “En omvendt grim ælling.

 1. Eric

  Som barn kunne jeg ikke fordrage rosenkål og knoldselleri, men det er anderledes i dag. “Københavneriet” har jeg ikke prøvet, men den ser da spændende ud før den kranke skæbne i hønsehuset.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg har holdt af rosenkål helt fra barnsben; men jeg ved at mange har det som du, at forelskelsen lader vente nogle år på sig. Mit barnebarn på 4 år er heller ikke så begejstret.
   Reelt aner jeg ikke, hvilke butikker der forhandler disse .flower sprouts (Mon ikke de hedder sådan i flertal? Sprouter/sproutsere er da vist ikke særlig smart.)

   Svar
 2. Madame

  Lige som Eric kunne jeg heller ikke udstå rosenkål som barn, men nu er det en stor delikatesse. Den nye hybrid måtte gerne finde vej til Halsnæs – det er sjovt at prøve noget nyt.
  En omvendt grim ælling var en sjov overskrift for mig, der lige har hjulpet Isabella med en danskopgave, der handler om Den grimme ælling.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ja, det var da pudsigt, at danskopgaven lige skulle få en slags forlængelse.
   Forhandlere skal nok findes blandt grønttorvenes handelsfolk. Planten virker alt for pladskrævende for en Rema/Fakta/Netto og de små hoveder bliver sikkert lynhurtigt kedelige med den store bladoverflade.

   Svar
 3. Ellen

  Du er så fint H.C. Andersensk i sproget i hele dit indlæg 🙂
  Københavneri eller ej, så er jeg nok stået af på forhånd, for mens jeg altid har holdt virkelig meget af rosenkål (også som barn), så har grønkål aldrig fundet frem til mit hjerte. Jeg prøver ellers indimellem, fordi måltidskasser af enhver art desværre er alt for glade for grønkål, men hver gang må jeg konstatere, at det kan jeg bare ikke særlig godt lide. Det går lidt bedre med rå end med tilberedt grønkål, men jeg undværer helst. Denne her krydsning kunne dog måske få grønkålssmagen gjort mere spiselig (tøhø) for mig, men det ville nok være synd for rosenkålssmagen 🙂

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Mange tak.
   Grønkål kommer enkelte gange på menuen her i huset i form af grønkålssuppe. Langt oftere i en let sødet flydestuvning til f.eks. hamburgerryg. Jeg kan sagtens finde på at snuppe et par topblade fra planterne, når de står på roden. Rå grønkål er en udendørsspise for mig.
   Rosenkål er min favorit-vinterkål -også efter prøvesmagningen af flower sprouts.
   Godt at der er noget for enhver smag.

   Svar
 4. Donald

  Ja, som Ellen siger, det er da skønt at se stokken blive levende og fantasere om den skjæbne, den var tiltænkt!

  Jeg er ked af det på avlerens vegne, jeg har kunnet lide rosenkål så længe jeg kan huske, og det blev ikke mindre, da jeg fornylig så hvordan min søn brugte det i en lille gryderet. Farven er sjov, men jeg tror avleren har ret i at det er køvenhavneri.

  Og så har jeg iøvrigt undret mig om man fremavler kål og selleri med mindre skrap smag fordi det sælger bedre?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ingen tvivl om, at manglende bittersmag og ekstra sødme sælger.
   Når det er skrevet, er det derudover sikkert og vist, at der næppe er en promille af forbrugerne, som kender til sortsforskellene i smag indenfor f.eks. gulerødder. Stort set alt sælges på udseende og hangen til at købe det største.
   Tænk, at man slet ikke kan sælge almindelige løg under 38 mm medens chalotteløg sælges til dobbelt pris.
   Jeg gad nok at se den kok, som evner at smage forskel på, hvilken af de to typer der er anvendt i en gryderet.

   Svar
   1. Donald

    Ha – ja den var god! De almindelige løg er iøvrigt ualmindeligt billige — både nu og generelt. Det er dejligt at der er nogle varer, som på den måde føles “pris-stabile”, men når man lige tænker efter betyder det reelt at priserne er sat ned og at ingen tjener ret meget på at dyrke løg.

    Det kan mærkes i sammenkogte retter / supper, at selleri er blevet anderledes. Min Charlotte fandt en fantastisk god måde at servere ovn-selleri i terninger, med lidt andre grøntsager i terninger, vistnok æbletern og noget syrlig saft, som tilbehør til en andesteg. Det tror jeg ikke man kunne for 60 år siden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s