Såningen rykker planmæssigt fremad i det smukkeste påskevejr. Let morgenfrost og sol fra stort set skyfri himmel hele dagen.
Endog en himmel blottet for flystriber. Den flystribefri himmel må blive noget at det, coronatiden vil bliver husket positivt for. Tænk, hvis man kunne vende tilbage til normale tilstande, og fortsat være fri for flystiber og -støj.
Havren sået på sandjord 7. marts står fint i rækker.

Før fremspiringen var marken voldsomt plaget af råger og alliker, som fandt kornrækkerne og gravede sig frem til kornet. Det så voldsomt ud og vi fik sat nogle fugleskræmsler op; men her efter fremspiringen ses det tydeligt, at de ikke har fundet alle kernerne.
Heldigvis er det sådan for havre, at hver enkelt plante er i stand til at buske sig alt efter hvor meget plads der er rundt om den.
Anderledes forholder det sig, når de samme fugle kaster sig over en nysået majsmark. Majs udsås med nøjagtigt det antal frø, som er nødvendigt for fuld og hel avl, og der dannes kun et skud pr. plante. Her kan en reduktion på 20-25 procent af planterne virkelig måles på udbyttet.
Mine fasaner føler også foråret selvom jeg holder dem inde i den gamle stald grundet faren for fugleinfluenza. De er oppe på fuld æglægning og de første æg er i rugemaskine hos en bekendt, som har en mindre hobbymaskine med gode rugeresultater. Nu får vi at se, hvordan det vil lykkes. Det første rigtige hold æg ligger faktisk til klækning her påskedag/anden påskedag.
Fasanæg ruges 24 dage og der lægges i maskinen ca. hver 14. dag, så næste hold er ca. halvvejs og onsdag i næste uge kommer næste sending æg i maskinen.

Egentlig måtte fasanerne godt gå udendørs i overdækkede volierer; men vi bor få hundrede meter fra Allégården
https://www.allegaardenskylling.dk/
og det ville være fatalt for dem, hvis mit fjerkræ blev smittet.
Fuglene er særdeles rolige og omgængelige i de uvante omgivelser; men det bliver nu godt, hvis også fugleinfluenzaen kunne forsvinde og de udendørs volierer igen kunne komme i brug.
Her i det nordjyske er foråret i dag på midlertidigt tilbagetog. Det er gråt, og vinden rusker, men én af dagene kommer det så lige pludselig – det ved vi jo.
Jeg håber, at afgrøderne kommer godt i vej, selvom fuglene tager deres part. Der synes at være mange smitsomme trusler for tiden med fugleinfluenza, svinepest, corona og hvad ved jeg, men det er jo ikke nyt – det er os, der har en kort hukommelse.
Alskens dårligdomme har altid floreret, og forår er det uanset vejret. Blæst og byger er netop en del af helheden.
Det er voldsomt med både fugleinfluenza og corona i øjeblikket.
Du er heldig at have fint vejr. Her er det helt gråt i dag – dog efter flere dage med smukt vejr.
I går så jeg to farverige fasaner, der lå døde – kørt ihjel på landevejen.
Fasaner er meget aktive i denne tid, og det koster en del trafikdrab, desværre.
Vi må håbe, at både fugleinfluenza og corona er på tilbagetog. Min nieces høns er særdeles utilfredse med ikke at have hele deres kæmpestore have at tulle rundt i, som de er vant til. De har travet så meget langs hegnet i hønsegården, at der nærmest er lavet en hel rende. De har ellers bygget hønsegården større af samme årsag, men det er åbenbart ikke godt nok 🙂
Det er ikke let for de høns og os mennesker, som kender friheden!
Var der ikke lidt mere frirum til fasaner og agerhøns og mellemstore hønsefugle i vores barndom? eller er det kun de små spurvefugle som er gået tilbage på grund af ændrede habitater? Hvis man sår hestebønner, er det så for at hjælpe fasanerne eller råvildtet?