Forårsnydelse.

Forårsarbejdet lakker mod enden. Der er tilsået med undtagelse af blomster/bestøverbrakken. Den skal være sået senest 30. april, så der er en hel uge endnu.
Rapsen er færdiggødet og enkelte blomster titter frem. Det er tiden at der kommer lidt blomster, for på trods af det kølige vejr er der begyndt at komme enkelte glimmerbøsser frem.
Er der blot nogle få gule blomster i marken kaster de sig hellere over de åbne blomsters lettilgængelige pollen end de begynder at bruge energi på at begnave, og derved ødelægge, de grønne knopper.
Her et snapshot fra førerhuset af min allerførste rapsblomst tilbage fra d. 15. april:

Vi har aftaget den planlagte mængde gylle til hveden uden at der er lavet dybe spor. Det ser altid lidt voldsomt ud i køresporene lige efter gylleudlægningen; men hveden tåler det ret fint på dette tidspunkt og kommer sig forbavsende godt over nedtromlingen.

Eneste problem er vejrudsigterne:
Da vi søndag aften bestilte maskinstationen til at køre gyllen tirsdag og onsdag var der 5 mm regn på udsigten fra onsdag aften og 24 timer frem.
Helt ideelt i forhold til at reducere lugtgener og øge kvælstofudnyttelsen; men knapt var maskinstationen bestilt inden regnen var taget af udsigten igen, og afbestiller man med så kort varsel er det en tur nederst i bunken hos maskinstationen næste gang -og hvad så, hvis regnen var kommet alligevel???
Tænk, hvad en sikker vejrudsigt 3 døgn frem kunne betyde!

Nu var den gylle vi fik heldigvis en letflydende vare, så langt hovedparten blev lynhurtigt bundet til det øverste tørre jordlag, og er det først bundet til jorden er fordampningen ikke målbar i praksis; men det havde nu været behageligere, hvis en dags regn havde taget lidt af lugten fra omgivelserne.

I aftes harvede jeg op til vildtagre op mod åsen. I læ for den skarpe nordvestenvind kunne aftenen ikke være smukkere.
Mirabellerne står i fuldt flor og mine snapshots med mobiltelefonen levner slet ikke floret den mindste retfærdighed, men skal alene tjene til at lokke mig selv og andre ud i dette skønne forår, som blot kræver passende varm påklædning.

Det er overvældende skønhed.
5 dåhjorte kom frem mellem træerne og gjorde min pause længere end planlagt. De var tæt på, og jeg havde ikke en chance for uset at finde telefonen frem. En holdende traktor er dyrene helt ligeglade med, når der blot ikke er den mindste bevægelse og vinden er rigtig.
Det blev i stedet for til endnu en film på nethinden medens solnedgangen satte gang i farvespillet.
3 af hjortene havde kastet deres gevirer medens en fuldskuffel og en halvskuffel stadig fremstod i fuld uniform.5 tanker om “Forårsnydelse.

 1. Madame

  Synet af mirabellerne er utroligt smuk i øjeblikket. Når jeg kører gennem landskabet, ser jeg dem alle vegne. Næst efter den lysegrønne bøgeskov med anemoner må det være det smukkeste ved foråret.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Sandt! Mirabellerne får også en høj placering hos mig. Vi har heldigvis en hel del mirabeller i hegnene. Knapt så morsomme er mirabellerne, når der skal tyndes og fældes. Man bliver revet og flået af de mange torne.

   Svar
 2. Ellen

  Vi har også stornydt alle mirabellerne på vores tur i dag.
  Jeg kan ikke forstå, at man/jeg ikke finder flere kastestænger i skovene, når samtlige bukke smider dem hvert år! Der må da være i snesevis af dem, og jeg har kun fundet én i mit lange liv …
  Fra vores tre safariture i Afrika kender jeg godt det med, at dyrene ikke anser biler – heller ikke åbne – som en fare, men dernede kan man sagtens bevæge sig indenfor jeepens ‘grænser’. Man skal bare ikke stikke en arm ud, for så kan den blive bidt af! Men hjortedyr er altså på vagt overfor bevægelser inde i de ufarlige tingester – det var nyt for mig.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Når bevægelserne inde i bilen/traktoren er uregelmæssig og man er i silhuet bliver man let registreret.

   Kastestænger ædes af andre dyr. Det er et koncentreret mineral- og kalktilskud.
   Jeg fandt netop i går oppe i Albertmarken 2 nykastede skovle fra dådyr; men det er ikke hverdag det sker! Jeg ringede og aftalte med min ældste søn, at han skulle tage den 5-årige datter med der op og lade hende “finde” dem.

   Svar
 3. Donald

  Ja det er så smukt nemlig, i april når både slåen og tidlige mirabelle blomstrer og danner en florlet udsmykning af levende hegn. Lugten af gylle er meget begrænset her. Jeg undrede mig over at det var lidt sødligt den anden dag, og det må være ligesom med andre “biologiske lugte” — i små mængder kan de være ganske rare.

  Det er med undren at jeg lærer mere og mere her: Glimmerbøsser der gnaver af ikke-udsprungne knopper, (og det kan man så gætte at andre insekter også kan finde på, når de kommer frem, altså insekterne) og at andre dyr (små og store) æder af gevirer, som rå og då har smidt.

  Vi har faktisk kronhjorte her i området, men de er selvfølgelig meget sky; men det er jo rigtigt som Ellen siger at hvis de bare fik lov at ligge ville man jo falde over sådan nogle en gang imellem.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s