I rader.

Regn gør bondens ager godt, og vi har, efter en tør april, indtil videre fået 23 mm nedbør i maj. Bygevejret har samtidig sat en stopper for nattefrosten, som prægede dette års april.
Hvis det gamle ord om at majs kulde gør laderne fulde står til troende, er der en stor avl i vente. Også denne majmorgen føles bidende kold, som var vi i november.

Vårsæden er fint fremspiret og har haft gode muligheder for at sætte rødder i dybden.
Den del af vårbyggen hvor der er udlæg af rødsvingel er sået med dobbelt rækkeafstand for at give rødsvinglen mere lys og derved en bedre start.
Det ser lidt spøjst ud med den store afstand; men byggen skal nok vide at at fylde ud. Græsfrøet står lige under jordoverfladen og er sået diagonalt med almindelig 12½ cm rækkeafstand. Når man ved det, kan frøsåmaskinens såtude anes. Om få dage vil frøet -om alt går vel- stå i rækker også og med lidt held dække bunden for at være klar til frøhøst i 2022 og-23.

Med så tydelige kornrækker er det værd at sende Jethro Tull en venlig tanke.
Ud over langt senere ved et tilfælde at lægge navn til et rockband, opfandt denne englænder forgængeren til radsåmaskinen og demonstrerede den første gang i 1701.
Indtil da blev alt korn spredt bredt ud med hånden og nedharvet.
Der skulle gå lang tid inden radsåning helt afløste bredsåning og så sent som omkring år 1900 debatterede man i bogen “Jorden bearbejdning og besaaning.” fordele og ulemper ved de to såmetoder.
Det skulle blive varmere frem mod søndag. Holdet dette stik vil afgrøderne eksplodere i vækst.
Det lover foreløbig godt!

Det har været 4. maj endnu en gang, og denne gang kunne lysene i vinduerne tændes med dobbelt symbolik.
Denne dag kl. 17:20 kunne jeg forlade en skole i Dalum efter første vaccination.
Det lysner!

11 tanker om “I rader.

 1. Madame

  Tillykke med din første vaccination! 
  Det var spændende at læse om Jethro Tull, som altså  ikke bare var et rockband. 
  Jeg ser, du har de samme fine krus med Mads Stages naturmotiver, som jeg har.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   De krus er vi glade for; også fordi vi så blot om morgenen skal huske, hvilken fugl vi drikker af i dag. Det sparer megen opvask.

   Svar
 2. Mette L

  De krus med Mads Stage naturmotiver er nogle af de pæneste krus, der er lavet i Danmark. Jeg har også haft et i mange år, efterlod det dog hos mine forældre, da jeg flyttede hjemmefra, men forhåbentlig var det blandt de krus, min søster tog med til deres sommerhus, da mine forældre skulle rydde ud og flytte i mindre bolig.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   vi har haft krusene i mange år, og har en gang i mellem købt lidt ind til supplering. Det er hårdt at være krus i traktorer og mejetærsker eller hvor de nu lige havner i maskinhus eller værksted.

   Svar
 3. Lene

  Tillykke med første stik. Min mand har også modtaget sit første stik. Og som Mette og Madame hæfter jeg mig ved kruset. Vores er nu sat op i sommerhuset, hvor jeg nyder at drikke af dem.
  Og så måtte jeg lige læse om ordet rad på sproget.dk, jeg havde nemlig aldrig set det i flertal før. Kender jo godt radsåmaskinen og ordene på rad og række, men altså ikke i flertalsformen rader

  Svar
 4. Ellen

  Jeg kendte kun til rockgruppen med det navn 😀
  Selv om min var var fra 1920, kunne han bredså med hånden, så det blev smukt jævnt fordelt. Jeg har forgæves forsøgt at gøre det lige så pænt som ham, men kan selvfølgelig ikke. Det kan ses, når jeg fx strør kunstgødning på græsplænen …

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Når man bredsår skal man som højrehåndet sprede, når man har højrebenet fremme (Naturligvis ligeså venstre/venstre), ellers kommer kornet til at stå i måner, og det blev der virkelig set ned på i hine tider.
   Som dreng trænede vores gamle karl mig i at så jævnt ved at det var min opgave at sprede grus på gangen bag køerne hver aften. Så blev mit arbejde bedømt dagligt, og jeg fik egentlig tawet uden dog senere at have haft virkelig brug for det (Helt lige som skønskrift 🙂 ) .

   Svar
 5. Donald

  Jeg kan så godt lide et billede hvor man ser afgrøden vinde over vanskelighederne og står pænt og jævnt, + dine forklaringer om græsudlæg gør det mere spændende.

  Jeg nyder også den — relative — fornemmelse af sikkerhed, som vaccinationen giver. Der er sandelig lys forude.

  Svar
 6. Pingback: Tilfældigt sammentræf? | Hos Mommer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s