Juni lægger godt fra land.

Med det sjældne udgangspunkt, at maj sluttede med positiv vandbalance, er det for en gangs skyld glædeligt de første junidage at følge radarbillederne og se bygerne lave deres sædvanlige opbremsning i Vissenbjergbakkerne syd for os.
De første 4 dage af juni har kun givet os 13 mm nedbør; men andre steder på øen er der faldet betydeligt større mængder.
Blot få km herfra, i rapsen ved lufthavnen, skulle der være faldet tæt på det dobbelte.
Jeg må skrive “skulle”, for regnmåleren er helt forsvundet i junglen af rapsplanter, men kommer vel frem når det en gang bliver høst.

Havde vi blot haft en sikker 3-måneders vejrudsigt, ville der nok have været holdt lidt igen med gødningen til rødsvinglen.
Den hænger svært efter blot en enkelt lille byge; men kommer dog stadig op igen efter blot få timers sol og blæst.
Det er vigtigt, at den står ret op ved bestøvning og heldigvis for rødsvinglen er der ikke regn på udsigten de næste 10 dage, for 10 dage vil der nok gå inden den er færdig med at støve.
Normalt støver rødsvinglen her omkring grundlovsdag; men det når den ikke i år.
Det bliver sen frøgræshøst.
Her morgenen efter 11 mm regn, hvor græsset er kraftigst:

Tjørnene er i begyndende blomstring. Tjørn er skrækkelige at udtynde og vedligeholde i hegnene; men giver mangefold igen ved blomstring og ved efterårets røde frugter.
Hegnet af tjørn, mirabel og røn vest for Trekanten er kommet frem igen efter rydningen af de store graner og står smukt i solopgangen efter endnu en lille byge.
Det var på den halve hektar juletræsplantningen startede i 1985/86, og der har været 3 hold juletræer på stykket, hvor vi sluttede med et hold store 5-8 meters træer.
Nu står der et par enkelte graner tilbage og det lille stykke er sået med en blanding af havre, hør, boghvede og solsikke og kan derfor ikke sprøjtes mod ukrudt. Havren er indtil videre dominerende; men varer ikke ved. Vi må se om det ender med. Hovedformålet er også blot at få omsat de mange knuste planterester for stykket er alt for lille til almindelig dyrkning. Det står og venter på en ide til anvendelse, som kan hamle op med de 3 hold juletræer.

3 tanker om “Juni lægger godt fra land.

 1. Ellen

  Du kommer nok på en god ide til stykket med de knuste planterester – jeg skulle kende dig dårligt, hvis ikke 😊
  Her er der foreløbig ideelt med regn om natten og sol om dagen. Hvis jeg endelig skal brokke mig lidt, så blæser det for meget.

  Svar
 2. Donald

  Det er noget af en udfordring for et bymenneske at tænke på hvad man kan bruge en halv hektar til, – men hvis jeg ser mig omkring her, og det gør jeg jo, så husker jeg en stribe med hør (det er godt nok mange år siden og det var kun et forland) og en anden gang der var noget kløver, som iøvrigt spredte frø også ind på min lille matrikel.

  Jeg så en harve med horisontal/skrå roterende pladetænder forleden (på en mark hvor der havde været vand-pytter lige efter såning, og huller i fremspiringen) og så tænker man jo, at idéer til et lille upraktisk stykke jord også skal harmonere med hvad der er af maskineri. Da du nu også er jæger, så må du kunne fortælle om et stykke med hestebønner ville være godt for bestanden dér, eller om det ligger forkert og alligevel ikke rigtigt ville kunne tiltrække de rigtige dyr.

  Bønner må også være lidt jordforbedrende (eller?) pga. de rodbakterier, som de har med?

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s