Når støvet lægger sig.

Rødsvinglen har de seneste 3 dage støvet som næppe nogensinde før.
Vejret er perfekt til bestøvningen med frisk vind og sol så selv de nederste blomster kan få del i herlighederne og derved få mulighed for frødannelse.
Støvdragerne er smukke i de få timer de hænger fra toppene og åbner for støvet for derefter at falde til jorden, hvor de vil ligge en tid og gå tilbage i kredsløbet.
Deres mission er kort og nødvendig. Frøet vil herfra udvikles og modnes, så marken vil være høstklar 5-6 uger fremme.

-Og der er heldigvis brug for frøet. Under panemien er salget af græsfrø gået forrygende. Der har verden over været tid til det nære, og der er omlagt og eftersået plæner og anlæg i et hidtil uset omfang.
Det frø vi høstede i fjor er først blevet færdigafregnet til os avlere her medio juni, og det har været til priser, som har været værd at vente på.
Nu er lagrene for de fleste græsarter i bund, så priserne næppe falder helt fra hinanden for det frø som forhåbentlig er i hus inden 1. august.

På havefronten er georginerne ved at være lagt. Der var som sædvanlig flere kasser knolde i overskud, så jeg lokkede genboen til at fræse et stykke ovre i trekanten med de fældede juletræer som vi lagde med hans gamle, men stadig funktionsdygtige, kartoffellægger.
Nu får vi at se om det lykkes. 2×30 meter på kartoffelafstand, og der var stadig en mælkekasse fuld af knolde til overs til flere tossede påfund.
Georgineknolde kan lægges helt frem til juli og stadig nå at give blomster og danne nye knolde. Når jorden er varm er det nærmest en eksplosion, når de indtørrede og tilsyneladende livløse stumper vækkes til live.


7 tanker om “Når støvet lægger sig.

 1. Ellen

  Den enes død, den andens brød …
  Det er overraskende, at dahlia kan vente så længe med at blive lagt – og så var det altså smart tænkt at bruge kartoffellæggeren, når I nu har så mange af dem. Det bliver virkelig et flot syn sidst på sommeren.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Nogle grene af landbruget har haft godt salg af produkter, andre -så som oksekødet bedre kvaliteter- har haft sværere kår.
   Hvis eller knoldene spirer i det lidt grove plantejord skal det nok blive flot. Det er total farve- og form-mix.

   Svar
 2. Madame

  Hvor bliver det et flot syn, når de alle blomstrer!
  Det var også overraskende for mig, at man kan vente så længe med at lægge georginer i jorden.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg håber de kommer op. Det var trods alt noget af en tur de fik i den gamle kartoffellægger.
   Georginer kan næsten kun lægges for tidligt. De er meget følsomme for selv få timers morgenfrost.

   Svar
 3. Donald

  Jeg skal da lige love for at det har støvet! Men ikke kun korn og græspollen og den slags, der har også været så meget sol at den blotlagte jord har lagt sig. Da jeg fik vasket bil kunne jeg se at der var skarpt støv imellem (desværre, det ridser, bare ærgeligt).

  Det var en god idé med georginerne på det gamle granstykke, det bliver jo nok flot. Kan man sælge knoldene bagefter?

  Nu ved jeg ikke hvorfor du nævner oksekød i gode kvaliteter som en af de ting, der har været sværere at afsætte, men det kan jeg bekræfte. Normalt ville jeg kun købe oksesteg til fødselsdage eller lignende, men i år har jeg flere gange fået en højrebsfilet til næsten ingen penge — og jeg er bleve ret god til at stege dem i ovnen!

  Svar
 4. natural2222 Indlæggets forfatter

  Knoldene kan næppe sælges, og jeg er heller ikke så interesseret i salg. Jeg vil hellere give lidt væk i ny og næ. Det er den må jeg selv har fået, og stadig får, nye sorter.
  Oksekød af bedre udskæringer afsættes primært til restaurationsbranchen, og den har være lukket i lang tid. Det har presset prisen og givet os almindelig dødelige mulighed for en billig stump godt kød.

  Svar
  1. Donald

   Åh selvfølgelig, ja, restaurationerne har måttet holde lukket (expropriation uden ordentlig godtgørelse?) og derfor er det købers marked. Det gør mig ondt hver gang jeg hører at de, der har lidt tab, ikke får kompensationsbeløb udbetalt med det samme. Det må være surt. Bittert. Vi hører om nogle få, som har overskud til at fortælle om det, men de, der bliver knust hører vi ikke meget fra.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s