Årets høst startet.

I går fik vi gang i rødsvingelhøsten. Frøet føles tørt og materialet glider fint gennem mejetærskeren. Høstvejret var også tæt på de ideelle. 27 C, sol og frisk vind.
Vi får lidt rigeligt med frøskaller og halmstumper med hjem; men hellere lidt afrensning hos frøfirmaet end at frøet danser bagud af mejetærskeren.
Der kommer en montør forbi i dag, som mener sig i stand til at finjustere så varen bliver renere; men skulle det ikke lykkes er det ingen katastrofe. Rumvægten ligger på 170 kg/m3, hvor vores sort i bedste fald kan komme op på 200 kg/m3, så værre er det ikke fat.

Vejret i dag ser også lovende ud. Det blæser allerede pænt her fra morgenstunden, så dug er der ikke meget af.

Georginer er høst- og efterårsblomster, så en af knoldene må have hørt mejetærskeren, for den første blomst kom frem i går.
Det er tidligt i forhold til normalen her på stedet.
Vi er gammeldags. Vi sætter først knoldene omkring Grundlovsdag og så skal de første blomster, efter den gamle havealmanak komme når vårbyggen er binder-moden, og det er i al fald tidligst om 10 dage; men varme og solrige dage har accelereret udviklingen hos de knolde, som er kommet.
Vi har haft en del knolde, som er blevet sat i for fugtig jord og de er rådnet bort. Normalt kan georginer ikke mishandles til at blive væk; men det er lykkedes denne gang.
Den førstblomstrende er oprindelig fra et frønøgle plukket i en park af nær bekendt.
Frøplanter giver ofte en ny sort med åben blomst, og det er lige netop, hvad der var ønsket, for disse åbne blomster er et sandt madorgie for insekterne og -efter min mening- smukke i deres enkelthed. Humlebien nåede lige akkurat at smutte; men her er årets første i sin rød/gule enkelthed:

6 tanker om “Årets høst startet.

 1. Donald

  Madorgie! Ja, det er flot, og blomsten er smuk.
  Som sædvanlig er der altid noget at lære og noget, som er godt at høre om: rumvægten som mål for hvor godt mejetærskeren klarer opgaven – ja det er selvfølgelig nyt for sådan en som mig.

  Det ser noget støvet ud. Jeg anslår at markerner heromkring også er ved at være modne til høst (ud fra farven) og så får vi også støv som lægger sig på alting – især blanke vandrette overflader (bilerne).

  Hvad er det man ser i forgrunden af billedet med mejetærskeren? Halm, som ligger efter mejetærskeren har haft dem? Det må det vel være.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ja, høsttid er støvets tid.
   Godt set. Det er nedkørt græs. Det nedkørte græs er ved indkørslen til marken, hvor der har sneget sig flere uønskede arter ind.
   Det er især strandsvingel som gror i kanten. Hele marken er 4,3 hektar, og vi har efterladt ca. 0,25 hektar uhøstet for at undgå iblanding der kan gøre frøvaren usælgelig. Strandsvingel bliver ca. 3 gange højere end rødsvingel, så den art vil de fleste nok betakke sig for at have i græsplænen eller i boldbanen.
   Der er næsten altid et hjørne eller en stribe, som ikke har den ønskede renhed. Sådan er det med frøavl.

   Svar
   1. Donald

    Så gik de igang i dag – kan høre maskiner synge en kilometer eller to borte.
    Det bliver nok en ualmindelig god høst. (Men ikke for god! Har du læst om at Wall-Street 1929 skyldtes en ualmindelig god høst, så priserne faldt og folk gik fallit i kædereaktion? Det er uhyggeligt.)

 2. Ellen

  Tre slags af mine dahlia blomstrer også allerede, og mange flere er stærkt på vej, men det er fint, for de afløser de roser, der kun blomstrer én gang.
  Her på egnen er man også godt i gang med græsfrøhøsten. Hvornår er det første byg eller hvede høstparat, mon?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Bortset fra vinterbyg, som høstes nu, er der nok ca. 3 uger til de tidligste sorter af vinterhvede og vårbyg er klar.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s