Aks.

Høsten er i gang. Denne uge har budt på fint høstvejr, og stort set alle afgrøder er nu klar til høst.
Vi har koncentreret os om vårbyggen. isærhvor der er græsudlæg. Udlægget trænger til lys, og byggen kan begynde at spire og derved blive kasseret som maltbyg.
-Og sidst, men ikke mindst, har byg det med at synke sammen så en del af aksene tabes på jorden.
Tabet af aks kan blive betydeligt og har til alle tider været et problem -selv dengang høsten foregik med le og rive. Vi har i år i byggen tabt aks svarende til ca. 200 kg pr. hektar.
Det halve af en normal avl for 200 år siden, i dag en konstatering af et nødvendigt onde og et skuldertræk.
Engang var korn så efterspurgt, at akssamling var fattigmands høst.

“Rev vi marken let?
Det er gammel ret.
Fuglen og den fattige skal også være mæt.”

Maleren Brendekilde har fanget dette møjsommelige arbejde tilbage i 1887:

I dag er normaludbyttet mangedoblet. Fattigdom på datidens niveau findes ikke længere, så der heldigvis råd til at tabe, og vårbygavlen ser slet ikke så ringe ud endda.
Der er lidt bøvl med kalibreringen af den “nye” mejetærskers vægtenhed og al byggen er lagt på lager, så der er ingen vejesedler fra foderstoffen; men vurderet ud fra stakkenes størrelse ligner det en ganske fornuftig avl.

Der meldes regn i weekenden så i dag skulle det gerne gå løs i brødrugen.
Rug kan, om noget, spire i akset i regnvejr og derved blive uegnet til bagning; men det burde være muligt at nå i mål inden vejrudsigtens regn skulle komme omkring kl. 22 i aften.
Lykkes planen er der stort set “kun” havre, vinterraps og hvede tilbage når regnen kommer.

7 tanker om “Aks.

 1. Donald

  Jeg håber det gode høstvejr fortsætter – de marker jeg har set er begyndt at blive mørkere.
  Vejrudsigterne havde sol og varme mandag-tirsdag, men varslede nedbør onsdag – det blev så flyttet til torsdag, der alligevel var skyfri og nu er regn skubbet til i morgen lørdag, men som en usikker varsling, det er muligt det også bliver en tør dag.

  Jeg skal lige forstå, at hvis byggen spirer og derfor ikke kan bruges til maltbyg, så er det en proces, som foregår på akset og hvor der kun er tale om at kimen presser på, udvider sig og hurtigt kan blive til en spire? – men stadig er under skallen?

  Svar
 2. Ellen

  Jeg håber I nåede det inden regnen. Vi er lige kommet hjem fra Fyn og hørte – på Sjælland – om et voldsomt regnvejr på Fyn, som voldte problemer på motor- og andre veje, så det har vi kørt foran – heldigvis.

  Svar
   1. Madames huskeblog

    Det var godt I nåede at høste.
    Her fik vi 28 millimeter regn i et voldsomt skybrud i går eftermiddags.

 3. natural2222 Indlæggets forfatter

  Jeg så godt på radaren, at det gik løs på jeres egn.
  Vi blev også stoppet eftertrykkeligt i går aftes, og så har det været vådt siden. Vi har fået 16 mm. i alt fra i går aftes til nu.

  Svar
 4. Donald

  H.A.Brendekildes billede her er lidt mere “hyggeligt” end det, hvor manden er faldet død om på en udpint mark, “Udslidt” på Fyens Kunstmuseum.

  Men jeg har svært ved at læse situationen. Jeg søgte med Google på billedet, kunstnernavn og ordet fortolkning, og fandt (på weblog “tosommerfugle” blogspot, med overskriften //Hans Andersen Brendekilde: Fortrykt //

  Den fynske kunstner Hans Andersen Brendekilde malede i 1887, som en del af “Det moderne gennembrud”, dette oliemaleri. Umiddelbart set kunne det ligne et naturalistisk billede af nogle trætte landarbejdere, under deres arbejde i marken. En lidt trist dag, og stemning. Maleriets titel “Fortrykt” fortæller dog at der er meget mere på spil. Der kan ikke være tvivl om at Brendekilde valgte den korte fyndige titel med stor omhu. Ordet fortrykt bruges ikke på samme måde i nutiden, men betød undertrykt eller underkuet, med bibetydninger omkring at være forpint af fattigdom og usle vilkår. Sociale tabere, på bunden af samfundet.

  Personerne må være tre generationer. En ung mor, med en lille pige, og hendes forældre. De er igang med at sanke korn på marken, der tilhører den store gård til venstre. Efter høsten finkæmmede de fattige markerne, for på den måde at skaffe sig en smule korn. Pigen og hendes far holder en lille pause, mens hendes mor arbejder videre, samtidig med at hun er fuldt opmærksom på hvad der sker. Det ligner en meget alvorlig samtale, hvor den lidt krumryggede far kikker lidt væk med bekymret mine. Den unge mor står rank, men med tungt ansigt og hovede. Ligesom himlen. Pigen til venstre i baggrunden følger også situationen, måske er det en lillesøster. Uden at være symbolisme, lægger genrebilledet alligevel op til analyse og fortolkning af detaljerne.
  — — —
  Men den tolkning fortsætter med at gætte at den unge velklædte kvinde er tjenestepige og er blevet gravid med pigen uden at være gift og derfor har opsøgt sin gamle far på marken, og han holder pause og lytter på hende, hvad kan der gøres? — men er det ikke en overfortolkning? På den anden side, titlen, “Fortrykt” (Undertrykt) antyder at det er en alvorlig sag.

  Jeg kunne først ikke se at der sidder et barn foran den bekymrede, trætte gamle mand på halmsækken. Tøj er lagt i en bunke, hvori der også er nogle pakker, der kunne være madpakker. Han har det meget godt, og den velklædte pige snakker med ham, mens i baggrunden folk af alle slags samler spildkorn og halm; — men den tolkning er ikke så “bekymret”.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s