Langstrakt høst.

Du godeste. Det er over 2 uger siden jeg sidst har skrevet på bloggen. Det er et tydeligt tegn på, at denne høst virkelig trækker tænder ud.
Vi har stadig en del høstdage tilbage selvom mejetærsker og det øvrige materiel indtil videre har fungeret tæt på optimalt.
Vores mange småstykker er et grundvilkår. Grøfter og diger er fredede, så der er ikke mulighed for yderligere sammenlægninger. To andre faktorer spiller ind i år:
Afgrøderne er sent afmodnede og vejret har været ustadigt og køligt.

Der er ikke tal på de gange, hvor hele menageriet har været trukket af stalden og så kommer formiddagsregnbygen og gør en ende på høstdagen inden den er begyndt.

Her er det vårbyg med græsudlæg hos en nabo med malkekvæg som vi høster for. Det lykkedes faktisk at få avlen bjærget; men det holdt hårdt at få den grøntsagssuppe gennem mejetærskeren:


I disse dage har vi faktisk den længste periode med sammenhængende høstdage i denne sæson, og holder vejrudsigten har vi yderligere 3-4 dage med høstvejr forude. Holder den udsigt og materiellet, vil vi være nået langt; men dagene bliver kortere. Duggen holder ved til langt op på formiddagen og falder igen ved 21-tiden.

Det opmuntrende er, at det vi høster er værdifuldt. Verden fattes føde. Priserne er stadig i top, for fødevarelagrene er under normalniveau og nogle af de store udbyderlande forventer en dårlig kornavl.
Rusland nedvurderer den forventede avl og Brasilien har også problemer med vejret i forhold til deres majs.

Kampen fortsætter.

8 tanker om “Langstrakt høst.

 1. Donald

  Jeg ville have taget nogle billeder af de to ikkehøstede marker, jeg mødte i går (på min første cykeltur i 5 år!) men det bliver så i dag. Mit amatørblik siger mig at de står lige så flotte nu som for to uger siden før bygevejret satte ind.

  Selv om jeg ikke har direkte andel i noget landbrug, så betyder det jo meget for mig og for os alle sammen! Jeg håber der bliver gode høstdage mindst de næste 4 dage — så er de færdige her.

  Vil det sige at hvis man venter for længe med at høste en mark med græsudlæg, så ryger der grønt med i mejetærskeren? Det må jo være det du beskriver.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Græsset ryger nemlig med igennem, og det giver større svind, idet kernerne ikke kan rystes ud af den fugtige blanding af halm og græs.
   Man klipper naturligvis så højt som overhovedet muligt; men man skal jo sikre, at aksene kommer med ind.
   Det er en evig balance.

   Svar
 2. Ellen

  Den enes død, den andens brød – her bogstavelig talt. Det er skidt, at høsten ikke er så god … bare ikke skidt for os.
  Jeg tænkte nok, du havde høsttravlt, siden du har svigtet bloggen. Man må trods alt prioritere her i livet. Jeg håber I får det hele godt i hus – også med diverse grønsagssupper 🙂

  Svar
 3. Madame

  Det er sandelig en usikker branche at være landmand. Jeg håber, du får høstet med et rimeligt udbytte.
  Her har jeg set flere marker, der ser forfærdelige ud, og hvor det meste af kornet ligger ned.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Vi er heldigvis ikke hårdt ramt af lejesæd og høsten skrider pænt fremad. Det er de kortere høstdage her hen mod jævndøgn, som gør høsten her på stedet mere langsommelig.
   -Og så er det naturligvis lidt træls, at de bliver ved med at love regn fra torsdag aften.

   Svar
 4. Lene

  Og her frustreres der over arrogancen fra fødevareministeren, som ikke vil dispensere for datoen for såningen af efterafgrøder. Nordjylland har sjældent høstet færdigt inden d. 20/8. Men der har været det smukkeste høstvej de sidste fire dage, så jeg håber at mange får høstet.

  Svar
 5. Eric

  Jeg ønsker held og lykke i naturlotteriet, det kan vist godt bruges. Men med møje og besvær får I da høsten i hus. Jeg tænker her på England, hvor nogle afgrøder rådner på marker og i drivhuse, fordi man som følge af Brexit og nye migrationsregler ikke kan få de nødvendige (sæson)arbejdere fra EU. Det er vanvittigt og tragisk.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s