De higer og søger.

Da naboen til marken fik ændret ved kloakforholdene, blev han opmærksom på, at der havde været nogen før ham under pløjelaget. Det er et par år siden, og nu bliver gravhøjen, som det viste sig at være, udgravet for den halvdels vedkommende, som stikker ind i marken.
Århundredes jordbearbejdning har allerede jævnet godt ud på den, og de store sten er forlængst fjernet og sikkert genbrugt som fundament ved byggeri.

Gravhøj
Der skal graves et par uger, så dette er blot de første to dages frilægning; men allerede nu ses selve gravkammeret.
Samtidig er er der fremkommet et par mørke områder uden for høj-området, hvor der ligger både østers- og blåmuslingeskaller blandet op i mulden.
Der er også fundet ard-spor under højen,  og da højen anslås at være ca. 4.500 år gammel, har vi været nogle generationers bønder på stedet.
Det bliver spændende, hvad der findes yderligere. Allerede nu ser det ud fra stolpehuller ud til at højen oprindelig har været omgivet af en form for hegn eller pæleværk.

Jeg har fået lov til at udtage en jordprøve under pløjelagsdybde, men stadig i det gamle høj-lag.
Det kunne være interessant at vide noget om udpininggraden af den græstørv, som er brugt til at bygge højen.
Jeg har jo stadig min lille private teori om, at man dengang blotlagde et nyt og ikke-udpint dyrkningslag ved at bygge højen af græstørv.
Så var der sammenhæng: Sæt en høj for den afdøde, og han skænker dig en rig afgrøde.

Jeg er blot lidt nervøs for, om vi kan komme langt nok ned under det nutidige pløjelag til at fosforindholdet er upåvirket af senere tiders gødskning. Vi får at se.

6 tanker om “De higer og søger.

 1. Madame

  Hvor er det spændende, at der har været en gravhøj nær ved, hvor du bor. Her i Melby, hvor vi bor, er der syv gravhøje, hvoraf to er brevet pløjet væk, så der kun er fem tilbage.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   her i “vores” Melby er der kun overpløjede gravhøje. De blev typisk jævnede i 1800-årene, hvor man brugte de store sten til grundsten til de udflyttede huse og til jernbanebyggeri. Men arkæologerne er dygtige, de finder spændende oplysninger også fra disse overpløjede høje.

   Svar
 2. Donald

  Hvor spændende teori, jeg tror der er noget om det med udpining af jorden. Ved man hvornår det blev almindeligt at bruge en mødding som opsamling af gødning og sprede det på markerne? Jeg kan sagtens forestille mig, at man har været “tilbageholdende” så at sige.

  I en udsendelse om Englands store gårde blev det fortalt at man i 1700-tallet fik mere og mere styr på hvordan man skulle få bedre afgrøder, og denne rigdom, fortaltes det, betød at der var overskud af tid og penge til at experimentere med fabrikation, hvorved de første industrier begyndte at dukke op. Men man forbinder det jo også med kul og teknikken til at lave støbejern. Disse “historier” eller skal vi sige kulturhistorie ved jeg alt for lidt om.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Dette med at “opsamle” gødning klarer dyrene selv, idet de formodentlig alle dage har været drevet sammen om natten for at beskytte dem mod rovdyr. På denne beskyttede plads er gødningen blevet afgivet om natten. Næste dag samme tur: Ud i de bageste marker for at samle græs og hjem om natten for at afgive græssets mineraler.

   Man fik øje for dette med at tilføre næringsstoffer udefra; men det var først omkring 1840. I 1700-årene var det først og fremmest dette med at se husdyrgødningen som et værdistof, som vandt frem.
   Den billige kul-energi gjorde meget! Man skovlede det vel nærmest op i strandkanten i starten.

   Svar
 3. Ellen

  Spændende! Du skriver vel noget mere, når du eventuelt ved noget mere?
  Jeg har set nogle udsendelser over BBC, hvor man tyder jorden – og hvad der er nede i den – fra luften. Det har givet masser af ny information om, hvad der lå hvor; hvor stort osv. Også meget spændende.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ja, jeg håber at kunne bringe flere spændende resultater senere. De graver hele næste uge med.
   Jeg tror jeg har set nogle af de udsendelser. Fremtiden bliver sikkert, at man scanner sådan en høj i stedet for at udgrave den.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s